用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享  

https://faculty.ung.edu/jallagan/Courses%20materials/Math%201450%20Calculus%201/Syllabus%20and%20ebook/problems%20and%20solutions%20for%20calculus%201.pdf'

第30頁

這是大學notes , 這些就是好notes

最後有答案

讀大學, 同讀中學, 接近

所以高中, 極極極重要

大學唔係hea 讀

中學學返來的skills,  一生受用

英文幫閱讀

數學幫思考

加埋,你讀乜都店過林鄭

出早門口, 廢時塞車
應好忙,失縱1,2天

我自己想8月25- 31日, 完左這個POST
過海外留學版寫 返ALEVEL GCE ,IB 書

所以有什麼問題好問,

DSE 其中一個最大讀書阻礙, 我認為

真係學生睇的書太淺

學生用自己直覺, 幻想 自己比別人強

有次, 一班BAND 3 學生 ,

最勁1,2名, 在鬥爭1,2名

最後,原來全級考第一名, MATHS 5分, PHY 5分, CHEM 5分 , 中英文皆2分

BAND 3 中學第一名

你痴的同學學術水平低, 唔知出面的世界係點

失去危機感, 140人, 大概有12人 夠3322  , 3-5 個人入到本地大學

而名校, 則出得非常難

但最大問題,是教的過程, 是非常簡單, 教少好多野

BAND 1 名校,生, 要自己大執

多數都大執到, 因為有父母磅住, 大灑金錢

同埋 名校讀書氣氛很好

總有1,2個同學, 會思考到出路

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/129306/%E9%AB%98%E5%88%86dse%E7%94%9F%E5%88%86%E4%BA%AB%E5%BF%83%E5%BE%97-%E7%A8%B1%E5%90%88%E7%A7%9F%E6%B7%BA%E6%B0%B4%E7%81%A32000%E5%91%8E%E5%96%AE%E4%BD%8D%E5%82%99%E8%A9%A6-%E7%B6%B2%E6%B0%91-%E9%9B%A2%E6%99%92%E5%9C%B0

有同學磅住,  痴到幾個叻同學,  同學又肯幫你

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

NEWEST  BIO 1,2,3,4 基本上齊

BIO  再加恐龍睇為主

NEWEST + 恐龍 +  EFFECTIVE BIO

大概就係咁

三套書 用齊

之後就開始, 可以產 文達  , 其他BIO EXERCISES , 總之我要做齊 三套BIO 先

之後才諗其他野

唔同意數學老師教得差兩年畢業班都係同一批老師教
只能講今年畢業生水準比去年高 而且學校教數課程一般比其他學校快 今年開始見到成果

bforbtec 發表於 19-8-4 06:43
未來幾天寄出

我懶

謝謝

回覆 bforbtec 的帖子

請問 Bio Revision Guide,買哪本較好? 謝謝您!

bforbtec 發表於 19-8-4 06:43
未來幾天寄出

我懶
NOTES 自己整, 不如俾錢買人地

人地整那些, 是人地已經是專家, 整好

你自己那些, 是你以為自己是專家....

好多野漏左
咁請問到那裡可買到好的 notes 呢?特別是 K Kwong 的 chem notes....很想買....在哪裡可買到?
.

https://www.math.ust.hk/~machas/differential-equations.pdf
這是UST 工程系的NOTES

Y 2 要學

以前Y1  SEM 2 學啦

我年代SEM 2 YEAR 1 要學

份NOTES 寫得差

因為唔夠EXAMPLES

根本睇唔明, 且不會高分

讀大學, 凶險在於

父母 , 以為自己送到仔女入大學

可以真係放手

唔得架/.... 我話你知,唔得架

大學是很凶險的地方

你會好容易走堂

同埋  你數學基礎唔好

讀大學會出事

最好高中, 時, 習慣讀大學的生存模式

上到大學, 便不會出事

好多父母, 低估了仔女, 上到大學

可以突然很HEA ,最後GPA 出事
要防這種事, 要做的事

子女的思考力根基要強

慢慢泵砌出來

掌握深度思考能力

上大學, 便沒有問題

我有幾隻手指, 這隻是其中一指

另一隻壞左, 未維修, 因為報價,要1200HKD

太貴, 我再想想方法

而我POST 這隻, 是另一隻

FORM 3 華仁仔的備戰 PDF

不縮, 即不縮影

縮, 即縮, 1開二, 雙面, 4頁PDF, 變一張紙

NOTES 我盡量不縮

好認同,去外國見識是你在好成績的前題下,如是成績唔好,不要去,找一技之長更好
但香港的教育真的K形。其實對佢真係幾失望。而家比以前會考AL時代更差,好迷惘,我輩唔識玩dse
驚比主文科累,唯有肯定攪好主理科先

