用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

Acatmom 發表於 19-8-9 09:54
我仔,一遇到唔識嘅題就即找example, 一定要攪通才繼續。但在操卷途中停就唔知佢真正timing. 我叫佢圈左先 ...
佢EXACTLY 唔識邊條, 影上來超超
我睇下搵邊本

bforbtec 發表於 19-8-9 08:40
拿本書 同revision guide , tick 野

睇明個句就tick

我仔,一遇到唔識嘅題就即找example, 一定要攪通才繼續。但在操卷途中停就唔知佢真正timing. 我叫佢圈左先,做完先再找example. 佢話都係一樣啫。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

唔好浪費時間睇HERMAN YEUNG
買本JOINT US 解題

原因唔想講太多,

唔係免費資源就係好

買本JOINT US PAST PAPER解題

解釋齊, 清析好多

回覆 ys_ka 的帖子

你MATHS 書, 以上三本都唔好攪
第一本, 深

做唔店

第二,三本, 撞書, 一本DSE, 一本會考

三本都唔會買, 唔好攪

http://www.visionhk.com.hk/book/hkdse_maths.html

可以先買這本MC

http://www.visionhk.com.hk/book/60.html

MC 完左, 才做BOOK A,B

能力一般,

先由淺書做起

建立自信

同埋, 做 多一點淺的數

操返做數小心先

之後才做難的書

一做難, 即死

唔識的多, 睇答案唔都明

DSE ECON 首選, 這本

教圖, ECON, 原因寫得清析, 簡單,易明, EXAMPLES  多

bforbtec 發表於 19-8-9 07:03
回覆 crosslinkkk 的帖子

應該拿不到 的

okay, thanks !

回覆 crosslinkkk 的帖子

應該拿不到 的
學校老師先有, 教師用書版才有完整

我見過有 , 但書商 應該只提供俾老師

我自己無

回覆 moniquechoy 的帖子

當然可以,最緊要, 佢MATHS,PHY 良好

岩佢讀

因為工程, 上堂, 好多教授, 提供好厚的書, 不過通常睇幾十頁

1000頁的書,睇幾十頁, 做下題目,
工程岩聰明底懶人讀

超下NOTES

不過 落手落腳

真係 狂GOOGLE 好多NOTES 幫手明

工程,非常深, 無得似DSE 考天才波

MATHS DSE有26個TOPICS
而家9/8. 到31/8, 仲有23天

一天操一個TOPIC

早期的TOPIC, 很易, 即

即1,2,3,5,7 咁

好易

一天就清晒

如果本身程度夠, 唔好1-26 份份操

應立即做MOCK,REVISION PAPER, 知咩唔識, 針對式操

如果 本身, 情況是

是大獲 的

應由頭開始 溫MATHS

先看書,或參巧書 掃EXAMPLES

睇得明, 所有EXAMPLES 咁濟, 才做所謂的練習

睇都睇唔明EXAMPLES, 點做?

EXAMPLES, 10條睇唔夠

睇夠100條

clarawuwu    發表於 19-8-9 16:21
licpd    發表於 19-8-9 15:14

我舉例, 如果而家中五 升中六

應盡快做REVISION PAPER

例如做PAPER A 咁45條

之後 睇下, 自己錯什麼TOPIC , 做返第1-26 個TOPIC  相關TOPIC

例如PAPER A , 你唔識做PROBABILITY

抽第22個PDF, 出來操

唔駛全部操晒

你做MOCK, REVISION PAPER

目的是知自己有咩唔識

一知, 就針對式補救

補救完, 之後再做REVISION PAPER B

看錯什麼

操完MC, 就輪到LONG QUESTION

針對式

http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/files/2019%20DSE%20Exam%20Results%20(10%20July%202019).pdf
張祝珊, MATHS 5分或以上, 54%

http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/files/2018%20DSE%20Exam%20Results.pdf

46% 2018年

BAND 1 名 校, 大概5成左右

我眼見, 城大, DSE MATHS 4分  真係跟唔到 工程的課程

港大工程系, 5分MATHS 都跟唔到

要5星 才跟到

所以, 盡量谷仔女, MATHS 5星 或以上'

唔係入到工程, 真係跟唔到 機會好高

Acatmom 發表於 19-8-8 21:36
我朋友的女兒phy 成績好,現在在科大讀engine 。女孩子為何不可讀engine?佢中意就當然適合啦我認為
...

Thank you

moniquechoy 發表於 19-8-8 21:16
還想請教engineering 適合女孩子讀嗎?

我朋友的女兒phy 成績好,現在在科大讀engine 。女孩子為何不可讀engine?佢中意就當然適合啦我認為

回覆樓主:

還想請教engineering 適合女孩子讀嗎?

bforbtec 發表於 19-8-8 09:08
回覆 moniquechoy 的帖子

俾左2份maths mc 佢

請問你有冇 effective Learning Mathematics M2(中大) Volume 1 及 2 嘅 full solution? 因 textbook 只有 ans.

回覆 bforbtec 的帖子

請問如何能取到你的PDF (Chem)? 謝謝!

bforbtec 發表於 19-8-8 09:11
特登選mc 

完一題可以很快

亞女就係唔鍾意死背既人,但其實佢背書,係班中數一數二既人(如果佢肯)。但佢就係唔想背 。仲未覺得讀好書有幾緊要,係唔係一定讀完大學先有前途。佢同我講,亞媽你都係大學生,咪而家都係一個師奶,激死。我同佢講我努力搵錢時你唔知姐,唔係你而家可以一年去幾次旅行
佢亦都唔知自己真係想讀些咩,佢應該向數學個邊發展,但又怕悶。醫護佢唔會,佢怕血。所以今年會同佢一齊諗下讀咩好。

追左一輪帖,由於唔知點解好多相都LOAD唔到出黎,想請問樓主:

如果細路唔係選修理科,天賦計數資質唔高,但肯由升中五開始努力操數的話,想dse數學(compulsory)考獲5分的話,除左按topics操ce / dse past papers外(唔明會睇Herman解題),你推介的書是否分別如下?

MC (paper 2)

1st: maths 1000 for hkdse (joint us)
2nd: key to maths for hkdse (by YF So)
3rd: proficiency in maths for hkcee (by YF So)

Long Q (paper 1)

maths today for HKDSE

另外,之前留意到你也對Econ書有研究,可否請你也分享關於papers 1 and 2你推介的書籍?

先謝謝你!

fionsung 發表於 19-8-8 13:05
原來同道中人,一齊努力

‹ 上一主題|下一主題