用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位:男女有無分排隊
go

升中派位:男女有無分排隊

如上
謝謝

回覆樓主:

以前有,教局十幾年前比人告,改返男女一齊計,所以男仔考男女校係輸蝕,因為女仔早熟

behappydad 發表於 19-7-11 06:57
如上
謝謝

就係改左男女一條隊, 所以好多band 1男女校多數陰盛陽衰。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Thanks all the replies

behappydad 發表於 19-7-11 06:57
如上
謝謝

很久之前有,不過有人去平機會投訴話唔公平,嗰個人有女兒升中,最後男女沒有分開派位,成就今天b1A,B女多男少的現象。

回覆樓主:

EOC在2001年勝訴
EDB在2002年合隊

https://www.eoc.org.hk/eoc/graphicsfolder/ShowContent.aspx?ItemID=5345

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 19-7-11 07:32
就係改左男女一條隊, 所以好多band 1男女校多數陰盛陽衰。
唔係改左, 係改返, 不嬲幾十年黎都係一條隊(除左果幾年)
有年, 男生家長嘈, 改左分開隊
改左到女生家長嘈, 話點解人地個仔差過自己個女, 但人地入到盛盛

點都係有聲音

Charlotte_mom 發表於 19-10-16 10:56
唔係改左, 係改返, 不嬲幾十年黎都係一條隊(除左果幾年)
有年, 男生家長嘈, 改左分開隊
改左到女生家長嘈,  ...

呢條link講係由1978年開始,升中係男女分開排名,直至平機會勝訴,2002年改為男女一條隊排名

【新聞通識】「中學學位分配」十四年前原來係男女分開派位?-港人講地 https://www.speakout.hk/%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%8A%B1%E7%94%9F/16135

新抱勝,女婿輸

哈哈哈。。。

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 19-10-16 11:06

睇黎係我記錯了
謝資料
http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2001&month1=5&day1=1&year2=2001&month2=9&day2=10&category=g&id=20010515g01&keyword1=&keyword2=

公平定公正,兩難。。。。
解決方法係計好日期,以便男仔可以超大b入學。香港地生b奇景,贏在xx線。