用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

前輩,你好。請問對初中生來說,有什麼書可以訓練好中文/英文/數學呢?謝謝你!

今天比較忙
明天才寫

老師出卷, 殺氣重

知道同學能力

BAND 1 A  , 全港最TOP 5 的中學

讀名校, 要識玩

同我準備多點紙 , 做phy,chem,bio,econ,maths,m1/2

可以用通告, 費紙, 信封的正背面

環保
我以前有個老師, 叫莫sir

以前考試前, 話要準備一份卷, 令全班同學fail

之後卡卡聲 望住天花板咁笑

香港人喜歡睇人xx, 部份老師亦是
睇人xx  最開心

不過香港人, 在大是大非的時間

多數會企在正義那一方

econ 書來計

教圖, 寫得較深

宏思, 簡單易明

所以可以 看宏思, 後看教圖

之後睇返textbook, textbook 看看有冇野讀少左

以及做書後面的題目

但先做宏思, 同教圖的題目, 之後才產textbook

之後產mock 卷

aoc 左面4x 右面360-4x  

360-4x +2x =300  x=30度  淺野.你仔數學.....

今晚思考下點攪

14D 又係淺野
15D

bforbtec 發表於 19-8-10 09:08

360-4x +2x =300  x=30度  淺野.你仔數學.....

Core數就係差呢範,其他都啱
所以而家集中做

回覆樓主:

Moonloh 發表於 19-8-9 11:30
Well received with thanks.

我仔升F5,讀中西區男校。有修數學同M2。數成續係级頭10,M2就8/30。
Revision Paper A, Q15, 29, 36-37, 39, 41, 43-45, 呢9題佢話學校未教,所以吾識做。其他36題全對。
Revision Paper B, Q21, 30, 31, 37-40, 44-45, 呢9题一樣因為學校未教,所以吾識。其他36題,佢錯咗一題,就係Q15。佢嘅答案係C ,佢話吾明點解係D, 請賜教,謝謝。

bforbtec 發表於 19-8-10 09:08

原來誤會
佢話溫番,我以為佢唔識圓形果,所以影低曬

佢唔識嘅係 Revision paper A #13,41,42。其餘全對

回覆 Moonloh 的帖子

佢是否未教polar coordinate ?
因為個條, 好淺, 我懷疑未教, 一下大意

佢一下未教, 一下當左 無畫圖去思考

一下, tan angle = 1/ rt 3 , 計左60 度

佢犯的是小錯, 一下未教

有時個人, 醒目

自信, 唔畫圖, 就死得人

因為, dse, section A 是淺

不能扣分的, 如果要5星星

佢算做得唔錯

睇下處理MATHS LONG QUESTION 或 攻返M2  或PHY,CHEM,BIO,

不須克意 谷MATHS MC ,轉戰場

轉自己最廢, 科科都要好
MATHS MC 測試轉數快慢

回覆 Acatmom 的帖子

13條好淺, 淨擺入去
佢有冇攪錯?

中三都識做啦, 跟LOOP  擺。。。

41,42 是SEQUENCE 來, 佢是否未教?

因為又係淺野

第13錯白痴野

第41,42 似未教, COMMON RATIO ,COMMON DIFFERENCE 

掃到有咩問題, 試做LONG QUESTION 佢MC OK 都

你個仔唔會都是5D 班呀麻 

如果5D , 就是同學

但我不想 相認, 知道就可以

這是2014,2015年港大, 同POLY 工程的畢業人收入

大學通常吹大少少數字

打返8-9拆

守住MATHS,M1/2, PHY,CHEM,BIO,ECON 極重要

萬一, 死左中英 通識(死左= 低分 3,4中英咁, 通識2,3,4分, 夠入大學資格)

你入到 工程, 讀得OK 

出來,唔駛擔心搵食問題

工程難讀的
另外UPLOAD一些我認為深的數

但只會UPLOAD 小小, 幾條咁解

因為, 版權問題

都係去書局買最好

今晚 回來先

今天 好多飯局

上堂 未, 這是佢, 以前上化學堂
化學堂前, 老師未到, 佢 上堂睇化學書
同我講, 有俾心機讀書

本書,我整俾佢

學校一本, 屋企一本

學校BOOK A, 屋企BOOK B 

這一代, 唔同我

我飲清水

佢愛飲椰子水

兩代人 成長於  兩個世界

化學校內FAIL 左, 學校喊左次(佢師妹同我講)

回家 又喊多一次

其實FAIL 是好事

學校FAIL, 好過出面FAIL 

返學, 上數學堂, 數學老師唔識教書 望住天花板

又試過上堂悶到 訓覺, 俾老師拍個頭, 拍醒

我話, 訓覺是好事, 之後精神

我好少鬧佢,只要沒有觸及我的底線, 我好多野當睇唔到

最後成績極度標青 , 因為執番正 就無事

我斬晒佢活動, 得返學校藍球隊(因為佢是隊長)
回到家,放學,沖個涼 訓到8點PM, 六,日唔叫佢起身, 1點PM 才起身

但讀書就好博

小孩差個方法, 同埋同什麼優資書

小女今年升S6  請問可否也給我數學練習
‹ 上一主題|下一主題