用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉輕度智障升讀主流小學
go

[學校] 自閉輕度智障升讀主流小學

小兒今年5歲,自閉+發展遲緩,將於明年S位畢業,計劃之後重讀K3,以目前情況估計升小評估會係輕度智障。請問有沒有同路人家長分享下屬評估後輕度智障選擇重讀K3然後升主流小學的經驗呢?有沒有小朋友可由輕度智障提昇到有限智能甚至是正常智力呢?
特此祝福各位SEN小朋友邁步向前,不斷進步。

alvin_ho_yu 發表於 19-7-12 18:08
小兒今年5歲,自閉+發展遲緩,將於明年S位畢業,計劃之後重讀K3,以目前情況估計升小評估會係輕度智障。請 ...

我家細b都係自閉+發展遲緩,我同老公都曾經為左將來細b升小而考慮過,我老公都係唔想細b入特小,但我自己反而覺得入特小並不是壞事,要知道sen小朋友大部份比較單純,如果入讀主流學校(小學及中學),其實好易受到其他同學欺凌,佢地本身又未必會保護到自己,我怕小朋友會受到傷害。而主流課程亦未必適合sen小朋友,一般主流學校都會跟教育局課程指引去教,而唔係因材施教,佢地跟唔到就係跟唔到,小朋友成績差又可能受老師指摘或受同學取笑,這亦會令小朋友感到失敗或傷心。
不過如果小朋友遲緩情況唔太差,而repeat k3可以令佢追返進度,咁都可以試升主流小一,不過要考慮埋六年小學生涯+六年中學生涯既過程。

其實如果到升小學佢根本沒能力讀主流,我絕對不會勉強,不過現在看他還有些少潛質追,而我還全職全力幫佢追言語理解認知,才希望重讀K3買多一年時間。

alvin_ho_yu 發表於 19-7-13 11:02
其實如果到升小學佢根本沒能力讀主流,我絕對不會勉強,不過現在看他還有些少潛質追,而我還全職全力幫佢追 ...

初小係容易的,但高小就就教得好快,最近有個媽媽分享左少少,啊仔4年班了,非常難跟到課程,成績就當然麻麻,但唔考慮入特殊,上小的評估係輕度

唔好意思!想問一問,如果評左輕度智障,還可選擇主流小學?

Fatfat_ball 發表於 19-7-18 23:30
唔好意思!想問一問,如果評左輕度智障,還可選擇主流小學?

可以