用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學神科買少見少(星島架勢堂)
樓主: elbar
go

大學神科買少見少(星島架勢堂)   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-7-15 23:20

除左讀醫和Law,幾乎每一科我都認為英國或美國讀會比較 ...

在香港執業當然要唸PCLL, 不過據報而家在香港入大既LAW FIRM 都係要國外名U 畢業有優先, 你又點睇?

jessimm 發表於 19-7-16 09:46
分享下佢地中學時的收藏, 我都有間中借閱一下, 內容都幾感人和攪笑.
多謝分享,書展可以去搵下

我已講得好清楚,入到 G4 讀 Law,唔使諗。吊詭在,以入到 HKU 的成績(lB),正常都入到 G4。入唔到 G4,亦入不到 HKU。其實無乜選擇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

G4是那幾間?

shadeslayer 發表於 19-7-13 18:31
女兒入到其中一個 dream course,一家人放下呢大半年來的心頭大石,也是中學生涯的一個很好的總結。希望佢 ...
恭喜呀
請問Birmingham Law school 排名點?

samsam123321 發表於 19-7-16 13:50
G4是那幾間?

其實係G5: 牛,劍,Imperial, LSE, UCL.  代表英國頂尖大學的實力。

但 Imperial 沒有 Law ,我姑且叫佢G4.

October. 發表於 19-7-16 14:09
恭喜呀
請問Birmingham Law school 排名點?

老實說,Birmingham Law school 冇乜認識。但 Birmingham 算是排名高,有地位的大學。但小心不是 Aston,  Birmingham City U ...

但 Birmingham 對我來說,是一個頗為 uninspiring 悶蛋的地方。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-16 14:21
老實說,Birmingham Law school 冇乜認識。但 Birmingham 算是排名高,有地位的大學。但小心不是 Aston,   ...
識人DSE 21-22分(唔想講實)入去讀LAW, 當時要搵人寫推薦信,讀完返來,PCLL入唔到,都幾頭痕。

October. 發表於 19-7-16 21:15
識人DSE 21-22分(唔想講實)入去讀LAW, 當時要搵人寫推薦信,讀完返來,PCLL入唔到,都幾頭痕。
...

咩 Hon?

仲有一個方法,就是在英國讀 PCLL equivalent, qualify to practice in England then come back to HK as a Foreign Lawyer.  

英國太多更好的 law schools. 加上本地三大法學院,太多人爭 PCLL。

不過讀 law 也不一定做律師。

...
有朋友讀 law 入唔到PCLL, 有d去銀行做 compliance , 有d做 procurement contract, 也有做 public affairs 出 press release , 英文浸幾年應該唔錯出路唔太差

...

其實呢D野心照啦,你諗下佢都係實力唔夠先會有呢個分數,搞到要去外國讀又唔將勤補拙,最後讀唔到PCLL怪得邊個?

唔係話我mean,但係呢個世界行行出狀元、百貨應百客,既然自己唔係讀書嘅料子,就應該讀一D切合自己Level同興趣嘅Subject,而唔係走去Law呢D出名高要求嘅科好啦。

既然學得人去讀Law,使得阿爸阿媽錢,好心就俾心機去讀好D書啦。要知道海外LLB Student嘅競爭遠遠比Local LLB大 (以數量而言),入PCLL係真正爭崩頭,就更加要有破釜沉舟嘅決心,以至少攞個靚靚地嘅2:1 degree為目標,而唔係是是但但HEA左幾年返來當攞咗個degree就算。

我覺得要破除香港人對「神科」嘅迷思, PCLL就係最好嘅樣板。可能大家未必知道,早十幾年只要唔係3rd hon,基本上都可以穩穩考入PCLL,而家因為太多人去Overseas讀Law,引入左大批競爭者,PCLL入場券就好似樓價咁被炒了起來,搞到一位難求,完全係人為操作而已。

最後講句,真係要讀的話,我都係比較建議Local LLB學位 (如分數足夠的話)。首先可以免去Conversion Exam呢個困擾 (會佔用不少時間和精力),其次Local競爭相對沒Overseas的激烈,三來慳番D錢,最後就係唔需要適應另一個語言同文化環境。

shadeslayer 發表於 19-7-16 21:58
咩 Hon?

仲有一個方法,就是在英國讀 PCLL equivalent, qualify to practice in England then come back ...
Overseas Lawyer呢條Route唔係話唔得但係非常複雜,具體要求可參照附屬法例第159Q章 《海外律師(認許資格)規則》總之過程係非常漫長的,絕非易事

1997112 發表於 19-7-18 17:30
其實呢D野心照啦,你諗下佢都係實力唔夠先會有呢個分數,搞到要去外國讀又唔將勤補拙,最後讀唔到PCLL怪得 ...
留學期間,個女仔係勤力讀既,聽講讀得幾辛苦下,返港後入唔到PCLL,就再讀MASTER, 佢一心想做律師,前排話去第2個國家再讀過LAW (點讀法?我就唔知又唔識啦),唔知同佢出身女神校有冇關係?係要讀神科做專業人士,又有可能受屋企影響。

shadeslayer 發表於 19-7-16 21:58
咩 Hon?

仲有一個方法,就是在英國讀 PCLL equivalent, qualify to practice in England then come back ...
唔知咩 Hon,話讀得幾辛苦下。

佢係勤力+有絕心既,不過,能力可能就一般,因為,佢同埋我女及另外一個女仔一起去考某個試,其它倆個PASS晒,呢個女仔就有一部份唔PASS.

lovenature 發表於 19-7-18 07:42
有朋友讀 law 入唔到PCLL, 有d去銀行做 compliance , 有d做 procurement contract, 也有做 public affairs ...
佢一心想做律師。

1997112 發表於 19-7-18 17:46
Overseas Lawyer呢條Route唔係話唔得,但係非常複雜,具體要求可參照附屬法例第159Q章 《海外律師(認許資格 ...

當然入 PCLL 就簡單。

1997112 發表於 19-7-18 17:30
其實呢D野心照啦,你諗下佢都係實力唔夠先會有呢個分數,搞到要去外國讀又唔將勤補拙,最後讀唔到PCLL怪得 ...

入到牛劍,LSE,UCL,KCL law,當底褲都要去。

October. 發表於 19-7-18 19:21
唔知咩 Hon,話讀得幾辛苦下。

佢係勤力+有絕心既,不過,能力可能就一般,因為,佢同埋我女及另外一個女 ...

某個試

Xxxxx

LNAT?

October. 發表於 19-7-18 19:22
佢一心想做律師。

Foreign lawyer route.  

shadeslayer 發表於 19-7-18 23:16
某個試

Xxxxx
不是,係另外-样野。
‹ 上一主題|下一主題