用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀KC定英華
go

揀KC定英華

讀邊間都好。其實最重要是個小朋友肯唔肯讀。同時最重要是班上的讀書氣氛有沒有?當個個都係讀書,啲小朋友就會肯去讀。

mandyngwaiman 發表於 19-7-14 10:39
讀邊間都好。其實最重要是個小朋友肯唔肯讀。同時最重要是班上的讀書氣氛有沒有?當個個都係讀書,啲小朋友就 ...

樓主最後揀左邊間?兩間都是好學校,有得揀實在太好了。

講真,呢兩間之間既決擇,其實比較容易,反而 KC 定 SPC 比較難揀。

回覆 王家爸爸 的帖子

Why difficult to choose?

KC, no school fee, b1a
SPC, pay school fee, b1c

Ving 發表於 19-7-31 14:10
回覆 王家爸爸 的帖子

SPC 收錢,但係好啲,KC 免費,所以比較難決定。

Ving 發表於 19-7-31 14:10
回覆 王家爸爸 的帖子

係咪2間掉轉左banding?? KC有band 1a????

2 間今時唔同往日了!!

Sheep06    發表於 19-7-31 16:40
王家爸爸    發表於 19-7-31 14:45

gracelam 發表於 19-7-31 14:44
係咪2間掉轉左banding??  KC有band 1a????

2 間今晚唔同往日了!!
我估佢打錯,掉轉咗。但係 SPC 未去到 B1A,KC 亦未跌到 B1C。

王家爸爸 發表於 19-7-31 14:47
我估佢打錯,掉轉咗。但係 SPC 未去到 B1A,KC 亦未跌到 B1C。

KC band 1b-c

SPC band 1b ***今年出左個狀元

2 間都係港島, 一間free, 一間直資, 所以難揀D!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁英華呢?
KC定英華?

梗係KC

yiuyiutso 發表於 19-8-1 00:34
梗係KC
英華band 幾?

sunflower2000 發表於 19-7-31 16:01
咁英華呢?
KC定英華?
一般情況下,KC 會好啲,但係需要留意,因為當年既政治決定,KC 用中文教通識,所以佢哋學生既通識既優良率都唔太高(4 率應該大約只有55~60%)。當然從另一個角度睇,會唔會因為用咗中文教通識,所以佢哋學生既中文又比較好啲?從過去既 DSE 成績既角度睇,有可能。

IloveJJ 發表於 19-8-1 10:55
用中文教通識,只是因為學生用中文的能力比英文強吧!怎可能提升到中文科成績呢!至於中文能力較強,自然 ...
當然唔係啦,有無留意到佢哋既中國歷史科優良率超低?如果中文好,點會咁?

而且 KC 既英文4率,一直都係中文4率既大約150%,即係 KC 學生既英文遠好過中文。

因為當年既政治決定,KC 用中文教通識,所以佢哋學生既通識既優良率都唔太高(4 率應該大約只有55~60%)。
而且 KC 既英文4率,一直都係中文4率既大約150%,即係 KC 學生既英文遠好過中文。

其實, 人遠遠沒有佢自己以為那麼聰明.

nkd    發表於 19-8-8 17:12

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-8-1 11:42
而且 KC 既英文4率,一直都係中文4率既大約150%,即係 KC 學生既英文遠好過中文。 ...
認真問,邊度睇到kc嘅level 4+%? 淨係見到有人均4+,其實都唔差,應該好過ywc,亦唔差得過spc好多

bobbob 發表於 19-8-1 14:08
認真問,邊度睇到kc嘅level 4+%? 淨係見到有人均4+,其實都唔差,應該好過ywc,亦唔差得過spc好多 ...
KC有本幾頁既書仔介紹學校,裡面有講。

bobbob    發表於 19-8-1 17:57

bobbob 發表於 19-8-1 14:08
認真問,邊度睇到kc嘅level 4+%? 淨係見到有人均4+,其實都唔差,應該好過ywc,亦唔差得過spc好多 ...
YWC 成績如何?

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-8-1 11:37
當然唔係啦,有無留意到佢哋既中國歷史科優良率超低?如果中文好,點會咁? ...
男仔通常文科差