用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家覺得如果今年升中六唔係出國讀書面要考ielts試嗎 ...
樓主: tsma511
go

大家覺得如果今年升中六唔係出國讀書面要考ielts試嗎  

nicolemummy 發表於 20-2-12 15:05
無申請美國,呢個完全唔知

Thx

醒目開學勳章 王國長老

rubycourt 發表於 20-2-11 23:15

咁act 英文的分又可以代替dse嗎?thx

Sorry 咩係act?

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-2-12 12:46
我地報UKVI版,唔知萬一有需要即時轉去外國讀書,是否要有揀呢個VERSION先得,冇考UKVI版既同學就唔用得呢 ...

咁我又唔清楚了,無本事唸外國大學,target本地咋

Charlotte_mom 發表於 20-2-12 22:24
Sorry 咩係act?

美國試,跟SAT 差吾多,writing 可以optional 考吾考

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 20-2-12 23:00
美國試,跟SAT 差吾多,writing 可以optional 考吾考

咁我唔清楚了,可以問返大學admission office

nicolemummy 發表於 20-2-12 14:25
我以為我孩子今年考DSE慘,原來F45都慘,有排追進度

呀仔直頭覺得冇咩上過堂咁.....出年都唔知點考。佢讀緊8科,要短時間追8科進度.....都唔知點追
而家咁睇,你地上年做左一個好好既決定,今年可以好淡定了! 恭喜恭喜!

Charlotte_mom 發表於 20-2-12 22:25
咁我又唔清楚了,無本事唸外國大學,target本地咋
我都冇本事讀外國大學架 不過報果陣,都唔知有咩分別,睇落好似呢個COVER多D,就報呢個囉! 不過陣間若中文冇3, 其他成績OK既話.....就真係要諗去外國了.....

一定唔會取消今年DSE

nicolemummy 發表於 20-2-12 14:25
我以為我孩子今年考DSE慘,原來F45都慘,有排追進度

IAL 係邊到報考?

bb12345 發表於 20-3-11 01:06
IAL 係邊到報考?

ITS Tuition School

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-2-13 12:13
我都冇本事讀外國大學架 不過報果陣,都唔知有咩分別,睇落好似呢個COVER多D,就報呢個囉! 不過陣 ...

中文無3真係大件事
除非其他科都有5/5*以上,大學至會破例

如果一般一般best 5廿零分,一係出國一係HD/Asso等翻身

Charlotte_mom 發表於 20-3-11 11:41
中文無3真係大件事
除非其他科都有5/5*以上,大學至會破例

真係最擔心佢科中文,就算有豁免嘅,都驚果啲科唔係自己心儀

silvia_ng 發表於 20-3-11 15:12
真係最擔心佢科中文,就算有豁免嘅,都驚果啲科唔係自己心儀

same here.  阿仔中文predicted grade都係得3, 萬一失手就

醒目開學勳章 王國長老

我都滴緊汗,我件sen仔,真係只能盡做,範文果d都話有得背,作文簡直死硬!

blinknogood 發表於 20-3-12 21:49
same here.  阿仔中文predicted grade都係得3, 萬一失手就

你就好啦,我果件2

我嗰個要踢先行,自修IELTS 較難,請問有冇邊間IELTS 中心對依啲人較適合、

我记得 一些较顶尖的大学,IELTS是平均 7.5,但每个单元不能低于 7.0,会话及写作要7.0,香港学生是有难度的!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

ecma1 發表於 20-4-30 18:45
我嗰個要踢先行,自修IELTS 較難,請問有冇邊間IELTS 中心對依啲人較適合、
...
我小朋友今年未夠 16 歲試考 Ielts (Overall Result 7.5),佢冇報 course 只係學校做過一兩張 paper、睇 BC 有關 Ielts 嘅 YouTube,佢話 Listening 同 Reading 最易攞分。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 20-5-5 08:11
我记得 一些较顶尖的大学,IELTS是平均 7.5,但每个单元不能低于 7.0,会话及写作要7.0,香港学生是有难度 ...

我都見最頂尖嘅大學每個 part 都要 7.0,所以我見 d 學生會考幾次。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-2-12 12:46
我地報UKVI版,唔知萬一有需要即時轉去外國讀書,是否要有揀呢個VERSION先得,冇考UKVI版既同學就唔用得呢 ...
如過外國一定要報 UKVI,就算考得幾好但唔係 UKVI 都要再考過。