用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想了解一下唐乃勤
樓主: yyii2002hk
go

想了解一下唐乃勤

王家爸爸 發表於 19-7-12 17:30
其實最大既風險係,莊啟程書院可能同唐乃勤脫龍。

除了驚脫龍問題,還有只可以讀初中3年,3年後又要煩過,聽聞升上莊啟程都幾有要求的,所以呢間就算近自己屋企都無選佢

王家爸爸    發表於 19-7-13 10:26

請問書本係唔係全套都需要買?

力神1 發表於 19-7-12 21:25
除了驚脫龍問題,還有只可以讀初中3年,3年後又要煩過,聽聞升上莊啟程都幾有要求的,所以呢間就算近自己 ...
唔好意思, 代友問如果脱龍不能直升莊啓程,請問到時是要再派位還是怎樣?另外,上莊啟程有什麼要求?
謝謝!
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

foster_ma 發表於 19-7-13 01:31
唔好意思, 代友問如果脱龍不能直升莊啓程,請問到時是要再派位還是怎樣?另外,上莊啟程有什麼要求?
謝謝! ...

現在入了TNK,就算斷龍都只是截之後的龍,不會影響已就讀的學生。

我填表前打去唐乃勤問過,如果今年入讀而成績,操行和畢業論文都達標便可順利升莊啟程高中。下年就唔知,莊來年自己開埋初中部
利申,我無去註冊

回覆 fatman69 的帖子

明白,謝謝你!

CONNIEQ 發表於 19-7-13 08:07
我填表前打去唐乃勤問過,如果今年入讀而成績,操行和畢業論文都達標便可順利升莊啟程高中。下年就唔知,莊 ...
唔該!

foster_ma 發表於 19-7-13 01:31
謝謝! ...
如果脱龍,可能學校會自己開高中。

王家爸爸 發表於 19-7-13 10:23
即都可照讀上去?

foster_ma 發表於 19-7-13 11:26
即都可照讀上去?
正常情況下,學校唔會搞到小朋友無書讀既。

回覆 王家爸爸 的帖子

明白,謝謝你!

王家爸爸 發表於 19-7-13 10:23

若果學校自己開高中有機會跌banding,莊啟程想脫龍是不想被唐拉低左banding

力神1 發表於 19-7-13 12:17
若果學校自己開高中有機會跌banding,莊啟程想脫龍是不想被唐拉低左banding

莊中入U率只2X%,這全是TNK供應的,究竟係TNK交吾到波?定莊中吾識射門?這是兩校矛盾之所在。
莊中在預科時代紅極一時,畢業生現多有成就。轉制後同TNK結成初/高中,初期挾莊中餘勢,TNK會收到好質素學生,但時間日久,莊中成績一般,只值B2ab水準,就出現初/高的矛盾情況!

力神1 發表於 19-7-13 12:17
首先,我唔覺得莊既問題係全部從唐既唔掂而引起既,原因係莊有三年時間去教好個學生。
第二,莊既問題多多少少都係唐引起既,唐文身教得唔好(如果有留意新聞都會知啲),所以學校應該諗辦法改善。
所以最好既方法應該係各自發展。

fatman69 發表於 19-7-13 13:46
莊中入U率只2X%,這全是TNK供應的,究竟係TNK交吾到波?定莊中吾識射門?這是兩校矛盾之所在。
莊中在預科 ...
需要留意莊有重讀生,所以實際入U率可能更低。

王家爸爸 發表於 19-7-13 14:07
首先,我唔覺得莊既問題係全部從唐既唔掂而引起既,原因係莊有三年時間去教好個學生。
第二,莊既問題多多 ...

光頭副校原本在莊中,出事後調到唐中,後被定罪。所以好多人以為係唐中出事,其實好無辜!
至於一些欺凌事件,唐中若肯透明度大些,根本可大事化小。

fatman69 發表於 19-7-13 14:31
光頭副校原本在莊中,出事後調到唐中,後被定罪。所以好多人以為係唐中出事,其實好無辜!
至於一些欺凌事 ...
其實如果學校係發生第一次打架既時候處理得好,就唔會係短時間係幾單打架、欺凌個案,又打到嘔、甩牙、腳傷、又打到後腦着地受傷等。

王家爸爸 發表於 19-7-13 14:40
其實如果學校係發生第一次打架既時候處理得好,就唔會係短時間係幾單打架、欺凌個案,又打到嘔、甩牙、腳傷 ...

佢地都幾多南亞。

上次家長會校長有講上年脱龍詢問是作長期人口比例影響下計劃日後的可能性發展,他什至講今年讀小一的,六年後都不會見到脫龍事件。亦有人問過是否有機會升不上莊預,校長都是於一般學校升中四一樣,成績太差不合格要留班一樣,所以至說有九成以上都可升上莊預而不是一百percent.
不過我都好想知一間學校如果有八個三十分以上是否多定少?莊預校長有提過上年有咁嘅成績但又找不到資料。和入u 率有1/4, 以學校有185人考dse計,咁買40名內都有機會入U, 有冇近年莊預畢業生可以給些意見?

hkfunpage2 發表於 19-7-13 16:20
上次家長會校長有講上年脱龍詢問是作長期人口比例影響下計劃日後的可能性發展,他什至講今年讀小一的,六年 ...

以唐中計,六班180人直上莊中,其中以E班最精英,其次是AB班,若以25%入U率計,即只有E班及半班A班可入U,加上王家爸爸所言莊有好多repeater!相信只有E班可一take過入U,其他AB就要留多年。若以E班頭八名計有30分也不奇,但30分係點計先?4core+2?6科?定全部科加埋?