用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享  

回覆 bforbtec 的帖子

學校是學習讀書的地方, 就不應講政治, 等佢地中學畢業後自己去思考同判斷誰是誰非。校長做得好岩。

bforbtec 發表於 19-7-16 15:12
回覆 小鹿揀學校 的帖子

2D MOMENTUM 仲考
2D momentum 2016 以後已經cut左...

回覆 24116433 的帖子

應該你岩  。無寫再要識
皇仁照教 2D  且教得相當深 我以為無變

我今天相當忙及最近比較煩

我有隻 usb 手指 好多名校 卷 。我前幾日抽抽插

插得太勁 壞左 。 我忙未有時間去整

整不返好大獲 好多alevel ib dse考到爆

分的卷在入面的卷入面. (非past paper )
我一陣去灣仔電腦城問整不整得返。如我尚有問題未答 可提我 。

24116433 發表於 19-7-19 16:11
2D momentum 2016 以後已經cut左...
想請教一下⋯⋯在樓主的 physics syllabus file........2 D momentum 係 underlined....
有如下註腳:
Note:the underlined text represents the extension component...
請問 the extension component 是指甚麼範圍呢?
·

小鹿揀學校 發表於 19-7-19 17:21
想請教一下⋯⋯在樓主的 physics syllabus file........2 D momentum 係 underlined....
有如下註腳:
Not ...
該文件乃舊版課程 16年以後我地用新課程 2D momentum 正式out syl至於 underline 內容係比較深 程度較低學校一般選擇跳過 (因不少extension內容以前alevel野)

24116433 發表於 19-7-19 17:45
該文件乃舊版課程 16年以後我地用新課程 2D momentum 正式out syl至於 underline 內容係比較深 程度較低學 ...
謝謝

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

請問 elective 只修 Bio & ICT, 沒有 Physics & M1 / M2.  如果大學想讀 Engineering, 是否會讀得好辛苦?甚至未必可以應付? 謝謝回覆!

kenchtam 發表於 19-7-20 02:02

請問 elective 只修 Bio & ICT, 沒有 Physics & M1 / M2.  如果大學想讀 Engineerin ...

有科叫JS1205 , CITYU

收的學生, MATHS 4分為主

YEAR 1 到YEAR 3

我特別講JS1205 城大電子工程

因為我起入面做左幾年

留了 不少學生, 情況
'
唔係叫你去讀JS 1205

成績好, 野心夠大, 選返三大

但成績唔夠,  又想讀工程, 理大, 及城大其實不錯

城大最出名是EE ,

踢走左一半左右學生, 學生一半轉系

你工程, 要OK, MATHS 應該最少要5分

5分, 你會媽媽緊, 5星,最好

守住中英, 通識之後

MATHS 真係要5分, 無5分, 怕且,讀工程有心無力

有不少學生,M2, 4-5分, 上到城大工程開始輕挑, 最後讀唔店轉系

成績夠選返中大, 港大, 科大

但你要好俾心機

好俾心機是

教授NOTES 超廢, 英文聽唔明佢地教乜

出卷難

夾實同學一齊讀書, 暑假讀返, 狂搵YOUTUBE

M1/2 , 其實不是咁大件事
因為半個SEM, 教的野=M1/2

攪返好MAths, 暑假 拿本大學maths 書

回覆 kenchtam 的帖子

https://www.cimat.mx/ciencia_para_jovenes/bachillerato/libros/%5BAyres,Mendelson%5DCalculus(Schaum's).pdf

