用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PHY CHEM BIO DROP PHY 對想入醫會影響/冒險嗎? ...
樓主: gs
go

PHY CHEM BIO DROP PHY 對想入醫會影響/冒險嗎?

aa06 發表於 19-7-12 12:09
回覆 圖書寶寶 的帖子

點解多人簡中大醫?港大醫不是更好嗎?
基本上要在中大醫/港大醫畢業, 都是要打木人巷. 但現在香港島條木人巷愈來愈古怪. 原來第三年是gap year, 但回來又再考升班試(用番第一/二年課程範圍).

回覆 73662710 的帖子
不是DGS。阿女話全級只有幾個同學出去補chem.  其餘無補習。但有成5X人可以拎五或以上, 老師好開心有咁好成績。 而physic 係100% 拎五或以上, 我非常感謝教佢地physic 的班主任, 我覺得佢班主任係刀子嘴豆腐心, 果然佢兩個係學校的皇牌。當上中學時, 我同阿女講,只要你入到八大, 我地都會好開心,  而家入中大, 超額完成。 好感恩。

回覆 圖書寶寶 的帖子

恭喜你囡囡. 三個月前在中大醫graduation photo day, 親眼見到教授們的支持, 下着微絲細雨, 都樂於與畢業生及家長合照, 校長都十分投入切燒豬.

圖書寶寶 發表於 19-7-13 12:19
回覆 73662710 的帖子

阿女讀HYS , 阿女話全級只有幾個同學出去補chem.  其餘無補習。但有成5X人可以拎五 ...
好叻女,恭喜晒!

回覆樓主:

請問chem 有參考書介紹嗎?

皇仁好多人中四補考 bio, phy 

bio最嚴重, bio 其中一班, 得2個人合格

五十頭分數, 即係全班補考
phy 中四都要補考, 又係好多人唔合格

老師出卷太深

其實出面好多參巧書, 寫得非常好

notes 詳細, examples, 之後有題目

淺, 中, 難, 同mc+長題目

問題是唔夠多

所以, 多行書局, 選本岩看的 自己

但不宜買太多, 做完一本,唔夠才買

買太多, 擺晒起度,最後無做

中六皇仁phy mock時, 其中一班, 預只有1個 5星星, 之後5分, 無5星

最後皇仁仔超標完成
所以而家名校, 玩法 定晒型

就是hea 教, 之後出卷深

父母被迫 參與子女學業 。校內成績,差到唔輪到父母袖手旁觀

k y leung 以前alevel 出phy 書, 出得超癲

dse 再出, 佢擺 alevel野入dse 度, 如果不是target 5星星

就唔好買, 因為超深, 打殘自信, 所以睇熟其他易, 同中等難度的書, 才買 深的書睇

一睇睇深, 即死, 好似無讀過野咁

一般名校, 會非常痛苦

因為學校老師教的野淺, 或教不明

之後測驗, 考試出得超深, 分數常在30-60分左右

老師迫學生,同父母, 自己想方法解決, 解決唔到drop科 , 或自己退學去外國讀書

唔好以為皇仁係咁, 喇沙都係咁

狀元多,表現風光,讀過名校自然知,自信到低點, 台不起頭,沉默

但無法, 精英制就係咁

只求出事那個不是自己子女

回覆 moniquechoy 的帖子

佢主要溫習老師比的notes

圖書寶寶 發表於 19-7-14 15:41
回覆 moniquechoy 的帖子

佢主要溫習老師比的notes

謝謝

bforbtec 發表於 19-7-14 08:52

可否也介紹下bio. 參考書
只有恐龍最好? 仲有冇呢

Acatmom 發表於 19-7-14 18:18
可否也介紹下bio. 參考書
只有恐龍最好? 仲有冇呢

恐龍只俾精英 看, 一般男仔的話
根本無心機睇這本書, 買左

男仔無女仔咁有心機睇書
買左恐龍, 多數都係成為藝術品, 封塵

拿住這本頂住,BOOK 1A,1B,BOOK2,3,4 , 買返要 想熟TOPIC 那一本

買一本, 試住先, 或者在書局打書釘, 岩才買

我有好多本, 但BIO 太誇張

BIO 我建議, 睇NOTES ,有一定掌握 , 之後睇書, 睇恐龍

想拿5星星, 我認為恐龍最好, 但你仔女, 睇恐龍, 會攪到正常人訓著覺, 特別是男仔

恐龍睇唔店, 我通常轉PLAN, 轉左用NEWEST 先, 因為有NOTES , 寫得好的NOTES

但極深入的野,NOTES 無可能帶到俾子女, 但起碼很快, 很有效率知有咩要識

BIO 書個度,我今晚, 或明天前PM 你 其他幾本書

今天,昨晚精神不太好

BIO 底打好, 之後就有心機 睇恐龍
底一般, 去睇恐龍, 應該不會有心機睇, 之後唔睇

恐龍是本好書, 因為教得極深入, 例如人工呼吸 細微分析, 消毒藥水 原理

其他書, 就算有講, 也不夠深入

但恐龍入手, 是極困難, 要一個人, 好喜歡睇書, 同好叻, 才有用

一般人, 根本, 唔會睇, 亦無興趣 睇, 所以最好,是打好基礎, 做熟左 大部份類型

小孩認知, 要再進一步高分, 就是睇恐龍

起步時, 不要看太深的書

bforbtec 發表於 19-7-15 05:52
BIO 書個度,我今晚, 或明天前PM 你 其他幾本書
你好.
請你也將那幾本bio書名也PM我…
謝謝.
以你觀察,有那間bio補習社的老師/notes書 比較深入全面?.

bforbtec 發表於 19-7-15 05:52
恐龍只俾精英 看, 一般男仔的話
根本無心機睇這本書, 買左
可以介紹chem書/練習嗎? 我個仔答chem唔夠深入,拎唔夠分,學校排名中間。佢睇緊恐龍書,都ok,你有其他介紹?想做多d練習(深d,因為學校出卷深),謝謝。

回覆 bforbtec 的帖子

你好, 請問可介紹另外幾本 Bio書及Chem 參考書及練習嗎? Thanks

......

bforbtec 發表於 19-7-14 08:52

請問喱本phy 啱升中五睇嗎?

bforbtec 發表於 19-7-11 07:09
這是皇仁2017年 dse 成績

你自己數下, 這版有多少人, 是讀6科的?

請教高人,如果只選修 Phy, Chem, 而不要Bio, 會對選擇那一些職業有影響? 又或者對大學選科有哪些影响呢?

DOCTORGG 發表於 20-1-22 07:34
請教高人,如果只選修 Phy, Chem, 而不要Bio, 會對選擇那一些職業有影響? 又或者對大學選科有哪些影响呢? ...
冇咗 bio 對報一些 半神科 如 理工三寶、言語治療 會好蝕章呢!

小鹿揀學校 發表於 20-1-28 09:38
冇咗 bio 對報一些 半神科 如 理工三寶、言語治療 會好蝕章呢!

咩係理工三寶

del....

nicolemummy 發表於 20-1-28 16:17
咩係理工三寶
三寶即理工嘅三大治療科(放射治療(Radiotherapy)物理治療(Physiotherapy)職業治療(Occupational Therapy))
.
bio weighting :
放射治療 X 10
物理治療 X 10
職業治療 X 10

言語治療更要求一定要有 bio...