讀書讀到訓左

真係讀書,唔係好多本書咁多

書 , 一次1,2本

用NOTES , 大概知發生什麼事,

之後就產優質書

NOTES 好處, 以點的形式出現

ALEVEL BIO  HK 以前的NOTES 是咁, 寫得好,就係咁
重點有講, 寫得令人易明

http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/bch/bch-wtw/public_html/notes/Cell-02.pdf

http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/bch/bch-wtw/public_html/notes/inout-02.pdf

這裡是黃大仙上村, 八十年代上樓, 半年就可以

先上安置房屋, 之後半年就可以上公屋

三十幾年前的,唔講啦, 講返十幾年前

上居屋, 俾5萬就上到樓

昨天 黃大仙 怨氣大

最基層的市民近年受最大影響, 街市, 子女前途

生活質素, 精神質素差左

但要繼續生活下來, 活下來未必是贏家, 但不活 一定是輸家

你要好識玩21世紀的生存模式 才能活下來, 且有意義

父母個套, 應該落後得好緊要, 即係, 仔女香港讀唔到, 去外國

外國返來, 前途更光明

你香港讀大學,  有JOB FAIR, 搵工易好多

外國, 讀書, 一定要讀得特別出色, 專業技能

讀埋那些BUSINESS,ECON ,我見過讀完, 要在理工讀多個碩士洗底

洗完底,都係搵萬幾蚊

外國名牌大學, 回港難搵工, 之後理工讀 碩士

之後都係萬幾

最後索性, 父母家族開的公司打工....

香港生活, 你要有本事, 或者有關係

一般中產, 無那種人脈, ALL IN 到仔女, ALL IN 仔女

相信無父母想子女靠父母人脈搵工

所以拜託, 幫幫忙, 唔好做傷害子女長遠利益的事

DSE BIO 讀到唔想讀

今年4/8

我自己建議先 3X, 先攪店非BIO 2X先

最後 沖BIO

早上3小時沖BIO,

如果都係不喜歡BIO

買本BIO REVISION GUIDE , 不用做

只TICK BIO 入面的NOTES , 同埋只看EXAMPLES, 唔用腦諗

一路看, 打D記憶入個腦

回覆 Acatmom 的帖子

你個仔不喜歡做MATHS MC
不用急買

做返MATHS長題先

買買下太多,唔想做

你個仔, 而家情況
如果手渣這本MC

應該是將MC 入面的EXAMPLES , 遮住做

看看自己識不識做

因為WORKED EXAMPLES 以LONG QUESTION 形式出

如17課

坐底 , 之後, 每條EXAMPLES 做

做完EXAMPLES, 做到, 當識那一課

1200條MC

1條1分鐘, 1200分鐘, 即20小時

本野, 可以, 做EXAMPLES,  同MOCK MC 就算

唔好攪到買完一堆, 得個睇字

你找不到, 我10,11月, 借俾你

因為168條,WORKED EXAMPLES, 一條5分鐘計

800分鐘, 都要15 小時

讀書有效率
另外本MC, 只做最後最深那幾條就OK

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf
https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2018%20HKDSE%20result.pdf

你見到3322, 比例好似好高, 一CLICK 入去

你看細分

MATHS 2018, 2019年差咁遠

PHY 人數也相差很遠

BAND 1頭名校, 攪到2018年MATHS 得8個5星星,

數學老師應教得好差

但2019年數學比2018年數學好咁多

CHEM 未見多人5星星

可見到5星星之難度

PHY 人數少左咁多, 迫人DROP 科, 迫是形勢所迫

http://www.headway.edu.hk/download/phy_notes_for_download/circular%20motion-part%202.pdf

這份是PHY, NOTES 有些寫, 其他書無寫的

第4,5,6 頁

但我感覺都係一般

成SET NOTES ,  唔夠題目, 唔夠EXAMPLES

睇完好深的野, 唔知點用, 唔識用

不同的NOTES, 掃一掃

立一立

睇下自己有冇讀少左

應該識的野唔識

深既野, 又睇唔睇得明

http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/kst/kst-web5/public_html/remarks/F4MATH/f4mathrev.pdf

沒有答案的FORM 4 題目

目的是什麼?

是拿個感覺

仔女一路掃

此37條入面
太淺唔做

只做,有機會唔識那些

例如第36條, 仔女識唔識做呢?

無答案, 但你 有感覺

做落去, 順不順心

'第30,32 , 27C

太淺, 可以唔駛做

只做深的野

掃題目重要, 即用眼立晒37條

條條望

邊度唔識, 如有唔識, 個課再溫

處理短題, 就係咁

長題, 則麻煩中的麻煩
做題目, 就好似掃X 光

一掃, 你就知仔女情況