讀大學,唔想講太多

你要識搵好似, 我上面條link的野, 去谷自己

睇教授份notes

我自己當年讀大學 讀工程

去圖書館狂搵書

搵的書, 我自己搵出得多edition 的

如第6,7版

通常好書, 會狂出 新版, 第4,5,6,7,,8 版咁

差的出, 出1,2版就收檔

而之後, 我自己讀大學, 最喜歡schaum series

schaum 最出名的大學出版書商之一
'
完全是谷數學, 谷理科, 工程而設

書, notes 少少, 大量examples ,之後大量題目

不少同學, 成績標青, 因為schaum 的書

我年代無youtube,  所以而家工程系, 生存之道

schaum + youtube + 5-12 set 左右notes 去補救

5-12 set notes 是指

當你仔女, 聽唔明時

大概搵5-12 set 其他大學, 相關教授 寫的野

總有一個岩你仔女

但大學前, 你一定要攪店dse maths 先

dse  maths一樣超煩, 有冇5分或以上先 , 預自己

父母讓子女感受到關心, 仔女多數,就會同你考大學個鋪博

而什麼叫子女感到父母的關心

是有時,父母是上一代, 未必了解今代需要

父母充斥著 脫節的教育, 做成今代與上代的沖突, 就是不了解

要解開這個鎖, 非想像中咁難

是聆聽, 佢地需要

佢地究竟要什麼, 不坊講出來

人人需要唔同

李嘉誠最明白, 所以,李嘉誠派學生五千蚊

就是李嘉誠知年輕人,每人的需要都不同,俾5千蚊, 你地做自己喜愛的事

父母都係, 問下佢地,想怎樣過每天的生活, 你真係未必了解佢地內心世界

不過我話俾大家知, 肯定, 同父母期望的重大出入

有個小女孩, 同我講, 想父母 斬晒d音樂, 斬晒d活動, 之後追韓劇

玩whatsapp , 出下街

我話好, 非常好, 咁呀, 斬晒活動追韓劇, 玩whatsapp, 有時出下街

但之後時間, 要讀書, 且讀完書, 才追劇, 玩whatsapp, 及出街

佢話好

最後band 1 b 女校, 考頭10名

細路仔好簡單, 係父母, 極度複雜, 愛比較

斷送了很多野, 包括親情

http://tuttle.merc.iastate.edu/e ... series_parallel.pdf

大學谷工程 小孩

此份大學notes 有什麼特別?

是精簡, 有examples 

examples 多, 唔淺

解釋, 埋成套logic 

http://tuttle.merc.iastate.edu/ee201/topics.htm

即係, 你讀大學時, 狂搵其他教授的notes 

大概一個正常人, 你手上, 渣住5-12 sets 

大學教授notes , 再加書

應該應付到大學工程

可惜多人掛住玩,而宜

佢大學都係咁過,gpa 工程,3點8分

無讀m1/2 , bio+ict一樣

maths 5分

5分食力, 大學, 安排課程, 俾無讀m1/2 追返

所以不成問題

最大問題,是讀大學的態度

以前, 我就係咁谷個女

我叫密集式特訓

PRINT 好練習

睇住佢做

睇住, 可能,指叫佢做, 你可以出街行一陣, 返來要做完

有些子女不喜歡父母望住佢地讀書

做完野, 俾小孩, 決定 之後做乜

總之我要見到MATHS,中文, 英文夠程度
原來今代父母無這種MINDSET ...唉!

我打個比喻

書, 就好似一套劇

REVISION GUIDE 就是TRAILLER 同影評

你想明一套戲

應該點?

直接睇套戲? 未必明

睇左TRAILER , 睇左MOVIE REVIEW , 才去 睇戲

雖然無隱, 但成日會有劇透

但你如果入場睇戲, 是為了明套戲, 你睇TRAILER, +MOVIE REVIEW

再入戲院, 是最快 明套戲, 只是無隱

你想娛樂, 當然是不看TRAILER, REVIEW, 直接睇套戲

我目的,是入大學, 選好科, 就是狂睇TRAILER,REVIEW

再睇戲

如果你入戲院, 有機會睇3,4次才明套戲

浪費大量時間

出得淺, 時間多, 可以買

谷5星, 或5星星, 則幫唔到手

升中六,就唔好買