用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係咪多人派得唔好的原因, 所以今年好多人叩門 ...
樓主: In2c68
go

係咪多人派得唔好的原因, 所以今年好多人叩門

wccfgoldcard 發表於 19-7-18 14:53
基本上 咁填, 民生書院 至 何文田官立中學 ( 即 志願 4 至 21 ), 係 冇可能 中 到.

如 不中 頭三 志願,  ...

吾係喎、何官band 2 都中、即band 1 放第三十志願都會中。

奥脫福 發表於 19-7-18 12:18
分享下我的選擇(KL3)。B1點計都無可能會派到B3學校。

如果呢個人個number係band1好後, 佢過晒d band1校連band2 保險線都full 可能落到胡兆熾停, 但如果果年好多人都保守將d band2 放到好前, 咁佢有機三十間都唔中去左有乜位俾乜位的地帶! 所以唔怪得d人咁保守, 有時隨機number真係可以害死人, band1同band2A 錯叩門都易d, 最慘係2C到3A果d 好多去左3C, 成積又唔top, 搵間3A的人地都叫你番去等消息, 果下真係好hurt!

奥脫福 發表於 19-7-18 14:59
你。。。認真?!

...
請問 九龍 band 1 乙二/乙三, 有冇 機會 入 聖公會曾肇添中學 ?

chanti 發表於 19-7-18 15:13
吾係喎、何官band 2 都中、即band 1 放第三十志願都會中。

其實老師係唔明確的情況下話1C好容易去左band2 而有d學校保守d話band2A 其實band1區, 我當時係咁問老師, 佢都唔敢答又或者唔可以答! 果時佢只會話你放呢間呢間係呢到合唔合理果d答案!

chanti 發表於 19-7-18 15:13

其實呢度有幾多人清楚個派位機制點玩丫,分分鐘連EDB隻光碟都未
睇過呀!「叻少少」(自己以為,好似係)既咪拎幾舊水去聽果d「派
位專家」講座,之後咪專家上埋身,咁囉。

PS:在KL3,根本無30Bl間學校俾真。B1同學填。

#真。B1同學

王家爸爸    發表於 19-7-18 17:42
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

wccfgoldcard 發表於 19-7-18 15:16

請問 九龍 band 1 乙二/乙三, 有冇 機會 入 聖公會曾肇添中學 ?

你同我搵到個無自行過曾肇添而又在KL3乙一選佢的「勇士」先返黎覆我啦!

唔怕搭單話埋你知,今年KL5有同學仔乙八入筲官;前年KL2亦有人乙七入喇沙。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

In2c68 發表於 19-7-18 15:14
如果呢個人個number係band1好後, 佢過晒d band1校連band2 保險線都full 可能落到胡兆熾停, 但如果果年好多 ...
你有無睇教育局既 video 了解下派位點運作?如果無,我建議一定要睇。

王家爸爸 發表於 19-7-18 17:37
你有無睇教育局既 video 了解下派位點運作?如果無,我建議一定要睇。

有睇, 但老師俾d意見有好多出入

In2c68 發表於 19-7-18 15:14
如果呢個人個number係band1好後, 佢過晒d band1校連band2 保險線都full 可能落到胡兆熾停, 但如果果年好多 ...

Band 2 學校會無位比真band 1 生?無可能喎!Number  排最後個個band1生都無可能入吾到band 2校。

chanti 發表於 19-7-18 18:58
Band 2 學校會無位比真band 1 生?無可能喎!Number  排最後個個band1生都無可能入吾到band 2校。
...
坊間,包括有啲小學老師,既最大誤解就係隨機號數。

chanti 發表於 19-7-18 18:58
...

唔知呀! 今年見d同區一係派得好好, 一係派得超差

In2c68 發表於 19-7-18 19:21
唔知呀! 今年見d同區一係派得好好, 一係派得超差

就係樓上所說的、分分鐘連EDB隻光碟都未睇過吧我就真的未睇過、因小孩只是今年九月才升小六。

坊間對隨機號數既誤解
其實隨機號數只影響第一個選擇,我試下用一個簡單既例子講下:
假設你同你朋友個仔都係B1,又假設你哋甲部都唔中,再假設唔知點解,你朋友個仔超級好運,佢既隨機號數係所有甲部唔中既人裡面最好既,而你個仔超級黑仔,你既隨機號數係所有人裡面最差既。其實,你只要全部上移一格(即係方棄乙一),除非你朋友個仔係乙一入,否則你都會比佢揀到更心儀(或者同一間)既學校。

隨機號數對甲部既影響類似,但係通常B1A學校,甲一已經無位,而且係全香港爭,所以隨機號數係會影響甲部,但係甲部入本身機會就唔高。

In2c68 發表於 19-7-18 18:44
有睇, 但老師俾d意見有好多出入
如果明年小朋友升中,我建議睇多幾次。

王家爸爸 發表於 19-7-18 19:30
如果明年小朋友升中,我建議睇多幾次。

我個升完, 應該估錯左band , 好彩叩番間自己滿意, 小朋友都話鍾意的學校!

王家爸爸    發表於 19-7-18 22:20

In2c68 發表於 19-7-18 21:49
我個升完, 應該估錯左band , 好彩叩番間自己滿意, 小朋友都話鍾意的學校!
恭喜!叩到自己滿意,小朋友又滿意既學校,其實都好好彩。見唔少估錯BAND,加上策略太進取既都好煩惱。

王家爸爸 發表於 19-7-18 19:21
坊間,包括有啲小學老師,既最大誤解就係隨機號數。
老師誤解, 可以視作 "事不關己", 或者順勢用黎誤導家長

但家長唔去認真了解,難聽一句, 就係自己攞黎.

王家爸爸    發表於 19-7-19 13:14

奥脫福 發表於 19-7-18 12:18
分享下我的選擇(KL3)。B1點計都無可能會派到B3學校。

帖友呢個排法,如果係band 1生,唔中頭兩位(1.九華;2.聖芳濟),我估最差都只會派到18(可立)或者19(陳瑞祺)。

其實B1最差係去邊,好容易分析,揾份區內可以揀既中學學位表,將啲中學排名。睇返近年剩餘學位數,從最差嗰幾間先剔除。剩返既平均切成三分,咁就知道正常B1最差去邊,正常B3最好去邊,中間既就係B2會去邊。