用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑個仔係亞氏保加症/資優
樓主: TroyBB
go

懷疑個仔係亞氏保加症/資優 [複製鏈接]

回覆 小曳人 的帖子

我老公父母係好傳統個D, 覺得小朋友係要打要鬧先識乖架! 佢地覺得D小朋友應該係阿呆咁坐定定就係乖! 我老公由細到大俾人打慣鬧慣, 同埋俾人控制慣, 淨係可以讀書讀書讀書個D..... 因為我兩公婆平時返工, 四大長老會輪流揍佢, 我係主張俾小朋友自由發揮, 唔應該成日打鬧, 要同佢講道理, 但係個個都話我種到個仔咁大脾氣...

多謝你既意見!!! 會睇下蒙特梭利相關教

回覆 Iloveu520 的帖子

其實我EQ都算高, 自問都可以做到以身作則, 平時會用對老公既十倍包容同溫柔對個仔, 不過最慘係, 我地兩公婆平時返工, 四大長老會輪流揍.... 我6299係好傳統個D, 又唔識同小朋友相處, 又係老一輩思想, 覺得小朋友係要打要鬧先得, 我老公都係慣咗佢地個套由細俾人打/鬧到大, 我父母會好D, 不過佢地無咁好耐性對住我個仔, 只係覺得佢脾氣大, 個個淨係話我種到個仔咁大脾氣..... 可能係佢地既字典入面, 唔打唔大聲鬧就叫攸種掛! 好無奈

小兒"亞視人", 我是過來人, 但非專家, 令郎的行為與小兒當年有好多相似, 我建議你去找專家睇睇.  我當然祝願令郎係正常"無線人", 但作為一個過來人, 如果真係確診了, 令郎豈碼有張護身符, 當某年某月佢被學校投訴, 呢個確診可以起到某程度的保護, 帶來點點的同理心,  "亞視人"並非頑皮, 並非不合群, 天生架, 你估我地想㗎

回覆 武航 的帖子

請問係咪應該搵兒童心理學家? 咁細個係咪都睇得架? 聽人講學校唔係咁鐘意收呢類學生, 如果真係有都唔知講唔講俾學校聽好..
咁你仔仔有無大大下好D呀?

回覆 TroyBB 的帖子

我兒當年是幼稚園高班確診, 確診時已有小學offer, 小二時家長會告知當時班主任老師給社工.

我同意部份學校並不一定歡迎"亞視人", 請小心處理
我也不知應該幾多歲可以去測試, 不好意思

回覆 武航 的帖子

唔該哂你呀!

TroyBB 發表於 19-7-15 17:16
回覆 Iloveu520 的帖子

其實我EQ都算高, 自問都可以做到以身作則, 平時會用對老公既十倍包容同溫柔對個仔, ...
首先,小朋友脾氣壞既原因係嘜?
1。過度縱容,如果你既四大長老係用打打鬧鬧既方法,你小朋友點都唔會被過度縱容。
2。耳濡目染,如果四大長老被小朋友定性為脾氣壞,耳濡目染,潛移默化之一,小朋友就學咗,呢個會唔會係可能既原因?
3。自尊心強,小朋友想自己既事自己做主,但係無被接受,所以有啲挫折感,自尊心受損,呢個會唔會係可能既原因?
4。過度疲勞,如果四大長老都係直昇機,小朋友會唔會感覺學業繁重,壓力大,睡眠不足,過度疲勞?

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校未必對阿氏仔反感,佢地一般比較聰明,唔搞人,所以只要唔刺激佢地,可以係隱形人

FYI,有A仔成績小二插班轉校,亦有中一考入SPCC
恐龍家

回覆樓主

FYI, 岩岩睇到一段野:

如果想分辨小朋友係資優還是有自閉傾向,資深臨床心理學家潘麥瑞雯博士話家長可以嘗試睇下小朋友有冇同理心,佢識唔識得將心比己。資優嘅小朋友可能對其他人嘅說話比較有興趣,會追問﹔但有自閉傾向嘅小朋友會「只有我講冇你講」,唔會對別人嘅說話有好奇心。

Iloveu520 發表於 19-7-17 14:47

如果想分辨小朋友係資優還是有自閉傾向,資深臨床心理學家潘麥瑞雯博士話家長可以嘗 ...
資優同自閉其實唔係兩極,係兩個唔同既維度,同一個小朋友可以同時係資優同自閉。

Iloveu520 發表於 19-7-17 14:47

如果想分辨小朋友係資優還是有自閉傾向,資深臨床心理學家潘麥瑞雯博士話家長可以嘗 ...

我小朋友非常自我同固執,見到人跌親唔會去扶人地(因為佢覺得自已唔夠力),呢幾年好D,但都只會係見到細過佢既小朋友跌到時會走埋去問句你有無事呀!睇電視見到D慘事情,會眼濕濕!知道人地有病會幫人祈禱!但同同學相處就唔肯就人同讓人,好固執!甘算係有同理心定無同理心?

資優嘅小朋友可能對其他人嘅說話比較有興趣,會追問 - 我仔好奇心非常強烈,好留意人地講咩,你講一句佢可以不停追問你!

但有自閉傾向嘅小朋友會「只有我講冇你講」- 同樣地,我仔有時會好沈醉係自己世界,不停講佢有興趣既野,長篇大論,講到令人覺得好煩!

所以我到而家都分唔到佢係咩,但最大機會係2樣都有!

cl_kaka 發表於 19-7-18 10:47
我小朋友非常自我同固執,見到人跌親唔會去扶人地(因為佢覺得自已唔夠力),呢幾年好D,但都只會係見到 ...
會唔會係 Selective Mutism?對有興趣或者熟悉既話題,非常多口,講唔停。相反對無興趣或者唔熟既話題,有社交焦慮症,唔想多講?

王家爸爸 發表於 19-7-18 17:55
會唔會係 Selective Mutism?對有興趣或者熟悉既話題,非常多口,講唔停。相反對無興趣或者唔熟既話題,有 ...
應該唔係,我仔無論對住咩人,咩話題佢都好多野發表!

cl_kaka 發表於 19-7-19 10:41
應該唔係,我仔無論對住咩人,咩話題佢都好多野發表!
如果係咁,其實無問題。

講話有無eye contact是判斷是否自閉比較簡單有效方法。

最近接觸一位「亞視」女,讀傳統小學三年班,成績ok, 但性格剛烈,不妥協、不聽指令、在學校以外地方不守規矩,會帶動其他小朋友一起對抗導師。有經驗分享應如何處理嗎?
‹ 上一主題|下一主題