用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ..........
go

..........

..........

kiwi2007 發表於 19-7-14 11:22
家庭會議:爸:我官校出生,男女校平衡D,少D辦學團體干預及影響
媽:我教會女校出生,齋校好D,專心D,至怕官校 ...
官校唔一定官僚,鐵飯碗唔一定懶,官校唔一定只顧拔尖,資源少就係所有官津校面對既問題。

kiwi2007    發表於 19-7-14 11:50

王家爸爸 發表於 19-7-14 11:26
官校唔一定官僚,鐵飯碗唔一定懶,官校唔一定只顧拔尖,資源少就係所有官津校面對既問題。 ...

直資都係資源少,所以不停加學費。

kiwi2007    發表於 19-7-14 11:49

家庭會議:爸:我官校出生,男女校平衡D,少D辦學團體干預及影響

仔都掛住打機,我們已作出抉擇。

kiwi2007    發表於 19-7-14 11:51

nicolemummy 發表於 19-7-14 11:32
直資都係資源少,所以不停加學費。
官津資源唔夠係現實,直資資源唔夠係加學費既借口。

另外,教會男校同教會女校,其實好唔同,教會女校嚴好多。

如果5比揀官校,真係好慘,因為少左太多 good choices e.g. QC, KC, QES, BPS, TSK, 荃官,沙官,元朗鄉中....
反而強烈建議EDB恢復當年官立男校高中收女生的 policy,以增加男校的色彩及趣味!

醒目開學勳章 貢獻勳章

官校辦成點,要睇校長

同好多校友傾開,大家都贊同杜校長年代,觀官係間好學校,所有教育署諗嘅新野,觀官積極參與做白老鼠,我都係第一批初中有PTH,NET,電腦科嘅中學,我一直唔知阿NET 當年教咗我d乜,上到中四,英文科老師開口話要從頭教過我地d英文
雖然我無緣响觀官讀預科,但我AL英文科係咁多科當中最好成績嘅一科

呢個年代,都無乜話齋校專心d讀書,大把野夠你分心

我嘅諗法係:男女校好仔定d,乖d,男仔可能地方較低,呢d會唔會考慮呢?

至於官僚,有同以前嘅老師傾過呢個問題,答案都幾肯定,特別係校務處以內
恐龍家

唔排除部分官校的確有呢啲情況,但並非全部。
升中選校最重要考慮孩子能力同性格,學校理念是否與家長相符。

小曳人 發表於 19-7-14 12:00
官校辦成點,要睇校長

同好多校友傾開,大家都贊同社校長年代,觀官係間好學校,所有教育署諗嘅新野,觀官 ...

Hi, 請問你大仔升讀哪所中學。
二仔現在是 WYK vs KC,有何建議呢?

........

王家爸爸 發表於 19-7-14 11:36
官津資源唔夠係現實,直資資源唔夠係加學費既借口。

無人嫌多

醒目開學勳章 貢獻勳章

Gloriasogashiwa 發表於 19-7-14 12:16

呢兩間,我鍾意WYK 喎~

我大仔會升LSC,當初佢好想好想轉校時,我曾經諗過自行一放九華

恐龍家

我是讀西營盤男官校的,官僚係一般官校的通病,鐵飯碗,以前和現在縱有做又36,唔做又36的老師,但相信盡心為學生的也會有的,問題係你是否遇到。不過,由於老師是公務員,始終定時定候會調走(轉做督學、升職等),他們不像津貼或直私的可以做足一世似的。

另一方面,政府若帶頭試行新嘢時,官校就通常會做先,這視乎新嘢係啲乜,有好有不好,例如當年推展電腦科,我間官校率先有得讀,同學們會十分興奮,但若果係推行乜乜國民教育之類,有機會又係搵官校做試點,因為冇得 say no。

自己讀男校,會知道讀男女校的好處(早日學習與異性相處,我認為對家中只有一子的尤其重要);但若果係個女,讀男女校又可能不同考慮,始終男、女童成長期有大差異,女仔又早熟,家長會担心。

當年預科有外校生慕名而來,他們都有不錯的會考成績,男生包括不少地區名校,甚至DB仔,而女的更包羅萬有,例如DG、 St Mary、GH、坑真、英華女、Maryknoll、 Marymount 等,現在取消了會考,很難再有呢支歌仔唱了。

資源放在拔尖定補底?當年我中四讀 A Maths班(全級得一班),分配的老師都算理想,起碼大部分是用心教書的;補底方面就唔太覺,不知現在情況如何,但就編班安排來推算,官校人手編制沒有直資或某些津校的彈性,像小兒中一至三都可以在四科主科安排小組上堂(約20、21人),其他科則與自己班的同學上(約31、32人),教學效能應該較為理想。

看看今天狀元,官校只是十二份之一。大部分是有宗教背景的,超級狀元更是聖公會的天下。

cornelius 發表於 19-7-15 01:33
我是讀西營盤男官校的,官僚係一般官校的通病,鐵飯碗,以前和現在縱有做又36,唔做又36的老師,但相信盡 ...
Thanks for sharing!

cornelius 發表於 19-7-15 01:33
我是讀西營盤男官校的,官僚係一般官校的通病,鐵飯碗,以前和現在縱有做又36,唔做又36的老師,但相信盡 ...

........

回覆 mytambb 的帖子

咁官校只有30幾間,津校有約400間,咁個比例係十二分之一都好合理

Gloriasogashiwa 發表於 19-7-14 12:16
講真,兩間入是但一間都開心,無話邊間好啲,適唔適合更重要。簡單啲講,YWK適合活潑啲既小朋友,KC適合靜啲既。