用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學神科買少見少(星島架勢堂)
樓主: elbar
go

大學神科買少見少(星島架勢堂)  

shadeslayer 發表於 19-7-18 23:15

入到牛劍,LSE,UCL,KCL law,當底褲都要去。

大學有沒有獎助金給海外生?

nkd 發表於 19-7-19 12:16
大學有沒有獎助金給海外生?

英國 G5 大學一年收咁多本地國際尖子,大學有奬都好難拿。

要自己找如 Rhodes Scholar,Jardine.  

都無,就當底褲都要比孩子出去見識。

反而阿女報左CU卻收到CU主動比少少獎學金。

nkd    發表於 19-7-19 13:23
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-19 12:58
英國 G5 大學一年收咁多本地國際尖子,大學有奬都好難拿。

要自己找如 Rhodes Scholar,Jardine.  

唔好咁講,亦唔需要迷信名校,將來揾到錢大把機會出去見識,求學階段讀書永遠都係最重要

讀Law,除非你家世好顯赫,否則最重要都係讀好D書,其他嘅嘢講乜都係假

我當年讀Law時,好多同學鐘意去做Intern、上莊或者參加Mooting Competition,但呢D都只係點綴

End Up能否入到PCLL,同埋揾到好Firm做Trainee,都係depends on你嘅成績

難聽D講句,就算俾你入到Oxbridge,只係攞到個2:2 degree甚至3rd hon,入到PCLL嘅機會都只係微乎其微

莫講話G5,就算係城大法律系,做到律師行Partner、政府律師、裁判官、法官級數一樣大有人在

始終,路係人行出來的

1997112 發表於 19-7-19 18:49
唔好咁講,亦唔需要迷信名校,將來揾到錢大把機會出去見識,求學階段讀書永遠都係最重要。

入得Oxbridge/LSE/UCL 讀 Law 的學生,通常己參考了課程個性,課程同同學應該切合學生。例如牛同劍的法律課程大不同,LSE 和 UCL 又係兩回事。

大學選校仍然重要,選錯就敝。

但非常同意讀好書好重要,小學,中學,大學也一樣。

del.....

b3410 發表於 19-7-16 12:53
多謝分享,書展可以去搵下
家裏的年青人都去入貨了

b3410    發表於 19-7-23 16:26

ck609 發表於 19-7-24 10:58
回覆 jessimm 的帖子

有興趣看呀請問那裡可以借到, 圖書館 ???
見過公共圖書館有

昨晚隨手看到的一側故事

ANChan59 發表於 19-7-14 08:52

明白,你可以咁解說的。

我家人係某專科試既考官,佢連考已經執業緊既醫生都係一邊食飯盒一邊比分,見一個中學生食飯盒都好正常...而個飯盒係個秘書買上黎,連張menu都未睇過,佢買乜你食乜,佢都好慘,有次買左個咖哩牛肉飯但佢唔食得牛..結果了走晒牛,淨番咖哩汁薯仔撈白飯

同埋,係臨床實習上,做錯野馬上會比senior鬧,毫不留情,係手術室會用粗口叫你落枱,因為生命猶關。

醫科就係咁,門面野擺到好後,佢都有好多junior既同事做左一兩年抵受唔到壓力就唔做,入到醫科父母會覺得光忠耀祖,但其實有無諗過佢畢業之後會幾咁辛苦!唔好話讀果陣辛苦,畢業後既Training先係地獄,大約35歲(計全部專科試都順順利利)先叫挨完。真心覺得如果無醫德無想幫人既心,真係唔好浪費時間同精力讀醫。
沙士果年政府請唔曬醫科畢業生,大學開talk教d畢業生北上/進修/自己開診所,政府直情凍薪,個個行業都有高低潮,今年係神科,唔代表下個十年都係,揀科最梗要興趣行先
另外提一提,醫生想移民除左要考過當地既執業試同重新實習之外,人工亦會低一大截(美國除外,但復牌門檻特高)
我家人已經接受左要留係香港(大灣區)做到退休呢個事實

以上只係借回覆交流討論,希望比多d 父母知道呢行既情況
大家見到私家醫生個個身光頸靚既背後,其實付出左好多,佢地未出黎掛牌之前都係披頭散髮、素顏踢拖的

b3410    發表於 19-7-24 23:08

samsam123321 發表於 19-7-21 23:57
Overseas law 肯定教得好。至於吸唔吸收到要睇學生。近年太多人去外國讀law,好多dse學生並不是尖子,收唔返 ...

