用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ........
樓主: kiwi2007
go

........

不如咁諗,不論間學校係派定叩入去,其實係個天安排,可能命中註定,他日成長後又可能慶幸個天俾佢入呢間學校呢!係叻的間間學校都有人入U, 好好地去了解和欣賞下間學校吧!

kiwi2007 發表於 19-7-14 20:45
升中派位放榜後的第一個周末,剛忙完註册或叩門的家長應該要好好休息一下。過埋星期二的 preS1考試,相信好 ...
毅力加努力

有d感慨

回覆 In2c68 的帖子

真係覺得命中注定....

......

kiwi2007 發表於 19-7-17 13:04
條條大路通羅馬。今次升中派位受挫,或許是選校策略失誤、 random number 太後、誤判 banding....etc, 但肯 ...

多謝你的鼓勵!

kiwi2007    發表於 19-7-17 15:59

也許一生到底,一切超出估計.....恨愁用歌聲代替。共勉之!

https://youtu.be/E5PxFMjHPRY

16tea 發表於 19-7-15 12:31
多謝你, 我到今日都仲會間唔時自己眼濕濕, 到今日無學校打電話俾我, 我都知機會好渺茫, 但我仍然想等,
可能 ...

大家加油!等待好痛苦!眼淚不自覺淌下來

kiwi2007 發表於 19-7-17 13:04
條條大路通羅馬。今次升中派位受挫,或許是選校策略失誤、 random number 太後、誤判 banding....etc, 但肯 ...

都係,我都覺一定不是孩子的錯,所以更怪責自己

回想六年前小一派位心宜一間有聯繫中學的小學,但唔好彩,派咗間寶校,即刻喊咗出嚟,嗰種感覺仍然記憶猶新,跟住四圍撲叩咗5、6間,終於有間近近哋嘅二線小學收我個小朋友,心諗讀住先,點知小朋友越讀越開心成績亦保持15名內,學校亦俾好多機會佢出外比賽,增強自信心,到今次升中派位入到band 1A校,比我六年前㨂嗰間有聯繫中學還要好。所以我想鼓勵叩門的家長:塞翁失馬,焉知非福,叩唔到咪做小池大魚,話唔定更加可以發揮自己建立自信,只要肯努力一樣可以讀大學,希望大家唔好灰心,與小朋友一起同行吧!

vincenthocs    發表於 19-7-18 17:51
MANDIMM    發表於 19-7-18 17:26
puiyima    發表於 19-7-18 00:10
puiyima    發表於 19-7-18 00:09
puiyima    發表於 19-7-18 00:09

向前看,不氣餒。開課前,仍可能有機會收到好消息!不要為明天憂慮!

pinkyyip 發表於 19-7-17 23:42
回想六年前小一派位心宜一間有聯繫中學的小學,但唔好彩,派咗間寶校,即刻喊咗出嚟,嗰種感覺仍然記憶猶新 ...

我地同你相反, 在九龍城band1私小用六年跑嚟只覺得競爭太大小朋友成績比唔上, 升中都同我講唔好揀直上番去, 之後由選校出錯或number唔靚派左間佛校, 好彩入得番band2尾的中學, 剛pre S1考完入左精英班, 我發覺佢幾like間新學校, 希望嚟緊呢年攞番d自信, 有個快樂的中學生活已可!

kiwi2007 發表於 19-7-17 16:09
也許一生到底,一切超出估計.....恨愁用歌聲代替。共勉之!

https://youtu.be/E5PxFMjHPRY

升中派位放榜後的第一個周末,剛忙完註册或叩門的家長應該要好好休息一下。過埋星期二的 preS1考試,相信好 ...

係呀! 我侄仔都係呀, 佢派以前派左去中中, 升中二去地區最TOP間英中插班唔收, 到升中三果年考級二, 再去申請插班收左, 之後, 入中大, 而家做埋政府EO, 有志者真係事竟成.

fionaytwong    發表於 19-8-3 08:08

回覆 pinkyyip 的帖子

絕對同意

其實呢位學生讀到中三,又叩得入長天,即係話佢係本身學校成績都唔錯讀得幾好,咁樣跳去新環境從頭黎過其實會唔會仲冒險?

pinkyyip 發表於 19-7-17 23:42
回想六年前小一派位心宜一間有聯繫中學的小學,但唔好彩,派咗間寶校,即刻喊咗出嚟,嗰種感覺仍然記憶猶新 ...

正能量面

......

hueyman    發表於 19-8-1 11:13