用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘香島中學VS培道
go

九龍塘香島中學VS培道 [複製鏈接]

如題,可否比D意見點揀😊
   7    0    0    0

JaneLIANG 發表於 19-7-11 13:05
如題,可否比D意見點揀😊

培道
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

可以講下點解嗎?其實香島近年成績好得

JaneLIANG 發表於 19-7-11 22:30
回覆 gracelam 的帖子

可以講下點解嗎?其實香島近年成績好得

香島如果入到精英班應該幾好嘅!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-7-11 23:17
香島如果入到精英班應該幾好嘅!

九龍塘香島,根據hkpapa852 ,是b1校喎,幫人打電話問過學校,今年中一,主科教學全英喎,用英文書,我覺得ok喎,DSE又唔差。

回覆 JaneLIANG 的帖子

今年香島dse有一個6科5**,1科5*,同狀元分數相差唔遠。但唔知呢位是咪新移民,我果代,d同學9成新移民,但理科成績超勁,拍得住港島傳統名校。如果學校而家整體改善左英文,可以稱得上band 1a. 新移民d數理比本地港生高幾個grade

Dylanli2017 發表於 19-7-12 09:19

今年香島dse有一個6科5**,1科5*,同狀元分數相差唔遠。但唔知呢位是咪新移民,我果 ...
香島7月叩門要對哂成績表,合資格先可做筆試+面試,我識有幾個B2生做完中英數筆試後已通知筆試唔達標唔收,可見B3生已無機會叩入香島!

回覆樓主:

香島成績肯定好好多,吾介意同啲國內勤奮學生一齊讀書,大家互相學習下。

今年已經轉左做EMI,相信英文方面已經提升吾少。

最近香島既新聞:
https://hk.mobi.yahoo.com/news/兩位劏房女生佳績改變命運-214500842.html

MoonCFT 發表於 19-7-12 09:52
香島成績肯定好好多,吾介意同啲國內勤奮學生一齊讀書,大家互相學習下。

今年已經轉左做EMI,相信英文方 ...

我聽簡介會時應該唔係轉EMI喔,係數理科轉而已。而且要普教中,小朋友普通話掂至好。但如果普通話無問題,唔介意親中情懷,我都會揀香島。

little_yolky 發表於 19-7-12 10:00
我聽簡介會時應該唔係轉EMI喔,係數理科轉而已。而且要普教中,小朋友普通話掂至好。但如果普通話無問題, ...

最近問過學校,今年中一會轉EMI,有興趣了解既人,自己問學校啦。
btw, 恭喜你&囡囡(emoji)

今年香島dse有一個6科5**,1科5*,同狀元分數相差唔遠。但唔知呢位是咪新移民,我果 ...
同意,如果係勤力,有上進心既新移民,我會建議香島。

bbforever 發表於 19-7-12 09:33
香島7月叩門要對哂成績表,合資格先可做筆試+面試,我識有幾個B2生做完中英數筆試後已通知筆試唔達標唔收, ...
叩門階段,間間都唔容易入

MoonCFT 發表於 19-7-12 09:52

今年已經轉左做EMI,相信英文方 ...
新移民中其實唔少叻人,中文、數理勁,來港三年只需要搞點科英文,就隨時係準狀元。

回覆樓主:

仲有好多新移民屋企環境唔差,同學仔氛圍都錯

回覆樓主:

唔錯

conniewktang 發表於 19-7-12 06:27
九龍塘香島,根據hkpapa852 ,是b1校喎,幫人打電話問過學校,今年中一,主科教學全英喎,用英文書,我覺 ...

多謝你比的資訊,如果校風淳樸我都几認同尼間中學

little_yolky 發表於 19-7-12 10:00
我聽簡介會時應該唔係轉EMI喔,係數理科轉而已。而且要普教中,小朋友普通話掂至好。但如果普通話無問題, ...

打過電話問香島了,數學用英文是其他級例如中二,中一已全英教學,問了幾次,答案一樣。

回覆 conniewktang 的帖子

全英對香島來講是一件好事,因為我果時佢只是英文差d,我中五時,香島都有2,3個十優狀元。

conniewktang 發表於 19-7-12 12:55
打過電話問香島了,數理用英文是其他級例如中二,中一已全英教學,問了幾次,答案一樣。
...

我是聽2018年12月舉行既簡介會講的,我咁聽到就咁講而已。當時係話現中一即明年中二係全級數學用英文,2019入學的就數理同IT用英文,無講其他科。當時老師話因為數理科讀上去都係英文為主,而且理科轉英文同學會較容易適應。佢地網站都係咁寫。

另外,校風非常淳樸!學生都非常乖巧。
‹ 上一主題|下一主題