用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖三一家長交流區
go

聖三一家長交流區

小兒今年入左呢間中學, 發覺呢間中學所知的資料其實不多, 而如果寫全名聖公會聖三一堂中學, 好幾個都無乜人回, 所以我開個聖三一家長交流區, 希望我地呢年家長交流下, 俾多d資料未來報校的同學知道其實聖三一係唔錯的一所學習!

回覆樓主:

番左一星期迎新活動同今日正式上升中預備班, 我發覺番呢間學校我個仔開心左, 又有時會同我講佢上堂d野, 再加上日日送佢番學見d學生都好乖! 希望開學後佢都可以咁愛間學校就好了!

回覆 martindu 的帖子

一班英文班!

martindu 發表於 19-7-25 08:47
不知道今年的中一收生好唔好?以往就好似收band 3學生多,不知現在的實際banding 怎樣? ...

現在band2多, 我問個仔d同學仔上升中班如何, 佢都話主動答野不過無小學果d咁快( 九龍城band1私小)! 不過佢話老師好俾機會佢, 我見佢樂意分享學校野俾我多左好多! 以前可能對佢來講壓力太大, 競爭太厲利! 總之番左個幾星期所有野都正面!

martindu 發表於 19-7-25 08:47
不知道今年的中一收生好唔好?以往就好似收band 3學生多,不知現在的實際banding 怎樣? ...

你今年升中定來年? 聽講今年band2生選聖三一大多乙三前要選佢地先有位, 唔知今年係咪多人左, 九龍城區d band3生真係唔係咁易入到本區band2 除非number好前或叩門有運動至有多d機! 尤其叩門, 今年我都叩左九龍城大部份band2 同3 的學校, band2 校超多人, 我係聖三一都留左個幾鐘

回覆 martindu 的帖子

你去到band 1c-2a 如果number 差或計完之前pre-s1後可能錯band 派到咁後又唔出奇,不過讀好今年最重要,見d人中二去插班如果要先升高一band 要去到級五至有機,如果轉去同band 佢部同d同學熟晒轉都無意思! 你個女成績好應該1A班喎,我個仔同佢可能同班!

martindu 發表於 19-7-25 11:56
回覆 In2c68 的帖子

是的,是A班

咁你個女有無話番成點? 識到朋友仔了嗎?

martindu 發表於 19-7-25 14:03
回覆 In2c68 的帖子

還沒接受這間學校、因為之前見到派這間的時候大哭、好陰公、叩門是三百個爭幾個位、希 ...

心態問題, 我地派得重差, 入到呢間已好開心, 所以由Day1番學已好正面!

In2c68 發表於 19-7-13 18:07
小兒今年入左呢間中學, 發覺呢間中學所知的資料其實不多, 而如果寫全名聖公會聖三一堂中學, 好幾個都無乜人 ...
你仔分左咩班,我女返左兩個星期話好悶,唔想返

2007912 發表於 19-7-29 18:30
你仔分左咩班,我女返左兩個星期話好悶,唔想返

1A, 其實會唔會係佢本身唔like 間學校, 定佢以前間學校多d好朋友好玩d? 可能我地以前小學太嚴太緊張, 反而我仔又OK喎, 再加上佢一個人來到呢間學校, 我Day1 已同佢講要識多d新朋友, 有活動而又有興趣就join!

martindu 發表於 19-8-23 17:32
告别聖三一,我女成功轉佐校
叩入了那間 ?

martindu 發表於 19-8-23 17:32
告别聖三一,我女成功轉佐校

恭喜妳,最重要自己開心就ok!
so far 聖三一俾我感覺都幾唔錯,所以我同個仔都幾期待新學期!
咁你買左d書點算?