用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SJPS ( 灣仔)
樓主: BBJUNLO
go

KTS vs SJPS ( 灣仔)   [複製鏈接]

Sjc不是band1a? 沒可能吧

有人讀三私一直, 都係為左入St Joe Sec. 現在有此機會, 不應放棄。有保姆車, 已經不是問題。
KTS學費都不平啦.....St Joe 免學費。

rinarina 發表於 19-7-16 14:20
有人讀三私一直, 都係為左入St Joe Sec. 現在有此機會, 不應放棄。有保姆車, 已經不是問題。
KTS學費都不平 ...

我地而家就係其中一私

雖然我係KTS粉絲,都覺的最好揀SJPS。插班好似考狀元,年年幾個位,全港叻仔掙。有心讀LS,升中時考,應該都易過插班。除非小朋友天生異禀,資優加情商自制力高,就可以讀KTS先,再慢慢插班。交通的確好大問題,小一要接接送送,風雨無阻。不如搬屋,孟母三遷。

b3410 發表於 19-7-16 17:02
雖然我係KTS粉絲,都覺的最好揀SJPS。插班好似考狀元,年年幾個位,全港叻仔掙。有心讀LS,升中時考,應該 ...

係木人巷6年,可能練出一身好功夫,但係唔知最後結果升中係點,功夫好通常要配合一點運氣

BBJUNLO 發表於 19-7-16 07:26
不過我地而家由新界去kts番學都要40分鐘,不過放學無塞車,就20分鐘番到
...
其實港島,九龍,開車交通狀況好的話,時間不會相差很久。如果真係一早的士返學,行西隧,應該30分鐘內可以返到。放學早都係一樣好快。不過如果5點後,就會遲。識人住大西北,返麥當勞道。阿媽每日早送,晚接,一日四轉西隧,小朋友一d都唔辛苦

BBJUNLO 發表於 19-7-15 21:18
多謝大家既提議仲幫我諗埋校車實在好感動
不過由於要近長老照顧,所以只可 ...

我朋友p5 收到SJPS offer,  但因為佢兒子不太想轉,而佢也不想兒子又要兼顧呈分,又要適應新環境情況下,最後放棄offer

lkf_leung 發表於 19-7-16 17:55
我朋友p5 收到SJPS offer,  但因為佢兒子不太想轉,而佢也不想兒子又要兼顧呈分,又要適應新環境情況下,最 ...
P5 如果成績好好,又的確不同plan. 如果原校保持(機率高)升中可能會有更好offer.  如果轉學,小朋友適應都需要一段時間,又有機會水土不服,成績轉差。在上一層樓機會減少。所以一動不如一靜。除非已經係dream school.  

b3410 發表於 19-7-16 18:21
P5 如果成績好好,又的確不同plan. 如果原校保持(機率高)升中可能會有更好offer.  如果轉學,小朋友適應 ...

佢也糾結了很久,但他最後也以小朋友為重,寧願和他小朋友一起努力,也不想因此而增加佢的壓力

BBJUNLO 發表於 19-7-16 17:14
係木人巷6年,可能練出一身好功夫,但係唔知最後結果升中係點,功夫好通常要配合一點運氣
...

樓主到最後決定去邊?

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多人成日以為可以打的返學

我都以為過,試咗3日,放棄!
朝早6:45-7:30am 係 call 唔到的士同uber 架!
除非,你搵到專車接送
恐龍家

我係你我一定揀K T S,每日返學那麼遠,長途跋涉小朋友好辛苦,而且家姐都係K T S,冇理由犧牲個女搬出去兩頭唔到岸,K T S都係一間非常好的學校,你仔仔學術咁強,更加唔使驚!

BBJUNLO 發表於 19-7-15 11:45
因為想試下(emoji)始終有直屬學校,升中壓力少, 因為經歷完家姐,想懶得一個得一個
...
已經有答案啦!叩到就梗係SJPS ... 慳好多!
最多咪搬個中間位...或者幫家姐試下插港島女龍

回覆樓主

Vote  SJPS!!!

小曳人 發表於 19-7-16 20:42
好多人成日以為可以打的返學

我都以為過,試咗3日,放棄!
朝早大把人截的士返工返學,邊有咁易有車。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

qip1371 發表於 19-7-15 17:22
對小朋友來說,在一間有Band 1 直屬中學的小學就讀是好事,進可攻,退可守如果小朋友能力是強的話,應該唔 ...

SJC 都唔算係頂級男校,又要港島先好,唔通全港得一間頂級?好高要求。

如果KTS vs SJPS,咁好彩扣到,揀SJPS 啦

灣仔唔係好遠啫。用KTS學費請個姐姐帶,全家得益。個女再插灣仔女校,可以搬家了

kts

hkpapa852 發表於 19-7-17 08:19
朝早大把人截的士返工返學,邊有咁易有車。

可以搵固定的士每日接送返學,通常有幾個的士司機聯合互相替補。阿仔同學每日都係咁樣搭的士返學。

KikiDaddy 發表於 19-7-15 21:15
SJPS only has school bus for HK side and the nanny bus seats for Kowloon side are very limited. Not  ...
睇英雄榜, DSE LSC 好過SJC 不少, 起碼今年係!
‹ 上一主題|下一主題