用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿中學
go

聖保祿中學

小女有幸獲聖保祿中學(跑馬地)取錄,想問問有冇家長知道此校英文科有冇教快少少(如半年)?

Yiuyeung 發表於 19-7-14 11:08
小女有幸獲聖保祿中學(跑馬地)取錄,想問問有冇家長知道此校英文科有冇教快少少(如半年)?
...
點為之教快少少?

回覆樓主:

因為書單英文中一買 Focus Book 3,中二買Book 4,咁 Book 1及Book 2呢?是否小學已教咗?小女外來生要自修?

Yiuyeung 發表於 19-7-14 11:34
因為書單英文中一買 Focus Book 3,中二買Book 4,咁 Book 1及Book 2呢?是否小學已教咗?小女外來生要自修 ...
Focus 比較淺,好多中一都係用 Book 2 或者 Book 3。個人比較喜歡 Upstream 系列。

Yiuyeung 發表於 19-7-14 11:34
因為書單英文中一買 Focus Book 3,中二買Book 4,咁 Book 1及Book 2呢?是否小學已教咗?小女外來生要自修 ...

小學不是用focus.
課本沒關連,沒需要專登買book 1& 2。

多謝各位,身為家長,有點擔心阿囡能否適應中學生活。

Yiuyeung 發表於 19-7-14 12:58
多謝各位,身為家長,有點擔心阿囡能否適應中學生活。

不用擔心,小囡上年入讀聖保祿中學Form 1 時都有擔心呢個問題,經過一個學年之後,可以分享小小學校生活的情況比你知,在開學不久,每星期有唔同年級的師姐會用配對認識幫助Form 1生,另外在每個小息時段,所有同學都要離開課室及會鎖上課室大門,Form 1 生不能夠外出午善,聽我囡囡講學校小食部在小息時段係非常多人(因為全校大約有1050學生)不過學校都有幾部汽水機可用百逹通,功課方面真的不太多(個人覺得)老師會用E Mail 比功課及通告,上述資料希望可以幫到你

Yiuyeung 發表於 19-7-14 11:08
...
請問係咪叩門入?

勝記 發表於 19-7-15 09:58
不用擔心,小囡上年入讀聖保祿中學Form 1 時都有擔心呢個問題,經過一個學年之後,可以分享小小學校生活的 ...

多謝您的分享,放心些了。

candykiki123 發表於 19-7-15 10:28
請問係咪叩門入?

自行區外入的

candykiki123    發表於 19-7-15 11:50

請問樓主囡囡是band 1頭學生嗎? 可以分享在此校的面試經驗嗎?

人上人 發表於 19-7-15 22:03
請問樓主囡囡是band 1頭學生嗎? 可以分享在此校的面試經驗嗎?

小學話囡囡是 band 1B 生,面試比重只佔20%(有中英文小組討論),其他比重是學術丶品行丶課外活動丶奬項等。天主教徒好似有分加,希望幫到您。