用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 自修M2
樓主: yvonney25
go

自修M2 [複製鏈接]

stillgood20 發表於 20-1-5 14:46
有以下分享:如果要用學校名義報教DSE,M2,
那必須跟學校確認是否一定接受辦理.
唔係太明白,最後學校有沒有接納代報文憑試嘅M2科呀?thx.thx

...M2老師會出一派完整試卷.
成績理想,便接受申請.
(你意思係接受申請報考M2)

...
最終, 理解小兒的壓力,沒有再去爭取了.
(你意思係無再去爭取要求學校代為報考M2)

YmOra 發表於 20-2-4 17:35
唔係太明白,最後學校有沒有接納代報文憑試嘅M2科呀?thx.thx

...M2老師會出一派完整 ...
學校沒有代報.7 天考未完全讀完的課程.
有三十幾分, 已經好叻.

後來, 升副學士, 修統計學, 微積分, 另兩科數學. 全部A+.

stillgood20 發表於 20-2-4 17:43
學校沒有代報.7 天考未完全讀完的課程.
有三十幾分, 已經好叻.

明白晒 thx.thx

其實,你兒子之數學係有實力,只是當時M2沒有受正統教授而矣!繼續努力呀!

想問問,你兒子修文科但強數學,咁中三時之理科嘅生物、物理、化學成績如何?

YmOra 發表於 20-2-5 10:14
明白晒 thx.thx

其實,你兒子之數學係有實力,只是當時M2沒有受正統教授而矣!繼續努力 ...
我細囝修物理和企會財.兩科都OK以上,

科目中參有数學成份的 .那部份都好,
而非数學成份, 會差d.

甚至,通識科.有些题目是数据分析.會表現好d,
要死讀,背誦.唔係佢能力.

stillgood20 發表於 20-2-5 11:22
我細囝修物理和企會財.兩科都OK以上,

科目中參有数學成份的 .那部份都好,

明白。有點可惜,我估你囝囝當年能夠修讀到M2,效果應該好好。不過,現在都唔差,能夠讀到自己喜歡嘅數學相關的學科。

YmOra 發表於 20-2-5 18:48
明白。有點可惜,我估你囝囝當年能夠修讀到M2,效果應該好好。不過,現在都唔差,能夠讀到自己喜歡嘅數 ...
慢慢長路,無話可唔可惜.不過, 香港教育.睇成績.得先都嚴重.
無計.

YmOra    發表於 20-2-7 09:53

回覆樓主:

無M2, 考外國大學比較難。所以我們也曾求津校給我們自修M2。亦回覆如果期終考成績理想就代報DSE M2。

亦是因為怕壓力,我地決定自己唔考M2, 變成考IAL 數。這樣,考得好唔好,都是自己負責。同時順便考埋生物、化學,儲夠3科。

今日,好開心,我地決定是對的,考齊3科, 成績理想。唔洗活在DSE的壓力下。

自修M2, 苜先科Core要好好, 同對數學好有興趣,想當年我都係自修Pure Math, Applied Math

可以試下D Past Paper做下睇下識唔識做
https://nightclass-2d84e.firebaseapp.com/forum
https://afterschool.com.hk/blog- ... -information/#maths
https://dsepp.com/resource_centre/Math/

YmOra    發表於 20-2-23 07:16

Andrew2020 發表於 20-2-17 13:29
自修M2, 苜先科Core要好好, 同對數學好有興趣,想當年我都係自修Pure Math, Applied Math

可以 ...

好厲害,可以自修pure 同applied 。想當年form 6,take 4個AL (pure maths, applied maths, physics, Chemistry) 。到Form 7drop 左applied maths. 自問能力有限。

nicolemummy 發表於 20-2-7 21:28
無M2, 考外國大學比較難。所以我們也曾求津校給我們自修M2。亦回覆如果期終考成績理想就代報DSE M2。

亦是 ...
恭喜,條碼大路通羅馬,策略都重要的。
請問你幾時考IAL? 是自修嗎?

lovenature 發表於 20-2-23 07:57
恭喜,條碼大路通羅馬,策略都重要的。
請問你幾時考IAL? 是自修嗎?

