用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 自修M2
go

自修M2

請問如想自修M2 需要在外上堂嗎,如要在那上較好呢?

我搵到一間騎士補習社,老師按每個同學進度教,阿仔剛剛上咗一堂,覺得同老師唔算太夾,求補習推介。

yvonney25 發表於 19-7-15 11:02

M2唔易呀,我仔Maths成績好好但都覺得M2深,自修可能不容易。 你是日校生嗎? 要問下學校能否幫你報DSE,因學生所有科目都要經由學校報名的

我仔上網睇 Herman Yxxxx

反而需要諗諗:
首先,點解想自修 M2?
第二,點解要自修 M2?

學校沒有開M2嗎?如果學校有開,但冇收,就要認真諗下仔/女識唔識合讀。

王家爸爸    發表於 19-7-22 11:18

回覆 Sharpay_leung 的帖子

M2 要開竅,沒有老師指導,很難。另外,數學真的要講緣份,冇緣的話,縱有好老師亦徒然。
學校不鼓勵部分學生考m2, 一來可maximizing use of resources, 二來不想學生浪費時間。

del....

王家爸爸    發表於 19-7-22 11:18

回覆 samsam123321 的帖子

if do not study M1 M2, will that affect University entry? thanks

自修M2需耗用嘅時間比在學嘅多好多。

王家爸爸    發表於 20-1-4 18:05

王家爸爸 發表於 19-7-19 14:48
反而需要諗諗:
首先,點解想自修 M2?
第二,點解要自修 M2?

......

YmOra 發表於 20-1-4 08:05
自修M2需耗用嘅時間比在學嘅多好多。
呢樣真,自修 M2,唔係容易既事。

Bravewoman2011 發表於 20-1-3 12:18
回覆 samsam123321 的帖子

if do not study M1 M2, will that affect University entry? thanks
M1/M2 might be a plus if your target course is more mathematic focussed. If you want to study engineering in the future but you're not taking M1 or M2, you are going to have a hard time in your undergraduate study.  

agchan 發表於 19-7-21 21:22
回覆 Sharpay_leung 的帖子

M2 要開竅,沒有老師指導,很難。另外,數學真的要講緣份,冇緣的話,縱有好老 ...

同意,M2的確唔係人人能應付,有老師教都唔容易,何況自學。
唔少中四會選修M2嘅學生,到考 dse 時近半人會drop左,可知有一定難度。

有以下分享:如果要用學校名義報教DSE,M2,
那必須跟學校確認是否一定接受辦理.

多年前,小兒於中三分科家長會上, 校長說精英班才有M1/M2修讀.我兒語文能力不高,亦不期望入精英班.卻有足夠数學能力.那時,在家長會上,我提問校長, 那小兒會自修M2,學校代報M2.校長確認接受.
如此,小兒中四,中五時自修M2.

二年後, 正式報考DSE.申請資料交副校長, 副校長不批准.
我跟副校理論.
結果, 跟副校爭取了一次測試.
一星期後,M2老師會出一派完整試卷.
成績理想,便接受申請.

這突然的考核, 時間不足, 而且自修時未有完成所有課程.据小兒說,有三十幾分.
最終, 理解小兒的壓力,沒有再去爭取了.

DSE成積, 因英文未達3, 便讀副學士.
第一年課程中, 有4科數學,包括M1中的統計學和M2的微積分.4科成積都是A+.而英語較中學實用, 也有A.

回顧中學教育.真的古怪.

其實我吾知而家M2同當年AL pure math的分別
但聽講有d題目,好似什麼paper2系好難好少人識做
如果講當年pure math,老師系話pure math系用來分d有數學天分的人出來
沒有數學天分的人是不應該讀,即使花好多時間去讀pure,而最後可能F都無,就例如我,如果pure讀吾店完全無需要怪責自己,反而應該立即drop左
反而如果系有數學天分呢科野系抵讀,因為可以花比其他AL科更小的時間去讀而最後好容易得到C
我果時個pure老師上堂都系同d學生一起做數,有時甚至吾識做話返去唸到第日再教,有時一d好聰明的學生系會轉得比老師快,如果系pure都吾系個個數學老師可以教到
當時pure有種題型,系叫你背左個solution,入到去見到類似的題型就背返個solution 出來,因為正常人系吾會唸到點做,反而背出來一定有好多分, 反而果種題型最容易得分

Pure系難過某d大學engine數,
但數學吾好我認為無謂讀要求數學天分的大學學科例如engineering

再講以前會考有AMath有教微積分,呢科野後期已經不算難
以前要求一定要有會考AMath先可以讀pure
但會考讀AMath讀得ok反而pure完全吾ok的人有大把
而而家dse core math程度同會考math差不多,好容易
所以如果dse m2同pure差不多的話
其實系小左中間果層,即會考AMath

如果講大學,如果你其他理科非常好,而無數學天分可以考慮醫療科
如果無數學天分大學不應該選工程或者數學相關,物理都吾好
大學化學或者生物相關都可以

DSE m1/m2 比當年a maths 深,不過比pure maths 淺。80 年代考pure maths, 讀到投降,後來入了u, 發覺很多是u 的課程,讀engineering maths 比較輕鬆,可以handle.
m1/m2 最大困難是你要有core maths 底,但讀法不同。小朋友發現時,已經沒有時間,要考公開試。當年因為有cert and a level 分開,一讀已知唔係cert level 咁簡單,而且有amaths 底,不過都讀到死死下,天分有限, 課程太長,沒有時間汲收。而家m1/m2 比較易讀。

王國會長

skywalker167 發表於 20-1-5 15:42
其實我吾知而家M2同當年AL pure math的分別
但聽講有d題目,好似什麼paper2系好難好少人識做
如果講當年pur ...

雖然冇pure math 咁深但也不輕鬆, 而且入U 唔係一定計, 諗落冇著數我囡讀左一年佢話都好花時間結果drop 左.
真係唔明點解唔可以好似AL 咁獨立成科