用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 邊緣分數者即報自資 「多一保障」
go

邊緣分數者即報自資 「多一保障」

【明報專訊】中學文憑試放榜後,部分成績未理想的考生隨即到自資院校報名。有考生原先有信心可讀八大聯招課程,但最終取得最佳5科18分的邊緣分數,即時到樹仁大學報自資學士,盼「有多一個保障」。恒生大學、香港大學附屬學院課程均稱,收表人數分別較去年同期增加。

每年約有1.3萬人可經大學聯招(JUPAS)獲八大取錄,而今屆DSE有15,425人考獲18分或以上,5604人介乎18至20分,位處入八大邊緣。

王同學收到成績表後,知道成績比預期低,只有最佳5科18分,「收到成績表的時候腦海一片空白,雖然自己沒有太大期望,但都會失落」,隨即趕赴樹仁報讀工商管理,即場面試後獲取錄,「有多一個保障」。

失手學生:失望但不徬徨

考獲6科16分的柯同學,成績比預期低,「感到失望,但沒有徬徨」,即日下午到香港專業教育學院(觀塘)報名,盼修讀廣告及市場學高級文憑。他平時喜歡構思不同點子,對廣告業有興趣。

另一名考生蘇同學亦稱成績比預期稍為「失手」,昨到東華學院報讀護理學高級文憑。他稱,選擇到自資院校修讀高級文憑,盼修畢課程後繼續升讀學士學位課程。

恒大收表增35% 港大附院增15%
多間學校設即場收表及面試,學生即場獲知取錄結果。恒生大學稱,至今有超過7000人報讀一年級課程,按年上升35%。恒大署理校長許溢宏表示,受惠於正名大學效應,申請人數增加,新學年一年級的收生目標為1200人。

香港大學附屬學院稱,截至昨日下午2時,累積逾超過1.2萬人報讀課程,人數比去年同期增加15%,以工程學、理學及護理學最多人報讀。內地生申請人數較去年增加30%,有近1200。

醒目開學勳章 王國長老

我呢幾日都係咁同d dse家長講
十幾二十分, 攬住個自資學位, 到時jupas有ugc / sssdp offer又可退, 可能機會成本只係幾百蚊 (報名費+退DEPOSIT手續費)
講真, 非3大非熱門科, VS自資熱門實用科, 可能後者係更佳選擇

唔好以為自資一定好貴, 而家有NMTSS, 一年減31300, 減左唔係貴過UGC學位好多
當然唔係100%課程都有, 但都好多, 要睇睇
https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

機會同BACK UP PLAN係有, 但真係要自己去爭取

Charlotte_mom 發表於 19-7-12 10:50
十幾二十分, 攬住個自資學位, 到時jupas有ugc / sssdp offer又可退, 可能機會 ...

同意

Charlotte_mom 發表於 19-7-12 10:50
十幾二十分, 攬住個自資學位, 到時jupas有ugc / sssdp offer又可退, 可能機會 ...
想請教:如果18分,恒大今年新辦的環球商業,值得一試嗎?

NMTSS 包括 HKCC 嗎?

Florida 發表於 19-7-13 09:58
NMTSS 包括 HKCC 嗎?

NMTSS

醒目開學勳章 王國長老

charmcharmma 發表於 19-7-12 20:03
想請教:如果18分,恒大今年新辦的環球商業,值得一試嗎?

你同仔/女衡量下,恆大環保商業,vs8大非熱門科目,佢會點揀?
自資之中,恆大都算近年升得快,當然亦有人「嫌棄」佢唔係8大。但我覺得值得take
不過我唔知恆大仲收唔收生,因放榜都有好幾日

正路,
有OFFER 心都定好多,
都時派唔到有後著

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝回覆。
恆大已收,算是有個後著

醒目開學勳章 王國長老

charmcharmma 發表於 19-7-15 09:36

謝謝回覆。

祝入到心儀學科

簽名被屏蔽

charmcharmma 發表於 19-7-15 09:36

謝謝回覆。