用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門問題:自行vs非自行
go

叩門問題:自行vs非自行

如果正路諗自行時不收的學生,想叩門時會不會也不多大考慮呢?但從來沒有報過自行的學生,叩門的機會也少。所以學校是否只會根據成績來決定收唔收呢?所以自行有報的和自行沒有報的機會是平均的,對嗎?

最現實, 有好成績係關鍵, 之後, 就要看學校本身, 會想收一早對我情有獨中, 定係回頭發現我最好的心態

對大部份學校黎講最重要係睇學生成績。如果自行時all in 而學生跟本唔達標,學校可能根本唔會收。假若學生本身自行已接近正選而最近幾次成績更佳的話,機會便會大。但同時要睇冇自行叩門嘅學生成績怎樣。不過,我記得喺ek有人講過有間天主教學校會用番叩門位收自己小學未達標學生的。所以呢個情況好難講。

我覺b1A學校可以在自行度選人,因為大部份都top唔駛花時間再in。但其他banding學校可能寧願再in過,因為想收比自行時入唔到更好成績的學生。

呢個是我睇法,當然每間學校有佢自己做法。
希望每天開心渡過 ;-)

richy 發表於 19-7-13 08:57
如果正路諗自行時不收的學生,想叩門時會不會也不多大考慮呢?但從來沒有報過自行的學生,叩門的機會也少。 ...
睇學校, 好似皇仁咁之前的副校話佢地偏向自行有考過的學生.