剛於1月考完了。因為是DSE curriculum無的,所以另請老師私教。

雖然話calculus對於將來有興趣大學讀理工科的學生是非常重要
不過知道什麼是微積分不等於考到m2做到題目
高等數學的題目好難,對於沒有天分的人來講
我自己無數學天分,但覺得微積分的理念其實好淺好容易明白
但出d題目就出到好難,要花好多時間去操都未必有好成績
我覺得不如系現有制度下 不如d中學系中五的時侯開d興趣班
比高中有修phy或者chem而又無m2的學生自願報讀
課程大約分2-3堂,系課餘時間上,總共4-6小時
只教授簡單微積分的理念 同簡單的prove
然後比d非常簡單題目去做下就算
最後講解下微積分系科學工程學上有什麼應用
如果有興趣有什麼自學資源等

另外m2對dse phy無太大幫助我覺得,非常簡單地知道什麼是微積分已經有曬所有幫助我覺得
就算hkal phy都不要求識微積分 只會有derive好的formula提供
但要求你識點用d formula 但過程中完全不涉及微積分

不過其實我想知而家中學的stem會不會教到大學野
包括什麼taylor series, fourier transform, Laplace transform
對於校隊,不是普通課堂上教

好多人都問讀 M1/M2 為咩... 講真我都算幫人
補數補左十幾年... 做野都做左十幾年... 個個都話數學無用... 學黎做咩... 但著實數學幫左我好多... 特別係外國人對D數學Logic強的人多D尊重... (我算係係兩間外國Firm做過野... 兩個外國老闆對我過數學Master Degree都好Amaze...) 外國人對數學Logic係好注重...
正題M1同M2有咩分別...

M1 - 經驗推論.. 主要學Statistic/Prob.. 再深入D講就係用過往數據預測未來... 咩A.I./Neural Network/KNN/SVM/關係到數據
處理.. 講實例.. 股票年回報.. 點解係ln(At/A0).. 期權引伸波幅講緊回報Standard Deviation... 咩股票圖表分析, Expected Value, hypothesis test... 偏向財經, 商科或須要數據分析會讀M1

M2 - 邏輯推論.. 主要學邏輯思考.. 學Proof (所以無咩點用計數機).. 點樣從一個真理(Rule.. theorem..)類推下一個或從假設類推到真理 証明假設正確... 點用反証.. M.I. (証明一樣野係正確係好難.. 唔係係X登寫個Fact Checked就係正確...), 用M.I.証明點解多邊形內⻆和係(n-2)x180, If A then B 同 A if and only if B 分別 (D傳媒好鍾意用邏輯謬誤誤導人, 無証據証明你阿媽係女人, 所以你阿媽唔係女人)... 偏向Programming, 創新型工作, 鍾意解決問題或鍾意問點解會讀M2...

M1/M2 微積分唔係重點.. 佢只不過係工具.. 但背後個理念...
M1比較經驗主義
M2就偏向思考

希望幫度大家...

或者咁講...
M1 - 學用Excel
M2 - 發明Excel

想自修 M2 同學, 無論咩原因,我都為你加油

雖然有 D唔一樣, 我老公當年喺九華, 四科理科班, 入咗唯有一班冇附加數, 但係啲同學係孖住去自修同補習, 冇人諗過係考到 a以下嘅成績嫁, 我老公都順利最後係去咗讀純數,跟住入大學數學系, 所以 只要有興趣就畀心機,唔係想像中咁難

IloveJJ 發表於 20-4-13 17:15
請問企會財與經濟有什麼分別呢?與M1, M2又有關嗎?

DSE既經濟就唔知,但係大學經濟用到Calculus. 識左Calculus係好D。

而經濟也是社會科學,應該用好多Statistics. 所以M1會更合適。

BAFS就唔覺要用Calculus. 不過,普通statistics在任何學科都有些用。
‹ 上一主題|下一主題