用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家覺得如果今年升中六唔係出國讀書面要考ielts試嗎 ...
go

大家覺得如果今年升中六唔係出國讀書面要考ielts試嗎  

如題thanks

考 IELTS 就係為出國讀書,你冇需要唔洗考,除非鍾意 prove 自己英文能力。

1998Ruby1998 發表於 19-7-14 20:29
考 IELTS 就係為出國讀書,你冇需要唔洗考,除非鍾意 prove 自己英文能力。

......

醒目開學勳章 王國長老

我果時在大學info day,浸大收生代表話過,有ieltsxx分佢地會當英文達3,但一定要在第一次申請deadline(即12月頭)時upload到成績,過後嘅後補佢地唔接受

其他學校係點我就唔肯定,以下係non jupas資料
一般ielts 6 級等同英語3級 , OU 5.5, HKU 6.5, CU 6.0
https://ido.vtc.edu.hk/textonly/tc/general_entrance_requirements/

https://aal.hku.hk/admissions/international/admissions-information?page=admissions-standards#C

http://admission.cuhk.edu.hk/international/requirements.html

samsam123321 發表於 19-7-14 21:49
請問你考到幾多分?

我?7.5 咋,嗰陣中四玩玩下冇認真考  

1998Ruby1998 發表於 19-7-14 22:14

夠用啦

poonseelai 發表於 19-7-14 22:19
夠用啦

夠用但唔夠喉嘛,我想考多次

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-7-14 22:59
夠用但唔夠喉嘛,我想考多次

留返有需要時再考,得兩年有效,又唔係平

Charlotte_mom 發表於 19-7-14 23:02
留返有需要時再考,得兩年有效,又唔係平

應該唔會有需要,申請讀碩士同博士都唔再需要,打工都冇需要,本身個 degree 已經證明左英文程度。唔想就咁 7.5 就算。

我連 DSE 都想考返次,睇分紙,oral 14 分滿分,三個考官俾 13 分,有一個俾 10,冇左粒星,唔服氣!  

1998Ruby1998 發表於 19-7-14 22:14
你係大B, 中四就可以考;我女細B, 要中五先考得。

Yanamami 發表於 19-7-14 23:14
你係大B, 中四就可以考;我女細B, 要中五先考得。

我唔係大 B,中四升中五暑假考。衰貪玩 hea 做囉,下次要認真返

1998Ruby1998 發表於 19-7-15 00:10
我唔係大 B,中四升中五暑假考。衰貪玩 hea 做囉,下次要認真返
唔係要满16歲先考得咩?唔係大B点可以禁早考?

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-7-14 22:02
我果時在大學info day,浸大收生代表話過,有ieltsxx分佢地會當英文達3,但一定要在第一次申請deadline(即 ...
早兩年已經有朋友通知有時間就考埋 IELTS, 因為有部份大學會當係 DSE 3, 咁好彩當事人 IELTS 有 6.5, 頂住左 DSE 既 2, 叫做搵最終入左浸大讀.

已經 PLAN 緊我囡夠 16 歲即考, 仲要係裸考, 完全無讀過 IELTS 情況之下去考, 睇下佢英文程度去到邊.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Yanamami 發表於 19-7-15 07:54
唔係要满16歲先考得咩?唔係大B点可以禁早考?

條款係寫 not recommended,但唔係 forbidden 嘛。
我記得自己份 IELTS 考完 DSE 個暑假剛剛好未過期,唔洗考多次。

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 19-7-15 10:46
早兩年已經有朋友通知有時間就考埋 IELTS, 因為有部份大學會當係 DSE 3, 咁好彩當事人 IELTS 有 6.5, 頂住 ...

上次浸大收生代表係兜口兜面話可以用ielts 代替dse 英文3,其他院校我就無問過了

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-7-15 14:03
上次浸大收生代表係兜口兜面話可以用ielts 代替dse 英文3,其他院校我就無問過了
...
入左浸大個位幾年前既事, 所以佢千叮萬囑我一定唔好慳呢筆
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

朋友女刚考ENG,DSE4,itles 7.真係同估計一樣,選出國

tsma511 發表於 19-7-14 15:13
如題thanks
不用考, 個日去海外升學展,
IELTS 開考好密的, 可以上堂上到你覺得有信心考架
因為我不打算比囡去考, 所以無攞单張

回覆 TwinWong 的帖子

你好,

請問怎報 ielts ? 我想比阿囡考, 但她沒有上過ielts 課程, 可給我資料嗎, 十分感謝。