用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 創知中學
go

創知中學

想知學校點?學生乖?校風如何?

mud 發表於 19-7-11 09:36

即係勞工子弟學校,改咗名

mud 發表於 19-7-11 09:36

成績好似可以, 但果日同個仔去叩門, 睇完環境唔太好幾舊下, 空氣麻麻,所以未見已走人! 重要係要俾錢的直資, 所以除非派得好差一定要揾間band2讀, 其他重有好多選擇!

DSE可讀音樂的band2敲擊樂團好勁

anitawong21 發表於 19-7-11 13:20

即係勞工子弟學校,改咗名

改名好,之前個名好趕客。

In2c68 發表於 19-7-13 02:31
成績好似可以, 但果日同個仔去叩門, 睇完環境唔太好幾舊下, 空氣麻麻,所以未見已走人! 重要係要俾錢的直資 ...

band 2 or band 3 ?

amj 發表於 19-10-26 15:16

band 2

band 2尾 band 3 頭

2019文憑試再闖高峰

http://www.wss.edu.hk/file.aspx?clid=162&atid=1193&lan=1

2019年7月10日香港中學文憑試(HKDSE)放榜,本校學生再闖高峰,持續取得佳績。整體而言,各科成績都有上升,合格率更高達九成。其中2級合格率高於全港的學科分別有中文、通識、生物、化學、中史、地理、資訊及通訊科技、視覺藝術等科,3級高於全港的有通識、生物和地理科,4級高於全港的有中史和地理科。而成績最好的前三名學生,分別是李子賢考獲六科30分的佳績,趙宇軒、劉樂輝、陳泳翰考獲26分,韓亨澤、陸兆阳、李美英考獲25分。初步估計,約三分一的畢業生最終可以透過不同的途徑升讀本地、內地及海外學士學位課程(Bachelor’s Degree)。

呢間學校搵唔到好多資訊?

Mstsuitsui 發表於 20-4-10 18:01
呢間學校搵唔到好多資訊?

因為好多人講佢愛國學校,重有佢係天橋邊會扣左分,同一level 近近地有五旬節在內街,聖三一係山上,彭學高係大學附近! dse 大家高高低低,但環境無得改,重要佢入口好大度閘好怪!之前去叩門,等時係食飯位風扇唔多超熱!我個仔等緊都話唔見呢間!所以佢就算dse好左,都總有人因呢d因素去第二到,最奇怪佢重要收學費,雖然唔多!

In2c68 發表於 20-4-11 06:31
因為好多人講佢愛國學校,重有佢係天橋邊會扣左分,同一level 近近地有五旬節在內街,聖三一係山上,彭學 ...

因為轉直資,生源自己定。唔駛限住地區,咁可以有多D區揀佢,可以擴闊生源。

little_yolky 發表於 20-4-11 17:28
因為轉直資,生源自己定。唔駛限住地區,咁可以有多D區揀佢,可以擴闊生源。
...

呢點講得通,每年band2都有人派得差,所以總有人去叩門!

In2c68 發表於 20-4-11 17:31
呢點講得通,每年band2都有人派得差,所以總有人去叩門!

九龍城、油尖旺呢D就話學額充足,好多區都唔夠B1、B2位,如果B3學生唔介意學校背景,抽到入去都唔錯了。唔轉直資,唔收B3生都唔得。

little_yolky 發表於 20-4-11 17:37
九龍城、油尖旺呢D就話學額充足,好多區都唔夠B1、B2位,如果B3學生唔介意學校背景,抽到入去都唔錯了。唔 ...

始終佢成績同校風都唔差,其實背景我相信唔係個個唔like, 至少警察家庭可能重覺得安全添!

In2c68 發表於 20-4-11 17:40
始終佢成績同校風都唔差,其實背景我相信唔係個個唔like, 至少警察家庭可能重覺得安全添!
...

不過,佢今次停課居然無on-line。D小朋友平時應該唔係主動派,鬆一鬆前功盡廢。

係呢,你學校今次停課安排點?

回覆樓主:

開頭what app 同Google 上睇片交功課,之後一堂online,最近一日三堂,每堂一個鐘,我有偷偷望過佢地,都做得幾好!

little_yolky 發表於 20-4-11 17:28
...

佢系派位直資,一樣有部分系派入去,學校無得揀

LeeCC 發表於 20-4-11 19:15
佢系派位直資,一樣有部分系派入去,學校無得揀

如果唔轉直資,大抽獎得一區,佢位置區夠位,B2唔會揀佢,依家派位直資,大抽獎分布幾區,唔一樣,唔夠位既區份,B2生有機會揀佢。

little_yolky 發表於 20-4-11 22:25
如果唔轉直資,大抽獎得一區,佢位置區夠位,B2唔會揀佢,依家派位直資,大抽獎分布幾區,唔一樣,唔夠位 ...

呢間唔係band3?

我地學校叫band3同學揀wor