用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智 vs 油真
樓主: caribbean1
go

上智 vs 油真   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 19-7-18 19:37

因為親戚女兒想選上智,我只是想問清楚學校情況,又見 ...
希望你親戚同女兒親自去上智简介会,親身感受-下间学校同埋直接當場提问校長、老師,甚至学生,正如你所言,唔適合你並唔代表唔適合佢。唔少学生就算係小学时都係好自动自觉,对自己有要求,唔需要家長睇实先讀書。

YuenBaBa    發表於 19-7-20 19:11

conniewktang 發表於 19-7-18 19:37

校長在第一次家長會講咗一樣嘢,和我育兒方向相同,我要求我小朋友要做嘅嘢我明確講俾佢知,我會相信佢做到,但到佢做唔到嘅時候,我就會出手幫佢。咁算唔算唔管唔教?

Yanamami 發表於 19-7-18 19:53
希望你親戚同女兒親自去上智简介会,親身感受-下间学校同埋直接當場提问校長、老師,甚至学生,正如你所言 ...

可能只係我哋前世積福,所以小朋友咁自律吧。

真係強烈建議你親戚一定一定要帶埋小朋友去學校簡介會睇睇,因為小朋友可能喜歡不喜歡,很難講,始終好學校很多,如果小朋友成績夠,可以俾佢多D選擇。例如你母校旅港都係好好,不過唔係人人受落咁解。

little_yolky 發表於 19-7-19 08:59
可能只係我哋前世積福,所以小朋友咁自律吧。
我倒觉得从好細开始訓練有效d, 你大女小学都已好乖好自动波。

gigayan 發表於 19-7-18 20:32
校長在第一次家長會講咗一樣嘢,和我育兒方向相同,我要求我小朋友要做嘅嘢我明確講俾佢知,我會相信佢做 ...

無錯~我地中、小学都係揀少功課、少測考、多鼓勵少罰單既学校,-脈相承。

Yanamami 發表於 19-7-19 09:32
我倒觉得从好細开始訓練有效d, 你大女小学都已好乖好自动波。

你果個唔係咩?

回覆 Yanamami 的帖子

想問下邊間小學,因同我的理念一樣~雖然小學自動波,但始終系輕鬆學習的二線小學,怕上中學會壓力大~

0030 發表於 19-7-19 10:03

想問下邊間小學,因同我的理念一樣~雖然小學自動波,但始終系輕鬆學習的二線小學, ...

KTS

Yanamami 發表於 19-7-19 09:34
無錯~我地中、小学都係揀少功課、少測考、多鼓勵少罰單既学校,-脈相承。 ...

跟住你行,無錯

little_yolky 發表於 19-7-19 09:46
你果個唔係咩?
两个都係,托賴

借位問問,聖提女 Vs 上智,邊間成績好d 及 free d, 朋友個女住TST, 距離差不多

hkspiderman 發表於 19-7-19 11:24
借位問問,聖提女 Vs 上智,邊間成績好d 及 free d, 朋友個女住TST, 距離差不多 ...

差不多……
2019資料未齐,睇住2018先:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

subb 發表於 19-7-15 09:18
油真, 各方面都比上智好 !

見到果個懶音廣東話+英文發音都唔正音的港姐, 上智扣分!  ...
學術好,有實力,先入到hku啊,懶音可以慢慢改者🤣

happybbpig 發表於 19-7-19 12:30
學術好,有實力,先入到hku啊,懶音可以慢慢改者🤣
其實入到 HKU,都唔需要改懶音,學術好,考到 First Class Honours,先係有實力既表現。

Yanamami 發表於 19-7-19 11:39
差不多……
2019資料未齐,睇住2018先:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659 ...
Thx, 朋友話“聽聞”聖提女考試期間或考前一兩星期內撞著學界比賽會唔幫學生在報名表內“打校印”等學生參加唔到,請問上智會有這情況發生嗎?

hkspiderman 發表於 19-7-19 17:03
Thx, 朋友話“聽聞”聖提女考試期間或考前一兩星期內撞著學界比賽會唔幫學生在報名表內“打校印”等學生參 ...

上智又唔知喎……不过上智比起傳統名校係相对唔太重視学界比賽。呢d唔系體育老師安排咩?

雖然係學界比賽,但不是學體會主辦,是由總會主辦,eg 獨木舟,冰球。如果學校無校隊,學生就要自己搵體育科主任幫手打校印參加。

hkspiderman 發表於 19-7-20 12:14

雖然係學界比賽,但不是學體會主辦,是由總會主辦,eg 獨木舟,冰球。如果學校無校 ...
一般學校老師都幫手報名。好似上智本身冇劍隊,但每年都幫學生報名比賽。尤其今年嗰班全部都要考DSE。 都照幫佢哋報名比賽。

謝謝你
‹ 上一主題|下一主題