用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HD 升學
go

HD 升學 [複製鏈接]

請問中文2左, LS1左, HD收左, 請問HD後升學, 要補考中文LS嗎(很有難度)? 或只計GPA?
   4    0    0    0

vkzone 發表於 19-7-13 10:37
請問中文2左, LS1左, HD收左, 請問HD後升學, 要補考中文LS嗎(很有難度)? 或只計GPA? ...
朋友考igcse中文攞到hku, cu, bu   co

請問中文2左, LS1左, HD收左, 請問HD後升學, 要補考中文LS嗎(很有難度)? 或只計GPA? ...
不用.

不用,不過想由  HD 升返入 8大,必須要高 GPA 先得。

hksarhksar 發表於 19-7-13 10:49
朋友考igcse中文攞到hku, cu, bu   co

阿仔Dse中文2左,Best5 21,4+1 就18分。請問igcse 的中文難考么,如考到等同Dse 3的成績,可否下年用HD的Gpa,Dse成績3樣申請non-jupas 入Y1或同科Y2

醒目開學勳章 王國長老

dobbybabie 發表於 19-7-21 23:01
阿仔Dse中文2左,Best5 21,4+1 就18分。請問igcse 的中文難考么,如考到等同Dse 3的成績,可否下年用HD的 ...

我女係dse低分,讀左一年非心儀,轉返8大
黎緊9月開學無耐,你就要開始留意nj申請,有咩就upload,學校成績又好,考琴又好,服務証書又好,parttime 僱主ref letter又好
學校覺得想,就會俾conditional offer你,可能會要求中文考返個3都唔定,我唔肯定
以我所知,多數轉返degree year one
否則就要等讀完HD 轉返degree year three (唔駛dse中文達3)

回覆樓主:

多謝你分享,等我地的邊缘仔女的父母睇到希望。你女好識唸

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問JUPAS中的HD是否升返入U既機會係大過E APP的HD呢?

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 19-8-2 09:22

請問JUPAS中的HD是否升返入U既機會係大過E APP的HD呢?
雖然升學資料永遠神神秘秘, 但事實上, 有D院校升學率高, 大家都心中有數, 如HKCC, SPACE

確實係多人可升上U,我仔前年有3X幾位同學 Poly hkcc升上degree year3
‹ 上一主題|下一主題