用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾多歲步入青春期
樓主: miujoey
go

幾多歲步入青春期

monkeydiary 發表於 19-7-27 23:12
請問你女發脾氣時,你有咩對策?我女升小三已有此跡象,但身體又未發育喎!我現在經常比佢激到吐血
...

我看過一本書教父母如何跟小朋友說話,小朋友發脾氣是正常,做父母用點技巧處理,效果可以很不同,最忌是惡言相向或權威打壓,多了解他們的感覺,心平氣和(緊記小孩也遺傳你的個性)說話。
我習慣先認同,再聆聽,他們知道獲得支持(不是事件對與錯),燥氣也去了一半,然後再解釋,再聆聽小孩的意見,讓他們選擇對錯。是很浪費時間,但總是有效。

Cheeselover 發表於 19-7-31 06:48
我看過一本書教父母如何跟小朋友說話,小朋友發脾氣是正常,做父母用點技巧處理,效果可以很不同,最忌是 ...

很好啊!多謝分享

Cheeselover 發表於 19-7-31 06:48
我看過一本書教父母如何跟小朋友說話,小朋友發脾氣是正常,做父母用點技巧處理,效果可以很不同,最忌是 ...

謝謝分享,我會試試

回覆樓主:

前輩教落,親蜜關係是一切管教的基礎。關係好,你管佢,你要佢遵守一些規定,佢會視為愛護,佢會服從。關係差,你管佢,佢會有怨氣,會叛逆。

回覆樓主:

我自己道行未够,還在學習,經常有嬲我女,會同佢反臉。但睇班前輩,忍辱負重,唔破壞關係是有回報。

現代小朋友難教,我生一個已經够啦。試過有人同我講生多個,大個個會乖d,我就唔相信。女女2年級開始駁嘴,而家就升小四,一唔順佢意,就態度差,反駁我。