用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學神科買少見少(星島架勢堂)
樓主: elbar
go

大學神科買少見少(星島架勢堂)  

b3410 發表於 19-7-14 13:33
今日送囡囡去外國參加summer course, 望到佢一個人入閘,我差點哭出來。想到幾年後,可能年年暑假就是接機 ...

係一個過程每個家長也要面對。加油。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

一個飯盒引起的血案, 現代馬夫人

shadeslayer 發表於 19-7-13 18:31
女兒入到其中一個 dream course,一家人放下呢大半年來的心頭大石,也是中學生涯的一個很好的總結。希望佢 ...

恭喜,話咁快到你EK畢業了。

akys 發表於 19-7-14 15:26
恭喜,話咁快到你EK畢業了。

對,我在 EK 也畢業,以後用 Alumnus  身分回來。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 19-7-12 18:55
我讲医学院!

據說中大醫學院比港大友善得多...

b3410 發表於 19-7-14 13:24
邊個會食飯盒下午茶呀?醫生是忙到飯都冇的食,一邊食飯一邊工作。你話一邊面試一邊篤手機,的確有問題,對 ...

我都覺得吃著飯盒INTERVIEW 講唔通.

再忙, 食個包先入INTERVIEW 房都都得架...

反過來, 佢當年昇職INTERVIEW, 再忙又會唔會吃著飯盒見考官?!

shadeslayer 發表於 19-7-13 18:31
女兒入到其中一個 dream course,一家人放下呢大半年來的心頭大石,也是中學生涯的一個很好的總結。希望佢 ...
S SIR, 我以為你對香港既大學有D 抗拒添?

retriever 發表於 19-7-15 17:37
我都覺得吃著飯盒INTERVIEW 講唔通.

再忙, 食個包先入INTERVIEW 都都得架...
如果你知道醫生忙起來會點,就唔會咁諗。雖然唔係日日忙到癲,不過來料果日,可以不見天日。

b3410 發表於 19-7-14 13:24
邊個會食飯盒下午茶呀?醫生是忙到飯都冇的食,一邊食飯一邊工作。你話一邊面試一邊篤手機,的確有問題,對 ...
當年阿仔面試醫學院, 的確有人着OT衫見. 現在他剛去登陸諾曼第才明白真係換衫都無時間.

......

jessimm 發表於 19-7-15 18:10
當年阿仔面試醫學院, 的確有人着OT衫見. 現在他剛去登陸諾曼第才明白真係換衫都無時間. ...
咪係,做過housemen 就知醫生唔係咁易做。唔關尊重唔尊重事,實在是冇時間。。。。有心讀醫科的同學,都可以體會一下將來的忙碌程度,認真諗下是否真心想讀醫科。
真係好多時間要食飯盒或者飯盒都冇。

陳sir個仔應該再無報醫了?相信佢只係分享經驗

del....

shadeslayer 發表於 19-7-14 13:23

謝謝。我應該放心了。 My mission is accomplished.

在香港的大學還是在英國的大學是best match?

retriever 發表於 19-7-15 17:39
S SIR, 我以為你對香港既大學有D 抗拒添?

我對香港U Law 沒有很大抗拒,但女兒 dream course 肯定不是香港U LLB.

nkd 發表於 19-7-15 21:58
在香港的大學還是在英國的大學是best match?

除左讀醫和Law,幾乎每一科我都認為英國或美國讀會比較香港讀啱呀女。

但阿女選科一定係法律,就法律這一科,外國大學畢業考 conversion 的問題, 香港 PCLL的問題,就唔係咁 clear cut。

可以咁講,無論阿女定係我,英國前7/8 間 top law school 入唔到,才會考慮 HKU law。原因有很多。,

鬼馬的是,HKU LLB 開出的條件,英國頂級名校也夠分。以咁嘅成績,個人正常,唔抄 LNAT,入 G5 Law Schools 機會極大。入得 G5 Law Schools,好多人同意比 HKU Law好。

即係以 Law 來說,阿女及她的絕大多數同學來說,大部分情況下唔會入HKU LLB.

阿女的 dream course 一定唔係 HKU Law.唔係 HKU 差,或 CU law 差,係在阿女的性格,長處,喜好而言。

shadeslayer 發表於 19-7-15 23:20

除左讀醫和Law,幾乎每一科我都認為英國或美國讀會比較 ...

同感,我仔如果讀法律又考到G5,一定鼓勵支持。

shadeslayer 發表於 19-7-15 23:20

除左讀醫和Law,幾乎每一科我都認為英國或美國讀會比較 ...
恭喜她

b3410 發表於 19-7-15 18:24
咪係,做過housemen 就知醫生唔係咁易做。唔關尊重唔尊重事,實在是冇時間。。。。有心讀醫科的同學,都可 ...

分享下佢地中學時的收藏, 我都有間中借閱一下, 內容都幾感人和攪笑.