用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地獄黑仔王派第12志願 update 叩門成功
樓主: yanau
go

地獄黑仔王派第12志願 update 叩門成功  

王家爸爸 發表於 19-7-12 11:01
學校明顯估錯,二線小學,仲要係葵涌啲弱區,考級3x,點可能係 band 1 生? 反而想知道點解學校會估錯,會 ...

講真學校就算錯都吾會認啦
吾通同我呢d 二打六道歉咩
你自己個仔讀之嘛
又吾係佢個仔
佢覺得責任完成
咪同我講運氣吾好

Ivan1023 發表於 19-7-12 08:27
派左邊間中學?
頭5間點排位?
其實唔夠資料,大家都只能夠估。

yanau 發表於 19-7-12 11:06
講真學校就算錯都吾會認啦
吾通同我呢d 二打六道歉咩
你自己個仔讀之嘛
學校一定死都唔會認自己估錯,而且追究都無用,反而將啲時間諗下點叩門好過。

love-baby 發表於 19-7-12 10:11
荃灣區b2有叩嗎
廖寶珊,李城壁都好好

廖寶珊叩門唔易, 睇過成績表AAA先比申請表

樓主, 學校有公報以住的派位成績詳細嗎 ????

基真??!!!

yanau 發表於 19-7-12 11:04
吾會聽錯
啱啱先再同校長傾電話
都振振有詞話學校冇估錯
校長可能混淆咗(或者故意混淆)派B1學校同埋B1學生既概念。如果間學校有30個B1,60個B2,而區內B1位有多,理論排90都有機會派咗去B1,但係唔代表排31嗰個一定得。所以佢話4X嗰個都派區內B1,其實同有無估錯BANDING無關。

40 果個學生派邊間B1先????

yanau 發表於 19-7-12 08:49
叩咗2間band 1 ,2間band 2
吾知今日仲有冇學校會收表
失眠咗幾日,都已經諗吾到仲有邊d 學校可以叩啦

又忍唔住想問,既然係BAND1,你排第幾係BAND2先? 正常老師會叫妳係頭幾多係BAND1,跟住再SET保險線,萬一隨機號衰到貼地個隻。

我家姊囝上當年又係BAND1,點知太多進取,係九龍城,派左13位BAND3頭學校,讀完中三去了加拿大讀書了。所以我小朋友係BAND1,仲要荃灣咁難攪,第3位已經係BAND2,第6已經係BAND3了。唔夠膽博咁盡。

Gloriasogashiwa 發表於 19-7-12 10:03
學校一定估錯 banding, 我們油尖旺一線小學,162人,頭4x才是b1.

唔係咁少呀? 一線小學通常都有70%升英中(BAND1)
我地荃灣小學仲要唔係最出名個幾間(非一線小學),都有50人派BAND1,我小朋友都係級40派BAND1,排45~50邊緣人,學校叫第一位博BAND1,第二位已經要揀BAND2了。

yanau 發表於 19-7-12 09:32
Thx 再試試

仲有一樣野,你會唔會將校內排名,跟3次呈分排名混濁左?
因為好似我小朋友咁 ,校內全期係級32,但呈1,2,3 排出黎係全級40。
名次唔同左,教署只計呈1,2,3=排名去抽先後次序。

我間學校1~44 BAND1 , 45~50 BAND1/2 邊緣人。

王家爸爸    發表於 19-7-17 09:56

樓主是葵青喎  !

樓主有好消息未 !!!

LovelyKwan 發表於 19-7-12 08:13
我嘅情況同你一樣,見到成績差個自己的都派Band one冇理由自己唔係,隨機Number真係累死好多人,反映都冇 ...
三十多年前我自己的情况一样,至今仍不解,当年差過我的入b1, 我首選仲只係B2学校lo!

Gloriasogashiwa 發表於 19-7-12 10:03
學校一定估錯 banding, 我們油尖旺一線小學,162人,頭4x才是b1.

我有朋友大角咀小學,級5x,派左銘基。超好運
url=http://www.TickerFactory.com/]

回覆樓主:

加油呀! 我地都係唔知估錯band 定number差果d, 雖然無你地咁高, 但老師叫揀band2最後去左間無揀全區band3最後果間, 所以立即走去叩門, 叩門只為唔入果間, band3A都叩好幾間, 間間waiting 等消息, 果幾日都幾down, 所以一有間好d已昨天九秒九註冊了! 有人話過多一兩日d人註冊完d位先會出番嚟, 到時應該有好消息了!

回覆樓主:

仔情況差唔多,學校話band1 尾,派位後發現仔名次應該係band2 , 好彩自行收左,如果唔係真係大鑊了。
url=http://www.TickerFactory.com/]

回覆樓主:

加油,搵多兩間俾錢直資試下。呢個遊戲確實是難玩。我個朋友仔,油尖,級40,20+,10+都派b2,但我仔班有個女仔,應該b2(應該70,80名),但又派入循道

回覆樓主:

今年用新數據,我都不敢太搏

王家爸爸    發表於 19-7-17 10:00

純亂up幫你估,估錯就。。。
唔幫你估,就冇guidance。。。
其實有時好難估的