用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護 VS 荃官
樓主: pigpigsheep8888
go

林護 VS 荃官  

Sophie0804 發表於 19-7-16 10:27
想問曾記是不是仍然很谷、很少課外活動
唔係少課外活動, 係廿年來一直差不多......

回覆 IYY 的帖子

關學術事嘅課外活動(MO 等) 係唔少,音樂、體育呢啲就少著墨了。

subb 發表於 19-7-16 09:24
曾記可KO 林護荃官

係,甚至KO 埋伊中,梗要幾個percent分高低。  

李大人 發表於 19-7-16 10:58
整過沙田區人口,大約六十萬人,荃灣區三十萬人,葵青區五十萬人,將荃官林護合併,再濃縮班尖子,有機勁過 ...

沙田多中產及年青父母,睇EK多過馬經。

整過沙田區人口,大約六十萬人,荃灣區三十萬人,葵青區五十萬人,將荃官林護合併,再濃縮班尖子,有機勁過 ...

Cliokohonda 發表於 19-7-16 11:05
沙田多中產及年青父母,睇EK多過馬經。

呢個係喎

Cliokohonda 發表於 19-7-16 10:56

全港勁過呢2間多的是,唔出奇啦!

其實QC同LSC既整體4+同整體5+, 一向不如頂級個兩三間男女B1中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-16 11:50
其實QC同LSC既整體4+同整體5+, 一向不如頂級個兩三間男女B1中學
你又來一招心口碎大石, 不過一地玻璃心碎.......

全港誤人子弟率整體高係邊幾間?

以前荃灣同葵涌屬同一校網,一分為二之後大部好嘅中學喺哂葵涌校網。

hkpapa852 發表於 19-7-15 18:32
唔駛比較啦,曾記KO咗佢地

4主科5+以上KO左,想知全部科人均5+以上有無KO到 ?

部份中學2019年DSE統計

中學3322率
人均5+數/整體5+比例

人均4+數/整體4+比例
主科5+率主科4+率
QES93.3% (33222)2.99/43.2%5.5/79.6%
民生 2.13/32.17%5.16/77.9%18.8%/28.3%/33.3%/37.7%55.1%/80.4%/88.4%/85.5%
保一96.20%?/41.7%
31%/29.7%/57%/35.4%
69%/79.7%/93.7%/79.1%
林護94.31% (33222)
2.92/?
34.75%/41.5%/48.8%/42.3%65.3%/86.2%/83.7%/82.1%
荃官93.85% (3322+22)
2.77/41.19%

5.33/79.29%
44.2%/28.5%/53.1%/36.9%77.5%/78.5%/90.0%/83.8%
曾肇添98.60%
?/48.3%

?/84.9%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LS 有運動、音樂專為才,整體是有唔少影響

Sophie0804 發表於 19-7-16 14:26
LS 有運動、音樂專為才,整體是有唔少影響

如果想齋讀書,齋重視成績,唔應該揀LSC。

Soundervolt 發表於 19-7-16 14:48
如果想齋讀書,齋重視成績,唔應該揀LSC。

個人覺得全人教育十分好。DBS LSC 好 可惜细仔能力有限

Cliokohonda 發表於 19-7-16 10:56
話雖如此 , 我都是喜歡沙呂多D

頂級個兩三間男女B1中學.......請問係邊幾間??