用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第31志願,請問是如何派成的?
樓主: chansy1231
go

第31志願,請問是如何派成的? [複製鏈接]

拿拿利 發表於 19-7-16 14:28
請問, 打折應該要打幾多才穩陣, 如小朋友全級是 30/163 (35 網), 太約屬於什麼組別 (主科 4A) ...

咩組別要睇你自己學校往績呀。如果學校成績一直穩定,又唔多入直資,打個8折OK。我哋學校直資較多,無操pre-s1成績無咁穩定,所以我打7折。

不過要睇埋你區夠唔夠B1位。我哋夠,同學仔B1C-B2A,都俾佢搏到B1A學校,即係佢係B1學生,但今年有新數據,老師填表時都唔敢肯定。

chansy1231 發表於 19-7-14 10:41
回覆 yanau 的帖子

9號叩左11間學校,10,11,12號不停筆試,面試.... 12號上午In九龍城Band2, 中午話收, ...
你頭3志願已有問題,不可能寫3間都2A,因為抽籤號碼如果抽得後,第一志願入唔到,就會輪返在你後面既第一志願, 兜個圈才回來選第二志願,如此類推,試問 兜第二個圈排第二志願仲有無可能仲有2A位呀?你老師都唔識個 策略,唔怪得個排位排得甘恐怖,我女個間小學90%派到頭3志願

chansy1231 發表於 19-7-14 10:41
回覆 yanau 的帖子

9號叩左11間學校,10,11,12號不停筆試,面試.... 12號上午In九龍城Band2, 中午話收, ...

同意,官塘跨沙田。派得欠理想,不停叩門,面試。。。好攰呀,大人小朋友都累

little_yolky 發表於 19-7-16 19:09
咩組別要睇你自己學校往績呀。如果學校成績一直穩定,又唔多入直資,打個8折OK。我哋學校直資較多,無操pr ...
即係扣起直資再打 8 折 ? 如果係就易計了, 謝謝 !!

拿拿利 發表於 19-7-17 08:36
即係扣起直資再打 8 折 ? 如果係就易計了, 謝謝 !!

要睇咩直資,例如男拔女拔除非特異功能,你唔會覺得佢會收錯B2。所以要睇個別情況。

拿拿利 發表於 19-7-16 17:06
黃宣

你小朋友黃宣3X係咪應該穩陣,應該唔駛擔心喔,保持成績好重要。

little_yolky 發表於 19-7-17 08:55
你小朋友黃宣3X係咪應該穩陣,應該唔駛擔心喔,保持成績好重要。
明白, 謝謝提醒, 我會 Keep 住小朋友在級 30 內.

回覆 盈日 的帖子

最後派邊到? 加油呀爸媽!

拿拿利 發表於 19-7-16 17:06
黃宣

黃宣過4成升B1中學 級30穩

chansy1231 發表於 19-7-14 01:27
今年囝囝band 2b 成績 由觀塘跨區九龍城網,揀左20個志願(無揀band 1, 有band 3), 全部唔中,最後派黃大仙 ...

我都係誇區,老師自行比左2間2b學校,1間間b3我參考,老師都唔太肯定我小朋友band幾,而且我小朋友有輕微sen,所以我大抽獎揀左啲校風好點,唔太谷既b3學校比佢,廢是錯左banding仲大獲,總之多活動,有心教,有經驗對adhd,關愛,校風好啲就可

高人hkpapa852一語道破,鄧波第三志願都唔中一定係b3生!

我覺得係小學老師估錯band2b,實質係b2c,轉網跌一跌打落b3,再加黑仔隨機號碼超後

好彩苦盡甘來,叩入第三志願
樓主既case為後人火嚟講好有參考價值
‹ 上一主題|下一主題