用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到第一志願九華但要放棄是否可惜?
go

派到第一志願九華但要放棄是否可惜?

因為已經有英國的中學收了他,也交了留位費。之前一直很喜歡九華,三月份時突然又想跟住家姐一起去英國留學,試考了幾家沒想到收左。

現在很糾結去不去英國,還是讀一兩年再去?英國那家只是普通中學不是什麼名校。

熙B妈 發表於 19-7-11 08:37
因為已經有英國的中學收了他,也交了留位費。之前一直很喜歡九華,三月份時突然又想跟住家姐一起去英國留學 ...

英國讀書無香港咁大壓力、我表弟個仔小五已過去英國讀書、因為政府工有資助、現在已上大學了、有能力、梗係外國好

問小朋友意願

小朋友想去英國,他是逃避學業壓力的心態。

熙B妈 發表於 19-7-11 08:54
小朋友想去英國,他是逃避學業壓力的心態。

去英國啦!好多人都想去,但能力未必可以。

經濟能力許可小朋友又鍾意就去啦

因為已經有英國的中學收了他,也交了留位費。之前一直很喜歡九華,三月份時突然又想跟住家姐一起去英國留學 ...

我中學也在英國讀、很開心。我自己覺得早去好些、容易滆入鬼仔鬼妹圈子

英國邊間,好唔好得過九華?
其實個選擇唔係英國 vs. 香港,應該係比較學校。

俾我考慮的不是兩間學校,而是小朋友心智是否ready可以放手俾佢獨自去外國升學。我曾經都打算送仔仔中一去外國讀書,但眼見佢由11歲開始變化好大,我同我先生覺得喺呢個時候,我個仔的確好需要父母喺身邊指導佢正確人生觀,不是管制他,而是引導他知道哪些事該做,哪些事做了有什麼後果,而我也不想錯過這個重要的人生階段,等過兩、三年再算吧。每個小朋友都唔同,呢D只係我少少睇法。

bettykolee    發表於 19-7-11 18:18
la5711    發表於 19-7-11 11:53

回覆 王家爸爸 的帖子

好難比較,比考大學成績嗎?一個考DSE一個考A-LEVEL

我都認同不要比較學校,而是比較環境,始終去英國讀書,你不在身邊,他是否ok? 又或者他在香港讀書是否不能適應?

回覆 smellycat 的帖子

他四年級后都不用我跟功課了,考試、默書都是自己搞定。老師評價他有主見,做事有交代。自理能力也Ok。所以我認為算心智成熟吧!派位結果一出我問他后不后悔,他說不后悔九華有的英國那邊都有。但家里爸爸、爺爺很喜歡九華,爸爸想他留港讀多兩年,爺爺就直接想他一直留在香港。

smellycat 發表於 19-7-11 10:37
俾我考慮的不是兩間學校,而是小朋友心智是否ready可以放手俾佢獨自去外國升學。我曾經都打算送仔仔中一去 ...

九華初中階段好輕鬆,無咩壓力。
11-14歲青春期,生理轉變令佢地變得比較衝動,我覺得這階段好需要父母睇住。

2jkidsfather    發表於 19-7-11 12:30

王家爸爸 發表於 19-7-11 10:15
英國邊間,好唔好得過九華?
其實個選擇唔係英國 vs. 香港,應該係比較學校。
...
說得對!

係咪再讀多一兩年中文會好啲

"...英國那家只是普通中學不是什麼名校。"

如果"英國"二字變回"香港",你不用考慮吧?
但因為是"英國普通中學",就不用比較學校?

我老公當年在九華未完成中四去了紐西蘭讀書,之後澳洲讀大學。

我有問佢,如果再揀,佢會選擇讀完個中學先出國。  

佢想去因爲「逃避的心態」
凈係呢點俾我會hold住先
因為想避開困難丶挑戰,才去英國?第日再遇到咩困難壓力,一定又可以避到?
可能始終細個,想法根本不全面
而且咁細過去,預左中文程度都冇乜得再提升,可能你諗住由佢在英國落地生根,但我自己覺得中文好重要,中文得小學程度
其實既然你有能力(留學$)佢又有能力,何不試下俾佢入九華,如果真係讀唔掂先過去,叫有條後路,我覺得白白放棄機會很可惜