用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智 vs 油真
樓主: caribbean1
go

上智 vs 油真   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-7-24 10:12
唔寫名有好似好慘咁⋯大家點解咁多人有咁經歷?好慘,不過你哋有經驗就可以俾小朋友參考了,咁諗自己都好 ...
唔寫名好衰?無貢獻更衰。

little_yolky 發表於 19-7-24 10:08
你有遇過麻煩同學?衰老師我都剩係遇過一個。
麻煩同學. 麻煩同事, 麻煩老細, 麻煩客人都經常遇到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-24 11:54
麻煩同學. 麻煩同事, 麻煩老細, 麻煩客人都經常遇到

我成世人最麻煩果個只係老細,佢係老咗至咁麻煩,後生時無咁的。不過佢都退休了

little_yolky 發表於 19-7-24 12:26
我成世人最麻煩果個只係老細,佢係老咗至咁麻煩,後生時無咁的。不過佢都退休了
...
所以咪話妳幸運囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-24 12:28
所以咪話妳幸運囉!

我覺得大家好可憐⋯⋯

中學大學我都遇到呢D人,醒水咪寫名邊個負責邊部分,final presentation power point slide 自己果part 自己做。中途報告老師project 進度打定底. 老師識得比分㗎喇

我有個course, 有個組員下下 hea, 自己果部分完全冇做,我頂埋來做。否則攬炒. 中途咪同lacturer 講,final presentation 無視佢存在。lacturer 後來要佢自己單飛做一個mini project, 否則肥佢,咪又死死地氣去做.

little_yolky 發表於 19-7-24 12:29
我覺得大家好可憐⋯⋯
我D仔女, 小學做project都已經遇到呢類同學了!

在project第一頁畫個表叫project progress
一邊係組員, 一邊係事項
由1st meeting 開始, 邊個有出席, 加個剔
分工, 邊個負責咩, 又剔
咁那個HEA同學會全行吉晒, 老師一睇就知

little_yolky 發表於 19-7-24 12:29
我覺得大家好可憐⋯⋯
唔可憐,所有際遇都係好訓練。样样禁順境唔係好事。

Yanamami 發表於 19-7-24 14:51

認同呀!以前嘅人話中學就好似社會的縮影。真係一D都無錯。

認同

可能係一直好順景,我幾十歲人至要轉老細,所以近來好depress。我咁大個人除咗暑期工,未轉過工未轉過老細,依家連部門都轉埋,我怕我適應唔到,又無錢退休⋯

little_yolky 發表於 19-7-25 20:24
可能係一直好順景,我幾十歲人至要轉老細,所以近來好depress。我咁大個人除咗暑期工,未轉過工未轉過老細 ...
所以同女講,逆境好似傷風感冒,小病是福,可提高免疫力。如果成曰係無菌環境長大,一有少少菌就死得~而家要養成自己大菌食細菌。

YmOra    發表於 19-7-26 09:48
YuenBaBa    發表於 19-7-26 00:02

hkpapa852 發表於 19-7-24 08:30
妳未遇過呢D人?
咁妳人生太幸福了!
係, 我超同意 !
我也在中二時, 上了這一課 !  

hkpapa852 發表於 19-7-24 08:30
妳未遇過呢D人?
咁妳人生太幸福了!

我小朋友P3已經被同學趁佢唔係位,開佢書包攞走份project都試過,仲即刻攞去俾老師睇,老師仲讚位同學,做就唔做,直情偷埋去當自己做添~~~

呢D case,做project時隱晒型,present前搶住彈番出黎,小學經已經已係常見~~~

mcl203 發表於 19-7-26 12:10

我小朋友P3已經被同學趁佢唔係位,開佢書包攞走份project都 ...

嘩!直頭搶喎 乜P3有咁曳!
阿細P4今年有個隔離同學朝早放未做既功課係佢櫃筒(阿妹坐校車好遲先返到學校,但阿妹日日清櫃桶唔會放嘢), 屈阿妹攞咗,所以琴日冇得做,唔洗比老師寫欠交。 我已經覺得乜咁曳

mcl203 發表於 19-7-26 12:10

我小朋友P3已經被同學趁佢唔係位,開佢書包攞走份project都 ...

呢個經歷

日日返學都宮心計咁

kirstyau 發表於 19-7-27 01:26

嘩!直頭搶喎  乜P3有咁曳!

呢個又係咁恐怖?咁樣插贓嫁禍,最後老師查到真相嗎?

gigayan 發表於 19-7-27 07:52
呢個又係咁恐怖?咁樣插贓嫁禍,最後老師查到真相嗎?
...

老師唔會追究,因為佢地班妹妹成日唔係Li個傳傳下功課,前面位置袋左後面份功課返屋企,就隔離位唔小心袋左返屋企。

阿妹又傻見老師冇話佢就冇出聲。

gigayan 發表於 19-7-27 07:47
呢個經歷

日日返學都宮心計咁

只可以講,有D同學仔自幼就被培訓成極chur系列,只要可以出位領功就會去做~~~
‹ 上一主題|下一主題