用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

入大學率, 18%
你如果選好科, 我估得返5%左右

100個學生,得5個 選到好科

競爭非常大

BAND 1 33%, 入面  能入到大學, 也非想像中咁多

這個制度真係好痛苦

我當你只為入大學, 也非易事

事實之殘酷

所以需要父母識玩

子女得個十幾歲, 識鬼咩

所以我提醒, 子女成就如何

父母因素起碼佔 一半

子女返學是否近學校

子女有冇時間讀書

會否太多飯局

會否太多應酬

會否太多旅行

父母全有 主導權

clarawuwu 發表於 19-8-3 19:00
我有呢本,記得係學兄平賣俾阿仔。
你試下去2手書店睇睇,可能搵到。

好!我明天再去二手書店搵下

Acatmom 發表於 19-8-3 17:19
今日行書局找不到.

我有呢本,記得係學兄平賣俾阿仔。
你試下去2手書店睇睇,可能搵到。

bforbtec 發表於 19-8-3 07:11
我吹到識飛的 MATHS 書就係咁

終於搵到, 會考版, 昨天攪左3小時

今日行書局找不到.

回覆 bforbtec 的帖子

明白了,唔該曬

回覆 aminafy 的帖子

中三練習
是DSE 開頭

即係你中三 野應付

三個SOURCE

1。 舊制會考

2。 網上資源

3。 DSE 練習

舊制會考, 一般人找不到, 不用急找, 不是重點

集中在DSE練習, 書局有錢就有得買,網上資源 , 只集中搵網上練習

所以, 你去書局, 掃返DSE 的練習, 就有

回覆 munce 的帖子

補充, 同書, 一般不會太近
書, 有問題, 數量一般不會太多(BIO+CHEM)

同埋書的ANS, 起老師度

有些老師不俾

讀本書, 你做完問題, 無答案, 影響學習

書,可以睇, 你預左, 一半是廢話

買書出版商的補充, 我覺得OK, 因為一開波, 就係題目(但讀熟才做補充)

精工, 是,較CHEM 起家的

不會衰得去邊, 精工, 補充唔容易

可以做

文達書, 同補習, 程度我怕相差太遠

補充非常深,BIO, 隨時錯到你唔信。。

有心理準備

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 October. 的帖子

我都想知!

謝謝回覆!

我女學校F3 Chem用Jing Kung出版課本,如用Jing Kung出版補充會否跟書本太相近?
同樣地,F3 Bio用Manhattan出版課本,如用Manhattan出版補充會否跟書本太相近?

請問可否介紹下其他岩中三嘅練習?麻煩你。

bforbtec 發表於 19-7-30 06:13
回覆 clarachel 的帖子

textbook 買返來,唔用, 可惜, 你可以咁
謝謝你! 明白了!

Y F so 個問題非常大

但我估屋企有一本, 我要望望

我都想影幾頁上來

有幾正

是我見過,會考MATHS,最好的MATHS MC之一

回覆 lovenature 的帖子

EDEXCEL IGCSE 問題都不大, 要搵練習, 好易
我起手指度, 手指壞左, 要修理, 懶得濟未攪

攪好我嘗試UPLOAD , 但不在此POST

ALEVEL 則非常大問題

ALEVEL PHY,CHEM EDEXCEL 寫的書,極差

我傾向 用5套CHEM 書來谷 ALEVEL

如果CHEM  睇實驗 , ALEVEL CHEM 勁多實驗, 且出得, 不少書極少提, 只輕輕帶過

但出題時, 極深, 我本書有講

ALEVEL EDEXCEL 寫的出, 8-9成都寫得極差

而出的卷, 亦遠比書的難, 為小孩帶來困擾

, 用我此本最好(CCLEE+幾套ALEVEL 書)

睇完自己讀, 真係爆晒分, 15/8 ALEVEL 出成績

我才再寫

EDEXCEL 通常是名校才報

如ETON  EDEXCEL  MATHS +FURTHER MATHS

BRIGTON COLLEGE ALEVEL EDEXCEL  全程EDEXCEL

DULWICH COLLEGE ALEVEL EDEXCEL 為主(MATHS+CHEM EDEXCEL,  WJEC PHY )

我暫時無心機寫ALEVEL GCE , 我等埋 15/8放埋榜, 才在海外版寫書

如急

我過幾日整理書單, 暫時不傾向在此POST 提過多ALEVEL GCE

今天好忙,一陣8點50分要做野

可能明晚 11點30分PM 才覆到

而家盡覆

城市花園酒店,上年我 1200蚊

岩岩, 580 HKD , 連埋早餐

出面市道很差, 渣緊個錢防身

應洗則洗, 影印店老板,同我講, 寫字樓的生意

一年縮過一年, 文職撤退中

好工越來越少

夾實子女, 坐穩香港過山車

bforbtec 發表於 19-7-27 17:31
回覆 papaof2 的帖子

升Y12 or 13? 咩科是edexcel
唔該前輩,我都想知 A level 和 igcse 有乜練習可以做,行左好多書局都冇,就算有,都係Cambridge,我女兒考 Edexcel

回覆 TwinWong 的帖子

你拿住書號問書局.一下搵舊書. 本野寫得好.

我好似有會考版.詳細maths notes.examples 成條當lq 做.入面mc過千 且不少深.而家之文達本maths好似不是佢出

‹ 上一主題|下一主題