用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山崇真中學
go

馬鞍山崇真中學 [複製鏈接]

有用家可以講下馬崇嗎?
   10    0    0    0

大X肉棒 發表於 19-7-15 15:49
有用家可以講下馬崇嗎?

我都搵唔到有d 咩post講馬祟...
咁我自己講下我仔今年既結果...其實我揀馬祟, 都係響好LIMITED 既資料下,膽粗粗, 搏一搏...

我仔係b2a, 老師覺得我仔可以搏一間b1c 既去interview...
但我思前想後, 我決定行條保守既路...只為唔想叩門....所以決定target b2a 既中學... (我唔sure 馬祟算唔算b2a, 但從interview人數黎睇, 係受家長歡迎)

自行同大抽獎第1志願. 都係馬祟.
我地覺得自行已經入左, 原因: 因為第2志願interview 時老師對呀仔表現有好明顯既讚賞同欣賞, 不停用英文讚佢, 呀仔亦用英文同老師講多謝, 呀仔覺得自己in 第2志願既表現係最好一個好有信心入到.

相反, IN 馬祟時, 我仔係第一批第一個入去IN.... 仲要唔記得帶手冊, 漏左響補習社.... (好在老師無怪佢), HAHAHA 老師亦唔係話IN 好耐, 呀仔話覺得有D求期....HAHAHA 信心唔係好大....
結果派出黎係馬崇... 所以我地自己推測應該係馬祟收左, 如果唔係, 我仔入第2志願既機會係極高.

第2志頭interview 人數, 目測100人左右
馬祟over 200人

馬祟, 我地已經註冊左, 買晒書, 校服, 我地覺得馬祟係好想谷到上b1c... (但以我個人從感覺去比較B1C中學既進取度, 馬祟應該仲有好一段路要行)

s1-s3只有1班英文班 叫EMI 班(精英班), s4 開始有2班.
summer holidays 有中文同英文既bridging course分別係hkd100同hkd600蚊 (我地都報晒)

即使唔係英文班, 其實除左sci, 地理呢類d比較重要既學科係用中文外, 其實maths都已經係英文. 所以我覺得同EMI 班無好大分別.非英文班叫temi 班, t stand for Towards 學校網站有介紹. 我覺得比人感覺佢地好努力加強學生既英文水平

每位同學都要返祟真考2次試, 第1日考PRE-S1, 第2日再返去只考英文既分班試.
每位同學都要參加一個學會, 校園SUGGEST 只JOIN 一個... JOIN 2個的話擔心應付唔到學習.
學會主要都係D 大路野, 球類呀, 運動呀, 樂器, 制服團之類

呀仔呢個SUMMER 基本上都好忙要返馬祟上堂呀, 迎新呀...果D...
對比小學, 暑假既功課好多好多, 呀仔FEEL到自己好忙..., 3份BOOK REPORTS, 3本作業要做 (無答案, 想幫佢對都唔得)

大致係咁樣~

SO FAR, 註冊後 聽完家長會.... 我個人感覺, 好正常地...同我參觀B1 既中學, 學生既學術水平...當然有分別... 對馬祟既成績我係抱住觀望態度.

但對於校舍, 老師, 校工, 同學等既表現, 禮貌, 我暫時都覺得好好.
我係放心比呀仔去讀~

回覆樓主:

我囝囝都係中第一志願入馬崇,樓上家長介紹得好清楚,詳細。我對學校印象好好。迎新會上,校長向我地講,馬崇剛出黎既 DSE 成績比舊年仲要好。學校對同學成績有要求,好注重英文。
另外,註册日走時撘車,眼見同車幾個馬崇學生,佢地分開坐,好乖靜靜坐,好奇怪無人玩手機,俾我印象好深。

入讀有英文班既中中, 唔好理佢係咪升BAND,
最緊要打低其他入到英文班, 所以會有階級觀念

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

girbaudst 發表於 19-7-16 12:22

我囝囝都係中第一志願入馬崇,樓上家長介紹得好清楚,詳細。 ...
CONGRATS!!!大家小朋友今年一齊讀FORM 1~

呀仔呢2日, 8點已經返到崇真等考試.... 睇黎佢都鐘意間學校~
好開心~

Ronnym 發表於 19-7-17 09:11
CONGRATS!!!大家小朋友今年一齊讀FORM 1~

呀仔呢2日, 8點已經返到崇真等考試.... 睇黎佢都鐘意間學校~

大家咁話,鍾意先會投入。
同學仔依家考緊英文試。

girbaudst 發表於 19-7-17 09:28
大家咁話,鍾意先會投入。
同學仔依家考緊英文試。
呀仔考完.... 話...好多好厚.....

問佢識唔識, 佢答OK 啦... (咁我先驚.....)

回覆樓主:

好似話有篇作文,都深

Ronnym    發表於 19-7-17 17:06

謝謝咁多位

醒目開學勳章

回覆樓主:

謝謝2樓的家長,詳細分享

Ronnym    發表於 19-7-18 10:09

亞仔話份巻都深、他應該入中文班

lai070126 發表於 19-7-18 12:54
我仔返黎都係咁講..........................

王國會長

Ronnym 發表於 19-7-18 14:27
我仔返黎都係咁講..........................

八月廿六日有中一家長迎新日,有興趣可參加。

selina1109 發表於 19-7-18 18:02

八月廿六日有中一家長迎新日,有興趣可參加。
我JOIN 唔到....果日公司有個好重要既會要開呢~

Ronnym 發表於 19-7-16 10:41
我都搵唔到有d 咩post講馬祟...
咁我自己講下我仔今年既結果...其實我揀馬祟, 都係響好LIMITED 既資料下, ...
我小朋友都係乙一第一志願入馬崇。
同你一樣,自行一間band 1C,一間馬崇。
我大抽獎時亦有忐忑,乙一放1C 定馬崇,但最後都選了馬崇.
亦如你所講,感到學校想推上band 1,所以十分注重英文同學業。

回覆樓主:

搏到更係好,搏唔到就。。基本上沙田不設叩門。。
讀馬崇,肯努力,相信DSE 都可以考得好既。就好似學兄學姐咁。。

lai070126 發表於 19-7-18 12:54
請問你響學校網頁到...搵到英文班分班結果嗎?
‹ 上一主題|下一主題