用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一年級零用錢
go

小學一年級零用錢

請問需要給小學一年級生零用錢嗎?一般每星期給多少?

ylo626 發表於 19-7-14 18:45

我小朋友一、二年級都冇比零用錢呀
因為冇乜機會要自己用錢。
不過嚟緊升小三諗住比少少佢返學用啦

baby7 發表於 19-7-16 09:10
我都唸咁洗唔洗比張八達通佢買小食

face13 發表於 19-7-16 09:44
我都唸咁洗唔洗比張八達通佢買小食

睇過啲文章話過盡量避免比小朋友用八達通購物,會令佢地冇咗理財概念,我諗住開學後試下一星期比$50比佢。

我比$10個仔袋住,有時佢每日都係用$4-$7,不過有時候成個多星期都冇用過。

20蚊,一年級應該沒有用過,二年級好似用咗十幾次,三年級應該唔夠50次,每次用完就放番20蚊俾佢。有的同學仔就幾乎每天都買零食,每個人都不盡相同,看情況吧。

baby7 發表於 19-7-16 09:47
睇過啲文章話過盡量避免比小朋友用八達通購物,會令佢地冇咗理財概念,我諗住開學後試下一星期比$50比佢。 ...
禁多

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =%E9%9B%B6%E7%94%A8

Yanamami 發表於 19-7-16 13:40
禁多

原來算多啦?
我冇經驗呀
我小學時每日有5蚊零用錢,諗住而家到個女每日十蚊差唔多卦。。

Felix223 發表於 19-7-16 10:04
我比$10個仔袋住,有時佢每日都係用$4-$7,不過有時候成個多星期都冇用過。
...
我差不多,20~50 蚊袋住,以防不時之需。平日極少使用,有時會一早同我申請,話小息請朋友食小食,我就會問佢budget 幾多,額外俾一次。高年級就係每個星期飯錢,零用錢一起俾。

baby7 發表於 19-7-16 15:02

我覺得每日返學$10、一星期$50唔多喎,如果你打算俾小朋友學用錢學理財,咁佢都要有相當嘅錢同時有使用權佢先可以學懂。得幾蚊買包餅請同學食都唔夠啦,仲要使幾蚊都要問過父母,佢唔會覺得使錢關佢事。

小學階段,我唔會無條件俾零用,因為父母已供應基本合理需要,額外享受或想要物質應該努力爭取。按表現俾零用錢,俾左就由佢話事點使 (但同時收窄對佢多餘嘅物質供應),俾佢學懂想買心頭好要儲蓄,到佢辛苦儲夠錢又會覺得肉赤唔捨得使哂,佢就會諗下佢仲係咪咁想買果樣嘢,會再三諗下果件物件對佢有幾重要,最後佢要為自己決定負責。當中過程父母盡量少干預,觀察就好,而且必需為自己訂下嘅規則而企硬。整個小一我將呀女理財過程及心態變化看在眼,有時都覺得佢為守財時嘅掙扎又可憐又可愛好笑。

學期尾,佢唔見左學校一個透明證件套,佢同我講老師要求買番一個新的還番俾學校。我話,好呀,不過妳俾錢買。佢即刻喊哂口話唔係佢整唔見,係返學時搭車被勾斷了,又開始搜集證據證明佢之前有keep好個套,包括點樣扣好喺書包上、爸爸可做證人...blablabla...佢漸漸明白要申訴就要點樣彌清事件經過和關係。最後,都係證實佢自己疏忽,好佢肉赤咁拎左$7去書局買番個證件套還俾老師。

我覺得金錢得來不易及有理財權,一個6歲小朋友先可有以上經歷和體會。

回覆 ylo626 的帖子

每月比30蚊零用錢阿仔,由於學校要三年級才可去小食部買嘢食,所以佢D錢係用來儲。長輩生日我會叫佢哋夾錢買禮物或蛋糕;旅行帶自己錢買嘢。如返學經常唔見文具,我會叫佢哋用零用錢補購。

要睇每間學校的安排 -

小一上學期, 要原樓小息不可以去小賣部 ; 下學期有一個小息可以去買小吃. 所以我俾HK$5.00/星期.  (因為每天均已自帶水及零食)

升小三就加到HK$10.00/星期. 學校建議不能帶超過HK$30.00 回校.

0元
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

baby7 發表於 19-7-16 09:10

我女學校小一和小二不能在校買零食,明年小三沒有都還未决定俾多少,可能像你,觀察一下她怎花。我時常講我無錢,要小心花錢,不知她有無有聽入耳。

zero $

Elenalan 發表於 19-7-16 18:51
我覺得每日返學$10、一星期$50唔多喎,如果你打算俾小朋友學用錢學理財,咁佢都要有相當嘅錢同時有使用權 ...

你的小朋友肯定比我女更知道財是什麼,她沒有零用錢,想要的便問我,她會問我拿錢,但目的不是買東西,只是愛那些shiny coins, 把它放在自己錢箱內,可能看得童話故事太多。她仍投訴我沒有給她掉了牙的金幣。
我沒有刻意教她理財,希望我的生活模式來教導她理財觀念,幸我生活簡約,屋企沒有多餘的東西。
我不太喜歡小朋友太懂計算(包括金錢以外),不知道太強調理財會不會令小朋友更懂更會計算,計算付出,計算成果,這些自然形成的心態,有時候我們也不是父母所想,我還是愛她的童真。

Cheeselover 發表於 19-7-30 07:37
你的小朋友肯定比我女更知道財是什麼,她沒有零用錢,想要的便問我,她會問我拿錢,但目的不是買東西,只 ...

無所謂,教養小朋友係自己嘅事,每個家庭和背景都唔同。我就肯定唔係慳儉簡約型,我仲有好多要付錢維持嘅興趣活動,又貪靚...所以我沒要求呀女要知慳識儉,我只希望佢將來做一個經濟獨立嘅人,有自己事業和經濟能力,金錢理財觀念從生活中自己體驗吧。