用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智 vs 油真
樓主: caribbean1
go

上智 vs 油真  

caribbean1 發表於 19-7-13 15:52
係同學仔,但佢媽咪問我,我都唔知點答佢,驚自己錯

天主教 vs 基督教
扎鬢辮 vs 扎馬尾
旗袍 vs 水手裝
油麻地mtr vs 石硤尾mtr

2 間DSE成績差不多

上網可以睇埋高中有咩選修科揀!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 caribbean1 的帖子

橫跨2016 ~2018三個年度,粗略比較吓 DSE 整體成績.....

按主科 4+ 平均,是 7x% 與 6x% ,約 8% 分野。其中上智英、數科成績較優異。

校舍就油真足足大一倍。名氣就真光一定多人識。

上智行自主學習,囡囡是否受落呢套,呢點是重要考慮。

little_yolky 發表於 19-7-13 15:59
BTW,去咗幾次,點解搵唔到小食部?到底響邊㗎?

亞囡話今年冇學生會,冇小食部呀...
冇問題,出面附近都有好多小食可買..

油真, 各方面都比上智好 !

見到果個懶音廣東話+英文發音都唔正音的港姐, 上智扣分! 

subb 發表於 19-7-15 09:18
油真, 各方面都比上智好 !

見到果個懶音廣東話+英文發音都唔正音的港姐, 上智扣分!  ...
那個出位港姐...:(上智師生不會公開談論她....其實還有些正氣的校友e.g. 魏綺珊
上智大部份女仔都好純, 好乖, 好學不倦的...
今年DSE attainment in all subjects with 4+ to 5** is 76.2%

回覆樓主:

記得hkpapa比較過近年DSE, 上智應該好過油真。
不過唔差好遠咪睇地點環境宗教。

Yanamami 發表於 19-7-13 15:51
上智係自由风,自己要自动自觉学习,無人逼你;自己要学識管自己,唔係学校去管你。 ...

認同呀

謝謝各位的分析和寶貴的意見

回覆 little_yolky 的帖子

真心請教:兩間學習氛圍上有什麼不同?本人只知兩間DSE成績都好,宗教不同。
名氣是油真較大
謝謝

回覆 Yanamami 的帖子

請教一下:上智自由風的意思是指什麼?是否平時少功課?教得淺但測考深?
還是其他?
十分感謝!!

happypiglet 發表於 19-7-17 19:45

真心請教:兩間學習氛圍上有什麼不同?本人只知兩間DSE成績都好,宗教不同。 ...

上智家長好街坊,我下次去唔駛化妝了學校唔係咁嚴,睇嚟小朋友自律非常重要。

油真係朋友仔讀,佢話老師管得幾嚴,F1時課程深,初時好多同學仔唔合格,不過佢話佢女女好高分

不過大部分讀書好既女仔都受得管,應該無問題。

謝謝回覆啊

happypiglet 發表於 19-7-17 19:58
回覆 Yanamami 的帖子

請教一下:上智自由風的意思是指什麼?是否平時少功課?教得淺但測考深?

自己要自律,学会自学,功課測考唔多,女無話教淺考深。校規作风以天主教女校計係好自由开通,自己要管好自己言行。

Yanamami 發表於 19-7-17 22:57
自己要自律,学会自学,功課測考唔多,女無話教淺考深。校規作风以天主教女校計係好自由开通,自己要管好 ...

自由風是否指老師不管不教書?好似官校作風咁?

conniewktang 發表於 19-7-18 18:45

自由風是否指老師不管不教書?好似官校作風咁?
上边已答得好清晰。

Yanamami 發表於 19-7-18 19:10
上边已答得好清晰。

明白曬!

conniewktang 發表於 19-7-18 19:18
明白曬!好彩當年我讀開平都沒有選上智。

你要点解讀係你既问題,既然當年已有你自己既選墿,今日提问既目的為何?要在别人言詞间断章取義硬加解釋?

Yanamami 發表於 19-7-18 19:23
你要点解讀係你既问題,既然當年已有你自己既選墿,今日提问既目的為何?要在别人言詞间断章取義硬加解釋 ...

你是否諗多咗,只是自由風不合我而已,不代表不適合其他細路。

conniewktang 發表於 19-7-18 19:27
你是否諗多咗,只是自由風不合我而已,不代表不適合其他細路。

禁或者你唔需要發表自由风是否代表老師唔教書唔管教既意思?因為从來無人講,你乱make assumption就好易誤導他人。

Yanamami 發表於 19-7-18 19:31
禁或者你唔需要發表自由风是否代表老師唔教書唔管教既意思?因為从來無人講,你提出就好易誤導他人。 ...

因為親戚女兒想選上智,我只是想問清楚學校情況,又見你講到咁自由,又自學同自己管自己,我又唔多知入面情況,但覺得十幾歲女難做到自學同自己管自己言行囉!或者名校會多些咁自律嘅學生嘅。
我就係唔識人讀佢,所以咪問你囉,不過你冇答咋。