用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 DSE 分數同 Mock 分別大嗎?
go

DSE 分數同 Mock 分別大嗎? [複製鏈接]

各位,

前日放左榜了。

想問下DSE考出來既分數同 Mock 分別大嗎?

多謝分享。

1    0    0    0

我囡間都給准, +- 2 分.

yamsui 發表於 19-7-12 13:25
我囡間都給准, +- 2 分.

即係有人高左, 有人低左?  + - 2

回覆 bestwish 的帖子

准確

醒目開學勳章

KK20010609 發表於 19-7-15 12:14
大, 非常大,  Mock : Best 6 只有29 分 ;
DSE 真正出來   Best 6 只有 39 分 ;  (未計 appeal )
所以唔好信 ...

mock分係中五下學期出?或是中六出?
二者已可以好大分别。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

我出入 7 分。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

點解相差咁大?

阿囡通識mock 4, DSE 5** , 數 4 DSE 5, elective 其中1科 5** DSE 5*

aa06 發表於 19-7-17 10:41
回覆 1998Ruby1998 的帖子

點解相差咁大?

學校深啲同排名後,所以 grade 會被壓住,出到公海就冇呢個問題。

回覆 bestwish 的帖子

F5 個次pre-grade 比實際高了2分, F6尾個次pre-grade比實際低了2分, 都算準.但有同學pre-grade通識4, dse出來5**.

回覆樓主:

通識科比分好主觀,冇model answers, 所以個分出入大係理解

要視乎每間學校嘅計法。如果學校係利用自己學生過往mock成績同dse成績作參照統計,再推算現屆學生的成績,咁應該會比較準。
如果用上述方法去計,而學校嘅學生又多,咁通常主科嘅預測會比較準。
但有啲學校,或有啲學科年年選讀嘅學生太少,咁就會比較唔準。始終統計學嚟講,要有三十個單位嘅統計先會比較準。

KK20010609 發表於 19-7-15 12:14
大, 非常大,  Mock : Best 6 只有29 分 ;
DSE 真正出來   Best 6 只有 39 分 ;  (未計 appeal )
所以唔好信 ...

好蝕章,學校點會咁㗎?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

imVictormama 發表於 19-7-25 15:19
要視乎每間學校嘅計法。如果學校係利用自己學生過往mock成績同dse成績作參照統計,再推算現屆學生的成績, ...

你笫一段才是正確做法,不是單計校內分數,要跟過往DSE往绩比較!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題