用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,有無人乙二抽到曾,呂,循?
樓主: Candiyin
go

沙田區,有無人乙二抽到曾,呂,循?   [複製鏈接]

fatman69 發表於 19-8-10 13:35
3C1直其中一間得4成B1?
我吾信!

聽到係真事。但後來D家長話叩門後好好多

nicolemummy 發表於 19-8-10 14:16
聽到係真事。但後來D家長話叩門後好好多
因為估錯banding的學生原本就係B1質素,聽聞有D之前已經有普通B1直資offer,但放棄了諗住一心抽津校,點知結果係咁。好彩個個都叩得番B1學校,雖然未必係最理想,起碼唔使去派的B3校讀囉。

WahCheuk 發表於 19-8-10 14:48
因為估錯banding的學生原本就係B1質素,聽聞有D之前已經有普通B1直資offer,但放棄了諗住一心抽津校,點知 ...

我無留意邊一間,是無宗教那間,還是基督教個間?

nicolemummy 發表於 19-8-10 14:52
我無留意邊一間,是無宗教那間,還是基督教個間?

去年無宗教那間,7月10日已在BK報喜了。有宗教的那間在8月30日出總成績(叩門後),話95% band 1.

今年,兩間都好沉靜。私直都執哂位。

nicolemummy 發表於 19-8-10 15:55
去年無宗教那間,7月10日已在BK報喜了。有宗教的那間在8月30日出總成績(叩門後),話95% band 1.

今年,兩 ...
所以有家長懷疑係咪教育局調整咗名校的B1比例,因為冇理由年年佔六七成係B1,今年會跌咁多。遲D等叩門結果定哂,相信學校會公佈派位結果,到時又話九成係B1

WahCheuk 發表於 19-8-10 16:44
所以有家長懷疑係咪教育局調整咗名校的B1比例,因為冇理由年年佔六七成係B1,今年會跌咁多。遲D等叩門結果 ...

不過,叩門今年都難。今年成功叩到既好少

nicolemummy 發表於 19-8-10 17:06
不過,叩門今年都難。今年成功叩到既好少
據聞大部份都成功,只要肯降低少少要求,好多都叩到1B 1C,始終都係Band1材料呀。但真係好折磨囉!

WahCheuk 發表於 19-8-10 17:44
據聞大部份都成功,只要肯降低少少要求,好多都叩到1B 1C,始終都係Band1材料呀。但真係好折磨囉! ...

無宗教個間,上年7月10日post左張相出黎,細詳D人去左邊。今年校網,我直情見唔到歷年數據(唔知收埋左邊度)..

有圖有真相。

WahCheuk 發表於 19-8-10 17:44
據聞大部份都成功,只要肯降低少少要求,好多都叩到1B 1C,始終都係Band1材料呀。但真係好折磨囉! ...

言歸正傳,今年沙田既津小,真係出哂意外。

某1線2線小學既B1B學生, 去左乙3 B1C∼B2A英中. 呢個應該係唔好彩。

某1線小學又係B1B學生,懷疑變左B2學生,入唔到乙1 B1C英中。呢個應該係間學校B1線大執位。

上面有人話入唔到乙1 B1C校,另一個人話乙2入到。明顯第1個人間小學B1線又差左。

nicolemummy 發表於 19-8-10 17:55

某1線2線小學既B1B學生, 去左乙3 B1C∼B2A英中. 呢個應該係 ...

甘即係16/17或18/19個年PreS1出意外? 因為今年升中參考緊18/19升中數據。但18/19升中用緊14/15& 16/17PreS1

nicolemummy 發表於 19-8-10 17:55

某1線2線小學既B1B學生, 去左乙3 B1C∼B2A英中. 呢個應該係 ...
條B1線出年會同今年一樣,到時名私校考頭40%才穩陣,考45%之後都要填Band 2,大把學生唔甘心,到時可能全部都take哂直資offer唔玩抽獎了。

kirstyau 發表於 19-8-10 18:21

甘即係16/17或18/19個年PreS1出意外? 因為今年升中參考緊 ...

即係18∼19年pre S1出事囉

WahCheuk 發表於 19-8-10 18:31
條B1線出年會同今年一樣,到時名私校考頭40%才穩陣,考45%之後都要填Band 2,大把學生唔甘心,到時可能全部 ...

仲有,20∼21升中生多左。要更保守。

21∼22好似已經過左6年語文微調寬限期,重新玩上落車。不過條例放寬左,70%前50%ranking學生就可以全英中。

nicolemummy 發表於 19-8-10 18:36
即係18∼19年pre S1出事囉

都唔一定,
可以1415(超好)+1617(差)
1617(差)+1819(好)

kirstyau 發表於 19-8-10 18:48
都唔一定,
可以1415(超好)+1617(差)
1617(差)+1819(好)
19年升中係用16和18年的Pre S1數據

WahCheuk 發表於 19-8-10 20:37
19年升中係用16和18年的Pre S1數據

當然知道啦!

可以1415(超好)+1617(差)=18/19升中(假設30人band1)
1617(差)+1819(好)=19/20升中(假設25人band1)

只是想表達上面話1819 PreS1出事,

睇返亦有可能係1617(差),1819(比一1617好,但幫唔到幾多)
不過結論1415好過1819(PreS1)

WahCheuk 發表於 19-8-10 16:44
所以有家長懷疑係咪教育局調整咗名校的B1比例,因為冇理由年年佔六七成係B1,今年會跌咁多。遲D等叩門結果 ...
佢學校P1分班考得差啩。我囝小學上屆勁操分班試,今屆派得出乎意外地好,多左不少b1位,原本below學校set既b2線的同學,都仲派到鄭榮之/林漢光/郭德勝等。

la5711 發表於 19-8-11 00:02
佢學校P1分班考得差啩。我囝小學上屆勁操分班試,今屆派得出乎意外地好,多左不少b1位,原本below學校set既 ...
上屆(2018年)的Pre-S1數據只佔一半,要再加埋(2016年)的數據先會計到今屆(2019年)的組別比例,唔通兩次都考得差,但又冇理由囉,因為上屆(2018年)係用2014和2016數據,如果2016考得差咁上屆乙部抽獎就唔會保持七成B1。一係2018考得差到貼地,差到等於b2尾小學的水平,咁先會出現B1條線得番4成學生

kirstyau 發表於 19-8-10 20:39

當然知道啦!
應該係只用雙數年的數據

WahCheuk 發表於 19-8-11 00:54
應該係只用雙數年的數據

這個我知,但唔明你回我做咩
上面表達有錯?
1415,其實即係升中14年9月(14,15年中一)
‹ 上一主題|下一主題