用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護 VS 荃官
go

林護 VS 荃官  

今年2間都公報O左DSE 大圍RESULT, 整體今年好似荃官比林護好O的O的. 我唔知有冇睇錯

http://www.lamwoo.edu.hk/school.php?id=63

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

回覆 pigpigsheep8888 的帖子

林護 & 荃官 DSE(2019)成績
考生人數:
林護: 123  
荃官: 129

考獲Level 5或以上數目:  
林護: 359  
荃官: 360

考獲Level 5或以上(人均)
林護: 2.93
荃官: 2.79

4主科獲Level 5或以上(平均%)
林護: 41.83%
荃官: 40.68%

4主科獲Level 4或以上(平均%)

林護: 79.33%
荃官: 82.45%

考生最佳成績:  
林護:  5科5** + 3科5*
荃官:  5科5** + 2科5*

好接近,林護略好半個馬鼻

ccAu101 發表於 19-7-15 15:00

林護 & 荃官 DSE(2019)成績
2間都好好,其實我唔係好識,  只係八吓咁,  攞佢地每一科個4 or 5 %,  用% 比較下, 如
中文 LEVEL 4 林65.3% 荃77.5%,
數    LEVEL 4 林83.7%, 荃 90%

pigpigsheep8888 發表於 19-7-15 15:28
2間都好好,其實我唔係好識,  只係八吓咁,  攞佢地每一科個4 or 5 %,  用% 比較下, 如
中文 LEVEL 4 林65.3% ...
我以為用睇返佢比個圖大圍咁睇,自己咁諗法, 只係睇佢地共同學科 有14 科LEVEL 4 UP  荃有9科個%高過林. 4 科差過林, 1科BAFS 大家一樣50%
LEVEL 5 UP  荃有8科個%高過林,  5科差過林, 1科ICT 大家一樣33.3.%

可能我不對

考獲Level 4或以上

英文:
林護: 86.2%
荃官: 78.5%

通識:
林護: 82.1%
荃官: 83.8%

考獲Level 5或以上

英文:
林護: 41.5%
荃官: 28.5%

通識:
林護: 42.3%
荃官: 36.9%

回覆樓主:

係啦係啦,我都就係咁粗略比較一吓

回覆樓主:

齋計科目嘅%,  荃係多過林嘅

回覆樓主:

其實2間都不相伯仲,入到是旦一間都巧叻叻

其實睇整體(四主科)和人均取5+或4+成績較準確和客觀,因為只單看個別選修科目的成績作用不大, 每科報考人數有多有少,很難反映學校整體成績。

ccAu101 發表於 19-7-15 16:07

其實睇整體(四主科)和人均取5+或4+成績較準確和客觀,因為只單看個別選修科 ...

ccAu101 發表於 19-7-15 16:07

其實睇整體(四主科)和人均取5+或4+成績較準確和客觀,因為只單看個別選修科 ...

喔,明白,原來係咁樣分析嘅。多謝你

林護的音樂也很好

pigpigsheep8888 發表於 19-7-15 16:04
其實2間都不相伯仲,入到是旦一間都巧叻叻
主科 Level 4/5既%係最重要既指標,只可以話林護拔尖好啲啲(41.83% vs. 40.68%,林護好一個百分點),荃官補底可能好啲(79.33% vs. 82.45%,荃官好兩個百分點),所以其實唔可以話邊間好啲,只可以話兩間差唔多。

Sophie0804 發表於 19-7-15 17:10
林護的音樂也很好

呢個知道,好出名tim

王家爸爸 發表於 19-7-15 17:31
主科 Level 4/5既%係最重要既指標,只可以話林護拔尖好啲啲(41.83% vs. 40.68%,林護好一個百分點),荃官 ...

依家明白啦,咁王少清同可風呢?今日有人竟然話今年王少清好過荃官?

王家爸爸    發表於 19-7-15 18:59

王家爸爸 發表於 19-7-15 17:31
主科 Level 4/5既%係最重要既指標,只可以話林護拔尖好啲啲(41.83% vs. 40.68%,林護好一個百分點),荃官 ...
唔駛比較啦,曾記KO咗佢地
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pigpigsheep8888 發表於 19-7-15 18:10
依家明白啦,咁王少清同可風呢?今日有人竟然話今年王少清好過荃官?
...
我又咁睇,如果小朋友係B1中下游,可能王少清同可風更適合。