用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

回覆 crosslinkkk 的帖子

https://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=248375
這本

bforbtec 發表於 19-7-16 15:33
CHEM 這本, 但無超難的題目

只有淺, 中, 難, 但無超難
你認為邊本chem有超難題目可挑戰?謝指教。

醒目開學勳章

bforbtec 發表於 19-7-16 15:03
手執, 一本MATHS 書為例

一路做, 盡量順住做, 超難的, 不做

其實,不一定是學生想偷懶(鷄),因課外活動多,再加group projects, sba, ies功課,補習等等。
及一人一部手機,每日花時間上ig,再無咁多時間操數。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

bforbtec 發表於 19-7-16 15:41

這本OK , 好難本野, 識做應OK

請問是否可推介M2 exercise? 謝謝!

唔知佢程度, 但入門, 我通常建議這本

1本 過M2, 淺, 中    程度

SULTION 夠DETAILED

但好深的就無

好深 用 C S LEE
但做到你仔女沮喪 唔關我事

但C S LEE 的書, 寫得幾好的, 是題目夠深

wawaliluk 發表於 19-7-16 20:18
其實,不一定是學生想偷懶(鷄),因課外活動多,再加group projects, sba, ies功課,補習等等。
及一人一部 ...

你仔女情況, 同一般DSE  學生情況

非常忙

所以你返學時, 俾佢落後少少, 都無 緊要, 計分的,SBA,IES 唔好出事

校內成績差少少, 都OK, 假期, 追返就OK

校工 見到, 好多 皇仁仔落後得緊要

中五下學期, 中六,. 真係 大把假沖, 好多都進步好快

暑假, 聖誕, 復活, 其實超多時間, 唔駛太驚

因為, 通常學校卷出得深, BAND 1A,B 學校出得超深, 無可能高分咁濟

假期坐定定好快高分返

最緊要,是, 名校一般中五, 考左8,9成

去到中六開學, 得返1成野, 10,11月, 左右 教晒書

之後, 返學  開始狂溫書, 俾其他學校 早教完好多

好似皇仁, 真係中五下學期, 差不多完晒 MATHS CORE 了

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

其實名校, 測驗卷, 考試卷

校工時, 我問皇仁仔, 要唔要民生書院 MOCK MATHS

佢地睇唔起民生書院, 覺得自己OK

民生書院MOCK MATHS 非常難, 難過皇仁MATHS MOCK

最後個2個皇仁, 自視過高, 拿左野

預自己BEST 6 , 34 分, 最後28分

有做民生書院MOCK 那些, 37-40分 BEST 6

不是民生書院MATHS MOCK 有用, 是個人性格虛卑定自大

多做名校測驗卷, 試下自己情況, 擺去其他名校, 是否 都是優質分數

測驗, 考試,目的是知什麼不足
真係勁個批, 是好謙卑

bforbtec 發表於 19-7-17 06:32

見佢平時都係操呢本,上學期做紫色,下學期做橙色。因為係書局佢搵左好耐都係得呢本M2 多練習。

crosslinkkk 發表於 19-7-17 07:21
見佢平時都係操呢本,上學期做紫色,下學期做橙色。因為係書局佢搵左好耐都係得呢本M2 多練習。
...

咁不要買breakthrough 那本更淺  
佢識做c s lee應該高分才對

c s lee好深的

1.做會考a maths 高考pure maths 分topic 題

dse 題不做住.

2 做marshall mock m2 但好似無左 .可去書局買mock 卷同佢測驗 我行過幫你睇睇

3.中大出版本dse m2 書 但只做書難的題

bforbtec 發表於 19-7-17 08:23
咁不要買breakthrough 那本更淺  
佢識做c s lee應該高分才對

佢學校都係用中大 M2 書,今年用 Volume 2. 通常佢會做晒書ge 練習然後買返來的嗰本。

crosslinkkk 發表於 19-7-17 08:46
佢學校都係用中大 M2 書,今年用 Volume 2. 通常佢會做晒書ge 練習然後買返來的嗰本。

...
其實你小朋友非常自覺 .分數係點? .得就攪其他 中英通識. 中英通識都ok 根本你不用擔心 放手都可以.成績差才到你理 否則自動波俾佢.

回覆 clarawuwu 的帖子

返左工 今晚post 超難的chem 書俾你

clarawuwu    發表於 19-7-17 14:07

bforbtec 發表於 19-7-16 15:12
回覆 小鹿揀學校 的帖子

2D MOMENTUM 仲考
這個LINK有分享其他科嗎? e.g. bio, chem等

回覆 幪面超人 的帖子

我問阿女,你有冇做過以上嗰啲幾深的練習, 佢話冇,淨係讀老師畀嘅notes, 跟住佢話點解要做咁深嘅練習, 夠拎5星星咪得囉, 點解要攞嚟辛苦喎。 佢話如果太深又唔識做的話,會打擊自信心喎。

bforbtec 發表於 19-7-16 14:54
這是PHY MC , 大概17課

一課100 條

所以之後2015年, 已不同此書的足跡
旺角有二手......
全套2 sets :  LQ+MC = $70+$70 = $140
.

圖書寶寶 發表於 19-7-17 13:10
回覆 幪面超人 的帖子

我問阿女,你有冇做過以上嗰啲幾深的練習, 佢話冇,淨係讀老師畀嘅notes, 跟住佢話點 ...
你女好幸福,有好老師出notes俾學生。唉!我仔就無呢d運,阿sir照講書,無咩notes,但出卷深,跟阿sir功課溫習,學校考試合格。但要高分要自救,成績top個d都係自己搵出面補習幫手做深題目,s6要試下操唔同題目,無奈。

所以老師好唔好真係好重要㗎!

esmehouse    發表於 19-7-19 20:31

圖書寶寶 發表於 19-7-17 14:46

所以老師好唔好真係好重要㗎!
Yes

‹ 上一主題|下一主題