用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中適應班
go

升中適應班 [複製鏈接]

最近阿仔中學已經開始升中適應班,呢間學校係阿仔第二志願,相比起第一志願,阿仔吾係好開心,同校升上去的有四個同學,今日第一日開始適應班,但阿仔同舊同學冇咩交流,相反只係去認識其他新同學,甘係一件好事嗎?有冇家長小朋友曾經有相同經歷?我開始有少少擔心
   0    0    0    0

認識新同學咪仲好,不要太擔心,已經是中學生,隨他慢慢適應!

回覆 aptcan 的帖子

希望係甘,入吾到第一志願,我知道佢好吾開心,我怕佢係吾想再諗起小學的事,所以想避開d舊同學

禁都要担心?why???? 我女有五个小学同学,佢全部無一齐,身边好友全部新認識,無咩问題喎!小学同校唔代表—定夾d喎~

我個仔直情只有say bye say hi咋

識個新朋友仔

yummyma 發表於 19-7-15 14:14
最近阿仔中學已經開始升中適應班,呢間學校係阿仔第二志願,相比起第一志願,阿仔吾係好開心,同校升上去的 ...

一齊升上去都未必個個啱key,阿女總共4個升上中學,但都係和其中一個較夾,咁會多嘢講D,返咗一星期已識搵人自組學習,全部新識的。

回覆 gigayan 的帖子

我女直頭只有佢一個升上依家果間中學, 全部都要重頭黍過, 一開學已新識了2個知己 (佢自己咁稱呼), KEEP到依家都不知幾開心

妹妹頭 發表於 19-7-25 09:26
回覆 gigayan 的帖子

我女直頭只有佢一個升上依家果間中學, 全部都要重頭黍過, 一開學已新識了2個知己 (佢 ...
我女都係咁,小學只有一個男仔同區升同一間中學,區返完適應班已經識幾個Friend,小學同學除咗經常吹水個幾個,其他同學連英文名都唔記得了。
‹ 上一主題|下一主題