用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放棄考DSE, 跑去海外升讀11, 12班, 你們原因是什麼? ...
go

放棄考DSE, 跑去海外升讀11, 12班, 你們原因是什麼?

如果小孩升快中六, 還過著HEA生活, 沒有一點開始備戰DSE跡象.你們有案例, 送去海外升讀11,12班, 小孩個人方向,心志有否成熟呢?  說說你們的故事.

123WING 發表於 19-7-15 12:56
如果小孩升快中六, 還過著HEA生活, 沒有一點開始備戰DSE跡象.你們有案例, 送去海外升讀11,12班, 小孩個人方 ...

朋友剛有孩子升中六,但一主科及—副科不合格,不過其它科有C,朋友孩子是band one中學,决定不留班,有budget就去留學,AL讀三科可,佢朋友心儀大學科目要外國才有,佢考慮去留學中

brother4 發表於 19-7-15 14:01
朋友剛有孩子升中六,但一主科及—副科不合格,不過其它科有C,朋友孩子是band one中學,决定不留班,有b ...

多謝(emoji)(emoji)
我其實想知道更多小孩已在海外留學,讀完11、12班後,小孩心志和讀書狀況有什麼改變。

123WING 發表於 19-7-15 14:44
多謝(emoji)(emoji)
我其實想知道更多小孩已在海外留學,讀完11、12班後,小孩心志和讀書狀況有什麼改變。 ...

一定有改變,朋友孩子及自己孩子會努力咗讀書,知道父母賺$不易_另獨立咗要自己照顧自己

如果小孩升快中六, 還過著HEA生活, 沒有一點開始備戰DSE跡象.你們有案例, 送去海外升讀11,12班, 小孩個人方 ...

其實想知道將這樣讀書態度,送去海外讀書有否幫助提升佢個人讀書態度、心智成熟一點

brother4 發表於 19-7-15 14:52
一定有改變,朋友孩子及自己孩子會努力咗讀書,知道父母賺$不易_另獨立咗要自己照顧自己
...

給我多了一點支持,多謝(emoji)(emoji)

123WING 發表於 19-7-15 14:54
其實想知道將這樣讀書態度,送去海外讀書有否幫助提升佢個人讀書態度、心智成熟一點
...

-定成熟咗,朋友孩子及自己孩子讀同-間本地大學,同-科,朋友番講孩子也有做義工,另不上莊不住宿舍(獨立思想,不容易受同學影響)

brother4 發表於 19-7-15 15:01
-定成熟咗,朋友孩子及自己孩子讀同-間本地大學,同-科,朋友番講孩子也有做義工,另不上莊不住宿舍( ...

我正考慮是否值得送去海外讀11、12班,再在這邊考大學上大學。希望我仔有點改變。香港考DSE壓力大,佢好像沒有信心,有點放棄感覺,只是日日無聊打機,見到佢狀態有點難忍。多2年學費生活費真要思考清楚

我早已幾年已計劃給兒子留學機會,本身他成績是Band 1 的頭10-12%左右,一直也穩定,學業上一向自動自覺,所以最後我有信心落實今年9月讓他去讀Y12... 至於大學會在那裡讀,他會在英國幾個月後再作考慮日後計劃。其實留學在我們家來説是一個好的經驗,也是為將來提供多一些選擇,不過,一切都要看孩子本身態度。有人有好的變化,亦有變得更差。很難有一個肯定的答案。前天到一個predeparture講座,見前方的男生(身材相信也是Y11以上吧,他全程打機,完全不留心⋯真可惜呢。

我囡囡1819 去了英國讀Y12, 她的理由是想讀 top uni  
其實係一家四口子

JN125 發表於 19-7-15 15:55
我早已幾年已計劃給兒子留學機會,本身他成績是Band 1 的頭10-12%左右,一直也穩定,學業上一向自動自覺, ...

如果有志考DSE或決定去海外升學,那家長就沒那麼頭痛。

回覆樓主:

如果囝囡本身唔係自己想去,又或者只係覺得被迫去,我所見嘅案例好難期待有大變化。始終學校係外在環境因素而巳,只可以係催化劑,要囝囡本身有意慾改變,才可事半功倍。例如囝囡本身有兩三科目好有興趣,只係在香港比其他佢唔喜歡科目拖低成績,咁佢本身知道AL可以提供另一出路,又啱佢口味,願意一試。咁果兩年就好大機會不會白費。建議同小朋友K多D,了解一下佢想點先吧

golulu2002 發表於 19-7-15 17:16

如果囝囡本身唔係自己想去,又或者只係覺得被迫去,我所見 ...

多謝你的意見

我仔同學F.5去外國升學,佢家長話個仔考DSE好大機會中文唔合格,所以提早去外國

chungsfamily 發表於 19-7-15 17:33
我仔同學F.5去外國升學,佢家長話個仔考DSE好大機會中文唔合格,所以提早去外國
...

我囝都係好唔喜歡中文科,特別文言文。通識科都不喜歡

我自己眼見,好的外國中學內的老師確實可以令小朋友心態改變。當然配合小孩的potential, 如果本身在香港唔多讀書但都成績好,去到外國可以心態改變得更好,成績會更好。但也見過本身在香港勤力,成績超好,但去到外國因不能適應反而成績急降。早去都好重要,英文好對學習好有幫助。

我囝囝本身唔係自己想去,中四已有學校收佢讀中六。但佢唔想去,所以去年在香港讀F5,我沒有迫他去,今年才去英國讀F6及F7。我囝囝就是生物科非常好, 但中文及通識唔得,所以我用一年時間比佢自己睇清楚自己繼續留在香港會怎麼樣。我們大家又跟班主任傾, 最後他同意今年去, 而且他揾到一間他喜歡的學校。所以你一定要同小朋友傾多D,先了解一下佢想點 (但我囝囝問極都話唔知)。找身邊的人跟他講及分析。(尤其班主任)

tulipyk 發表於 19-7-18 13:03
我囝囝本身唔係自己想去,中四已有學校收佢讀中六。但佢唔想去,所以去年在香港讀F5,我沒有迫他去,今年才 ...

我已再問佢,他話俾機會佢考完DSE才去外國讀大學嚄。咁我沒有話可說,只好期望末來佢思想有點進步。