用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城文理中學band幾?
go

九龍城文理中學band幾? [複製鏈接]

請問大家可以share九龍城文理中學屬於band幾嗎?有人話今年轉咗九龍城區,屬於band1C
但又有人話屬band 2A

另外,請問點樣查中學屬邊個banding?教育局會公佈嗎?
   0    0    0    0

stmo 發表於 19-7-15 21:01
請問大家可以share九龍城文理中學屬於band幾嗎?有人話今年轉咗九龍城區,屬於band1C
但又有人話屬band 2A
...
一間過去7年都無公佈過DSE成績同入U率既中學,有人話到你知佢水平係點都係老點你居多。以前係黃大仙區受惠區內無乜英中而能多開英文班,去到九龍城相信日後未必可以開到咁多英文班。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

最近好多同學仔話派咗文理,話間學校今年搬咗咗九龍城後升左band1C,老師都話好似系!

Band 2A,未至於去到band 1尾。

回覆樓主:

我係校友,一直都留意住呢間學校,因為都考慮過俾阿囡讀,呢兩年撞見現在仍任教嘅老師,佢都話一直都係維持B2A

回覆 tszwan123 的帖子

會唔會系因為轉咗新校舍,感覺唔同咗!我見剛剛派到文理的家長好自豪咁話升咗banding

今年,我朋友九龍城B2組別乙一派入文理!

stmo 發表於 19-7-16 00:24
回覆 tszwan123 的帖子

會唔會系因為轉咗新校舍,感覺唔同咗!我見剛剛派到文理的家長好自豪咁話升咗bandi ...

只知係簡介會、問成績都吾答:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3555991文理書院(九龍)

回覆 bbforever 的帖子

系啊!我有好幾個識得嘅朋友都入咗!個個都話band1C!所以諗緊

stmo 發表於 19-7-16 07:00
回覆 bbforever 的帖子

系啊!我有好幾個識得嘅朋友都入咗!個個都話band1C!所以諗緊 ...
好簡單,有咩客觀資料可以証明間1學校係1C水平?如果無,其實只係自我感覺而己。

正如好多人都話何官係B2A,但按我自己標準去評估佢公開試表現,基本上只係B2B。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

文理係band1C唔好玩啦,只係派左入去嘅家長自我感覺良好吧!頂盡2A,我自己就覺得2B

回覆樓主:

文理新校舍登場,可能多左 band 2A D學生揀,咁收生咪好左D?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我地有同學仔今年入著去,原本個同學應該係band1尾自己選擇其他學校,媽咪覺得校舍唔錯,住啟晴就近方便,又唔想博,交表時幫佢改著文理擺乙一,放榜之後如願!好多家長都會嘗試至少博一間超班或者至少屬於佢自己banding學校,做為同班同學家長來講吾係好理解。

virgokaren 發表於 19-7-16 12:53
文理新校舍登場,可能多左 band 2A D學生揀,咁收生咪好左D?
九龍城B2A如果唔揀九真/培道/CSK/何官而揀佢,只能話佢係眼光獨到。

由黃大仙轉去九龍城校網,B2B
來看我的BLOG
http://www.baby-kingdom.com/?uid-137816-action-viewspace-itemid-16886
‹ 上一主題|下一主題