用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無jm後悔讀幼稚園太 happy~升小學真係好難追? ...
go

有無jm後悔讀幼稚園太 happy~升小學真係好難追?

事緣有人同我講:如果想考直資或私~k2尼年要好好準備~又話要操數學吾只加減數,仲要識公因數,推理數。又要k3英文要學 grammar. 我聽到都頭痛~其實如果係熱門既普通津校,係咪要求都甘深呢?

回覆樓主:

冇咁誇張!未需要識 grammar,識簡單加 s、I am, you are, he is,已經夠用。串字就真係要。
數學唔洗公因數,雙位加減就得 (唔洗借位)。

1998Ruby1998 發表於 19-7-11 03:28
冇咁誇張!未需要識 grammar,識簡單加 s、I am, you are, he is,已經夠用。串字就真係要。
數學唔洗公因 ...

幼稚園識grammar 已經是native english level (從生活中自動學識運用,也不是有系統學),未聽過本地學校有此要求。
數學20位內加減已夠,但要識運用, 有時還要multi-steps.

annie133 發表於 19-7-11 04:24
幼稚園識grammar 已經是native english level (從生活中自動學識運用,也不是有系統學),未聽過本地學校 ...

嚇到我直頭想放棄~話 k3可以做四年級英文卷,誇張到呢!我諗緊係米依家教育制度甘扭曲,恐怖

1998Ruby1998 發表於 19-7-11 03:28
數學唔洗公因 ...

甘都好 d~原來只係為賺錢誇大事實

如果多閲讀
有些grammar自然會識
咁細個唔駛刻意學

回覆樓主:

平時有閱讀習慣已足夠應付小一英語程度。就算連圖書館都唔會去,幼稚園幾年來學校都應該有提供中英圖書俾小朋友在家閱讀。只要有用心跟學校進度,其實都足夠。我女讀有I位果d程度較淺嘅幼兒園,一樣happy school但開心又認真地學習,升小適應冇問題,成績不俗。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-7-11 10:05
冇咁誇張!HAPPY不會做成升小學讀中學好難的原因. 我女兒也是HAPPY幼稚園入讀一般的小學,沒什麼問題.  ...

認同,我家小女也是普通幼稚園讀書。現在升小二。

我女讀超happy school, 幼稚園時無功課,英文老師只教到a to z, 幸運考入直資後,學校教得快和深,加上同學太勁,係會追得吃力。

回覆樓主:

我反而好擔心中文好難追

infong2011 發表於 19-7-11 07:20
嚇到我直頭想放棄~話 k3可以做四年級英文卷,誇張到呢!我諗緊係米依家教育制度甘扭曲,恐怖
...
K3做四年級英文卷, 可能係指K3考Flyers呢. 係間中都見到有K2考movers, K3考flyers. 不過, 呢D始終係少數而已.

事緣有人同我講:如果想考直資或私~k2尼年要好好準備~又話要操數學吾只加減數,仲要識公因數,推理數。又要k3英文要學 grammar. 我聽到都頭痛~其實如果係熱門既普通津校,係咪要求都甘深呢?

有冇可能呢?

infong2011 發表於 19-7-11 01:20
事緣有人同我講:如果想考直資或私~k2尼年要好好準備~又話要操數學吾只加減數,仲要識公因數,推理數。又 ...

補習班應該會咁跟你講。

我覺得以下三樣培養好,昇小無煩惱:

閱讀習慣;
自理;
時間觀念。

sailormercury 發表於 19-7-11 15:29
我反而好擔心中文好難追

亦係多閱讀

我仔幼稚園HEA 讀, 冇閱讀冇陪讀, 令到小一頭1,2次中文測驗唔合格添, 但好快追返, 成績仲一路穩步上揚,我哋冇後悔, 幼稚園成績一啲都唔重要.

到小學就要開始培養好學習態度,家長幫得就幫, 盡力考好成績, 成績佳會俾到孩子成就感,佢就會更加努力去爭取更好既成績, 我仔依家已經高中, 睇住佢一直努力一直進步, 由佢身上, 我有所感悟.  

我女都係冇讀過N班, 在屋邨幼稚園hea讀,而家小學完全冇問題喎。認同升小後培養閱讀習慣同正確學習態度好重要。

只可以講有個別小朋友(但都不少)英文好超班,幼稚園可以去到flyer程度。不過如果講數學中文超班就好少見。

回覆 infong2011 的帖子

k3可以做四年級英文卷<-唔係冇可能,不過係寶校四年級卷。我見過,寶校四年級卷,如果係睇書多嘅小一係真係可以做到。