用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ..........
樓主: kiwi2007
go

..........

genpub 發表於 19-7-15 16:55
回覆 mytambb 的帖子

咁官校只有30幾間,津校有約400間,咁個比例係十二分之一都好合理 ...

對呀,如果只是集中選官校,選到好的機會一定比較低。

........

官校D老師會轉, 感覺唔多好. 不過雖然係咁, 有個朋友係好好既老師, 教左間名官校拾幾年, 所以又不一定.佢自己小朋友選教會男/女校

kiwi2007 發表於 19-8-3 15:40
依家提起心儀官校,家長們肯定會諗起QC、KC、QES、BPS....。不過,5好以為官校就不會執笠,想當年,沙頭角 ...
元朗信義中學係舊址時都唔太好,搬咗之後變咗區內前三之一。

kiwi2007 發表於 19-7-14 11:22
家庭會議:爸:我官校出生,男女校平衡D,少D辦學團體干預及影響
媽:我教會女校出生,齋校好D,專心D,至怕官校 ...

2個我選齋校,有宗教(天主教/基督教)主觀意願會乖D

另齋校只因大部分齋校都係傳統名校( 我認膚淺)。

王家爸爸    發表於 19-8-4 09:50
持之以恆    發表於 19-8-3 19:11
kiwi2007    發表於 19-8-3 18:20

我估唔單官校會官僚吧? 津校都有掛?

kirstyau 發表於 19-8-3 18:14

2個我選齊校,有宗教(天主教/基督教)主觀意願會乖D :meow ...
我都傾向揀天主教或者基督教齊校

回覆 王家爸爸 的帖子

講得好

IloveJJ 發表於 19-8-6 11:36
掛住打機,可以用咩抉擇來改變呢?
可以分享下嗎?
我都想知 !

IloveJJ 發表於 19-8-6 11:36
掛住打機,可以用咩抉擇來改變呢?
可以分享下嗎?

冇呀,好快將他送去一個龜速上網的國家讀書,想打都冇隱。

......

IloveJJ 發表於 19-8-6 17:02
有咁既國家既咩?

南半球,上網慢和貴。

cornelius 發表於 19-7-15 01:33
我是讀西營盤男官校的,官僚係一般官校的通病,鐵飯碗,以前和現在縱有做又36,唔做又36的老師,但相信盡 ...

當年表妹由女校考進貴校做男校女生,真係萬千寵愛在一身,大讚貴校男生高質gentleman,亦比無女生既男校生活潑風趣識交際。表妹早兩年結婚,新郎係初戀同學,幸福美滿

IloveJJ 發表於 19-8-6 19:17
咁呢個付出都好大喎!

離開香港係有些犠牺,希望下一代有多一個選擇。

taiyeung 發表於 19-8-6 19:32
當年表妹由女校考進貴校做男校女生,真係萬千寵愛在一身,大讚貴校男生高質gentleman,亦比無女生既男校生 ...
那些年,做得男校嘅女生,會考成績肯定好亮麗。除左女洗手間少d而有些不便之外,呢班女性新同學的校園生活肯定精彩喇,有咁多男同學招呼。校方又可盡收新界及九龍區嘅叻女,所以呢d龍頭官校嘅 overall  performance on  public exams 更上一層樓。我懷疑後來嘅中大暫取生計劃搞手李錦祺都係抄考呢條絕世好橋,因為有異曲同功之驕人成果、仲搞到當年嘅港大陽盛陰衰,因為好多叻女提早唔玩 A Level. 毗鄰嘅SPC也曾經收過女生,不知有冇同KC爭客呢?!

taiyeung 發表於 19-8-6 19:32
當年表妹由女校考進貴校做男校女生,真係萬千寵愛在一身,大讚貴校男生高質gentleman,亦比無女生既男校生 ...

多謝讚賞

講真,讀得官校的男仔有唔少係薯頭薯腦,老老土土,不過經女伴執一執會馬上升 level ,在此恭喜你表妹嫁得如意郎君,並祝師弟妹百年好合,永結同心

kiwi2007 發表於 19-8-6 21:50
那些年,做得男校嘅女生,會考成績肯定好亮麗。除左女洗手間少d而有些不便之外,呢班女性新同學的校園生活 ...

當年外校生入得嚟讀一般會考唔太差,以我班為例,女仔攞6個A係等閒事,當中有個後來Kong U攞埋 first hon。但高質一般只限學業成績上,要顏值同樣高質,不是沒有,而只屬少數,她們亦自然引來大量狂蜂浪蝶 ,其中我記得有個師姐短暫做過DJ和主持,後來嫁咗做濶太。

有冇同 SPC爭客就唔清楚,反正當時真的不當 SPC為對手,因為當年我們的成績比QC還要好,不過時移世易,我都冇畀阿仔讀自己母校了,反而自二選擇了QC