用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Call叩門位
樓主: ernie_kmy
go

Call叩門位

carcar780621 發表於 19-7-12 15:23
叩到2間津校 但都唔係心水 反而心水無影 不過大家放心 唔啱心水已放出 冇hold位
...
兩間有好利害

richy 發表於 19-7-13 00:34
如果自行沒有選的學校而去敲門,機會不大的話或冇機會的話,為什麼學校會接受這批人面試呢? ...
老師講過升中跟升小唔一樣,叩門階段最緊要係成績。所以有自行同冇自行分別不大。會收番自行嘅應該不設叩門搵自行後補學生補上。

conhui1223 發表於 19-7-13 00:45
老師講過升中跟升小唔一樣,叩門階段最緊要係成績。所以有自行同冇自行分別不大。會收番自行嘅應該不設叩門 ...
若是這樣學校也不需要設叩門位,在後備名單內找便可以,但有個問題是學校可能會摸門釘因為可能有学生已有了好的着落。

我衹是从我的親身經歷來説的,並不代表全部,我也衹是説感覺。
其實如果站在學校的立場上來看的話,這樣對學校是最省事的。自行報過的學生,之前已經面試過,面試資料有留底。

xiaolifeidao 發表於 19-7-13 07:09
我衹是从我的親身經歷來説的,並不代表全部,我也衹是説感覺。
其實如果站在學校的立場上來看的話,這樣對 ...
如果正路諗自行時不收的學生,想叩門時會不會也不多大考慮呢?但從來沒有報過自行的學生,叩門的機會也少。所以學校是否只會根據成績來決定收唔收呢?所以自行有報的和自行沒有報的機會是平均的,對嗎?

ernie_kmy 發表於 19-7-12 09:49
請教各位,大多數學校係唔係真係要等到今日4:00後先會call叩門生?

有D學校會12號下午睇下無去註冊多出幾多位再CALL,我頭先9點都收到電話,希望你今日都收到,GOODLUCK

謝謝各位的資料,小女已成功叩入一間band 1的女津校,放了一間band 1的直資

LovelyKwan 發表於 19-7-12 22:53
係咪已經call完,有就有,冇就要等開學先

其實暑假開始左,係咪已經不會再收生了,要等九月開學之後,睇 ...

中學要銜接,七月叩唔到就算了,中一考好d,中二再諗轉校,唔好太強求,否則家嘈屋閉小朋友又唔開心,冇心情又點可以順利讀中一呢

ernie_kmy 發表於 19-7-13 10:12
謝謝各位的資料,小女已成功叩入一間band 1的女津校,放了一間band 1的直資

恭喜恭喜

恭喜恭喜

回覆 richy 的帖子

上年我女叩幾間自行完全無選,最後有3間offer
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

我共叩了五間,沒有一間是自行報過的(自一冇得叩;自二見完之後個女唔鐘意)。而叩的五間中有兩間1A (有得in),一間老師話係1A/B (最後入咗),一間地區1B(全民筆試),同另一間地區1B/C (冇得筆試)。
感覺上是,有冇自行都是學校是否面見的原因,不過,成績及課外活動和學校要的學生是否吻合也很重要。

ernie_kmy 發表於 19-7-14 13:58
我共叩了五間,沒有一間是自行報過的(自一冇得叩;自二見完之後個女唔鐘意)。而叩的五間中有兩間1A (有得i ...

Congrats

ME TOO~

Congratulations (emoji)(emoji)

回覆樓主

是不是今天無call就冇機會?