唔好盲目崇洋先啦。自從97回歸之後,香港Legal System已經同英國分道揚鑣成二十年,好多野已經完全唔同、徹底割裂左,尤其憲法、行政法、土地法三方面,否則外國回流學生何需考Conversion Exam?

再説,近年來律師樓愈來愈多係做大陸生意 (尤其係Corporate and Finance方面),甚至連行内一些International Firm亦紛紛轉軚,而好多回流學生對大陸缺乏認識,反而變成Disadvantage添。

其實世界轉變左好耐,作為家長應該要睜眼看世界,撇除外國月亮特别圓嘅Mindset,否則只會故步自封而已。

samsam123321 發表於 19-7-21 23:57
Overseas law 肯定教得好。至於吸唔吸收到要睇學生。近年太多人去外國讀law,好多dse學生並不是尖子,收唔返 ...

另外有一點想講,就係唔好埋怨PCLL,其實有PCLL對法律行業係一種保障,因為而家法律行業實在太多人啦,僧多粥少的情况下,已經係愈來愈難撈。若然法律界唔做好Population Control,遲早會同隔離Accounting一樣,俾你入到行都冇工開,全行一齊捱世界。

1997112 發表於 19-7-25 05:07
另外有一點想講,就係唔好埋怨PCLL,其實有PCLL對法律行業係一種保障,因為而家法律行業實在太多人啦,僧 ...

肯入会計師樓,唔怕做到死,唔会無工做

1997112 發表於 19-7-19 18:49
唔好咁講,亦唔需要迷信名校,將來揾到錢大把機會出去見識,求學階段讀書永遠都係最重要。
名校是好,但不要盲目崇拜,入了名校繼續努力拿好成績固然好,但是一不留神入不了pcll, 就得不償失,每年港大中大law也有很多人入不了pcll, 就算牛劍畢業也不擔保你入pcll, 聽聞某港姐就是例子(沒有confimed的傳聞).

soiebb 發表於 19-7-24 14:49

謝謝分享,欣賞!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 19-7-25 08:10
肯入会計師樓,唔怕做到死,唔会無工做
比老麥價錢你你會做嗎?

samsam123321 發表於 19-7-25 12:46
比老麥價錢你你會做嗎?

要計下實際工時才可同老麥比,我仲做緊,都夠錢開飯,入行人工係奀,係辛苦,肯捱唔死得5或6年升到經理都ok, 現在少人願入行,唔怕辛苦不妨一試,真係學到不少知識,又唔一定做audit

1997112 發表於 19-7-25 05:07
另外有一點想講,就係唔好埋怨PCLL,其實有PCLL對法律行業係一種保障,因為而家法律行業實在太多人啦,僧 ...

PCLL 係保障律師出來有實際做事能力 - practical skills for practicing law for clients.  

以前競爭細的時候一樣要有PCLL
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

73662710 發表於 19-7-25 09:04
名校是好,但不要盲目崇拜,入了名校繼續努力拿好成績固然好,但是一不留神入不了pcll, 就得不償失,每年港 ...

當然要睇大學及睇成績。

73662710 發表於 19-7-25 09:04
名校是好,但不要盲目崇拜,入了名校繼續努力拿好成績固然好,但是一不留神入不了pcll, 就得不償失,每年港 ...

某港姐最近美國 Bar exam passed,做美國律師,可回流做 Foreign lawyers.