用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學 vs 瑪利諾
go

協恩中學 vs 瑪利諾

真心請教,不計學費,請問大家如何選擇?

ilmsc 發表於 19-7-14 00:12
后者

王家爸爸    發表於 19-7-14 11:26

之前都有討論過。各有各好,睇囡囡喜歡哪一種學習方式。MCS比較自由,樣樣靠自己,唔習慣的話可能會覺得無所適從。HYS學業方面老師跟的好,不過課外活動非常多而且人人參與,如果唔習慣可能覺得太累。

回覆樓主:

感謝意見,兩間真係好唔同風格的學校。

二間都是好學校。建議找學校的師姊了解一下。家長的視覺同小朋友的視覺應該有很大的不同。

回覆樓主:

小朋友有人陪伴所以傾向協恩,但媽媽就覺得津校有質素想她MCS,而又怕下年提早公佈自行影響直資水平。

ilmsc 發表於 19-7-14 09:57
小朋友有人陪伴所以傾向協恩,但媽媽就覺得津校有質素想她MCS,而又怕下年提早公佈自行影響直資水平。
...

是否考到協恩又敲到MCS?

...
可能受影響的是band 2直資。HYS這些band 1a 直資應該影響不大。

我覺得兩間完全係唔同校風的好學校。
HY—中文較強,比較全面、活潑啲,解難方面做得唔錯,但比較辛苦,又要顧住學業,又要顧住活動。
MCS—相對英文較強,斯文、大方、淑女,平日應該冇咁多功課,冇咁辛苦,不過考試破深。
兩間DSE成績差唔多,學術差唔多,也是很好的學校,入到邊一間都要慶祝。所以我諗要睇下你囡囡想行邊一條路線。

回覆樓主:

感謝大家寶貴意見,今晚跟女傾傾,很認同大家的觀點,兩間學校好唔同,要跟小朋友商量,要從小朋友的視覺去考慮。

做家長都係想找間小朋友合適的學校,開開心心充實渡過中學生涯。

...
個人相信協恩收到既學生學業成績應該比MCS好(原因係MCS大抽獎可能有B1C入,亦會收自己小學既B1C、B2),畢業成績差唔多,所以MCS既增值應該高啲。

Maryknoll  

王家爸爸 發表於 19-7-14 11:58
個人相信協恩收到既學生學業成績應該比MCS好(原因係MCS大抽獎可能有B1C入,亦會收自己小學既B1C、B2),畢 ...

但係HY脫龍無耐,會唔會依家DSE仲有小學部既學生既影響?

回覆樓主:

Maryknoll

b3410 發表於 19-7-14 07:08
之前都有討論過。各有各好,睇囡囡喜歡哪一種學習方式。MCS比較自由,樣樣靠自己,唔習慣的話可能會覺得無 ...
估計HY 老師跟得好啲, MCS 老師教學比較傳統.

其實好簡單,如你女運動不錯可入協思,統讀書型M記可能啱D
但兩間都難入,收再研究

迷你人 發表於 19-7-14 18:02
其實好簡單,如你女運動不錯可入協思,統讀書型M記可能啱D
但兩間都難入,收再研究
...
我女就係運動弱不自動自覺讀書,我先放佢入協恩,希望有人迫佢做下運動同睇住佢讀書

簽名被屏蔽

熱媽 發表於 19-7-14 18:27
我女就係運動弱不自動自覺讀書,我先放佢入協恩,希望有人迫佢做下運動同睇住佢讀書 ...

下,入協恩等人迫下做運動??入去要係港隊型,不是迫下做運動個個Level.

nicolemummy 發表於 19-7-14 18:47
下,入協恩等人迫下做運動??入去要係港隊型,不是迫下做運動個個Level.
...

協恩要一人一運動. 人人都要揀一樣運動玩,以我女的底子無可能可訓練到入校隊但柴娃娃咁玩係好事,起碼可活動下